Odată cu ridicarea restricțiilor de deplasare între localități, vineri 15 Mai am pornit din Timișoara spre Cluj. Fiind nevoit să fac acest drum și neavând ocazia să testez noua achiziție a familiei la drum lung, am hotărât să plec cu Peugeot-ul e-208.
Prima etapă Timișoara – Sebeș
Am pornit din Timișoara cu 90% baterie și autonomie indicată de 250 km, prima oprire planificând-o la stația de încărcare rapidă de la Kaufland Sebeș. Această primă etapă de 201 km, include:
- 166 km de autostradă
- 16 km de drum național între Timișoara și intrarea pe autostrada A1
- 16 km de drum național între Margina și Holdea (vestita bucată de autostradă lipsă)
- 3 km de drum național între autostrada A1 și Kaufland Sebeș
Pe autostradă am rulat cu 110 km/h folosind cruise control-ul adaptiv, care are și o funcție de păstrare a benzii foarte utilă și care funcționează bine, făcând mici corecturi pentru a menține mașina în mijlocul benzii de rulare.
Pe drumurile naționale am rulat în limita vitezei legale, după mersul traficului. Pe porțiunea de 16 km dintre Margina și Holdea, am avut ocazia să testez suspensia mașinii (drumul având o calitate destul de proastă), să simt cuplul livrat constant pe urcarea dintre Coșava și Coșevița și să fac vreo două depășiri, în puținele porțiuni de drum care permit efectuarea acestei manevre în siguranță.
Cuplul livrat instant la apăsarea pedalei și reglajul suspensiei, ceva mai rigid decât la Ioniq, fac echipă bună pe serpentine și îți dau încredere să ataci virajele ceva mai agresiv decât ai fi tentat în mod normal, dar cu toate acestea, rămâi cu cu toți dinții la locul lor chiar și pe un drum denivelat sub tonele camioanelor care îl străbat zilnic.
După prima etapă dintre Timișoara și Sebeș, consumul a fost de 15.5 kWh/100km, viteza medie 91 km/h și am rămas cu 20% baterie și 60 km autonomie afișată.
Pauza de încărcare a durat 40 de minute deși nu ar fi fost nevoie decât de vreo 30, dar fiind încântat de prima experiență la drum lung cu electro-leul (așa cum ii place lui Dan să numească 208-ul electric), din dorința de a împărtăși cu el câteva impresii și fiind prins în discuție, nu am observat că trebuia să pornesc la drum. Dan a concluzionat că „leul încarcă mai repede decât terminăm noi poveștile elmob”.
A doua etapă Sebeș – Cluj
A doua parte a drumului de 130 km a fost compusă din 61 km de drum național și 69 km de autostradă. Am parcurs această distanță în condiții similare cu cele din prima etapă, dar din cauza vântului puternic, consumul a crescut la 17.4 kWh/100km pentru acești 130 km, media finală pentru totalul de 331 km fiind de 16.2 kWh/100km (10.4 RON/100km considerând prețul de 0.64 RON/kWh).
Diferența de nivel între Timișoara și Tăuți (zona metropolitană Cluj) este de aproximativ 350 m conform Google Maps. Drumul, cu 40 de minute pauză pentru încărcare și încă aproximativ 10 minute pentru verificare presiunii roților într-o benzinărie, a durat 4 ore și 50 de minute, viteza medie cu tot cu opriri fiind 69 km/h.
A treia etapa Tăuți – Recea Cristur
A doua zi am pornit de la Kaufland Cluj, unde am încărcat mașina cât timp am făcut câteva cumpărături, spre comuna Recea-Cristur, un traseu de 42 km de drum județean parcurs de Laura (proprietara electro-leului) cu un consum mediu de 12.4 kWh/100km. Impresiile Laurei despre mașină, o las pe ea să le împărtășească:
Odată cu relaxarea măsurilor de izolare am scos „electro-leul” la primul drum lung pe ruta Timișoara – Cluj – Recea-Cristur și retur. Tudor a condus pe drumul de dus; detaliile le aflați de la el. Eu am plecat cu fosta mea mașină, Ford Focus 1.5 benzină din 2016, care deși este o mașină foarte bună, mi s-a părut greoaie la pornirea de pe loc comparativ cu micul e-208. Și asta după doar o lună de când nu am mai condus-o!
În această călătorie am condus puțin Peugeot-ul, aproximativ 50 km. Pe primii 10 km și pe un drum cu pante line, surpriza a fost consumul de 7.6 kWh/100km…o fi fost real?!
Ca observație pot spune că senzorul de unghi mort, de culoare roșie, nu este la fel de vizibil ca cel de la Ford, de culoare portocalie.
La întoarcerea spre Timișoara, am fost pasager pe bancheta din spate, împreună cu soțul meu. Loc am avut destul, dar nu excesiv de confortabil. Portbagajul mic a fost totuși suficient pentru bagajele pe 3 zile a 4 persoane.
Laura Marchiș
Am oprit pentru încărcare la Sebeș, dar încă rămân cu „charge anxiety” datorită faptului că prima stație la care am mers, cea de la Kaufland, era ocupată pentru încă o oră și 30 de minute. Din fericire, în zonă mai este o stație care a fost libera. Acolo am încărcat cu necesarul de curent pentru drumul rămas până la Timișoara în aproximativ 35 de minute, de la 44% la 85% și am ajuns acasă cu 8% din capacitatea bateriei.
Drumul de întoarcere Recea-Cristur – Timișoara
Duminică, după încărcarea peste noapte a acumulatorului până la 100%, am pornit înapoi spre casă, având de parcurs 383 km cu 4 persoane la bord, lucru puțin dificil având în vedere dimensiunile mașinii, dar care s-a dovedit a fi mai confortabila decât credeam.
Am ajuns de la Recea-Cristur la Sebeș după 181 km, în loc de 164 km cât arată Google Maps, deoarece între Aiud și Teiuș drumul era blocat din cauza unui accident și am fost nevoiți sa ocolim acea porțiune pe un drum județean paralel.
Pentru că nu am luat în considerare faptul că la Kaufland Sebeș stația poate fi ocupată și nu am verificat disponibilitatea în aplicația e-Charge sau PlugShare, am avut surpriza de a întâlni o Tesla Model 3, care mai avea de încărcat aproximativ o oră. Dar stația Renovatio de lângă urcarea pe autostradă de la Lancrăm era liberă (de data asta am verificat aplicațiile…), așa că nu am pierdut prea mult timp căutând o stație unde să încărcăm.
Încărcarea între 44% și 85% a durat 35 de minute, timp în care am avut timp și de o poza ca amintire din primul drum Timișoara – Cluj și retur al electro-leului împreuna cu familia e-Marchiș ⬇. Pentru ultimii 200 km, am consumat 77%, ajungând acasă cu 8% energie disponibilă și autonomie estimată rămasă de 18 km.
După aproape 6 ore de la plecare și 383 km am ajuns în Timișoara încântați de experiența avută și de autonomia lui Peugeot e-208. Cu 4 persoane la bord, am obținut un consum de 15.6 kWh/100km, ceea ce înseamnă o autonomie de aproximativ 300 km.
Excursia în cifre:
- Distanță parcursă: 775 km
- Consum mediu: 15.7 kWh/100km
- Energie consumată: 122 kWh
- Cost total: 38.43 RON (încărcare Renovatio Lancrăm – 1.95 RON/kWh) + 12 RON (încărcare la 220V sâmbătă noaptea – 0.64 RON/kWh) = 50.43 RON. Restul încărcărilor în valoare de 83 RON au fost gratuite. Rezumatele celor două sesiuni de încărcare gratuite se găsesc la finalul articolului.
- Emisii CO2: ZERO
The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.
Dacă adunăm toți banii, adică dacă am socoti și cupoanele gratuite ar ieși un cost total de 133,91 lei pentru 775 de kilometri, adică 5,79 lei pe kilometru ?
Greșesc eu calculul ?
Nici nu îndrăznesc să încerc măcar să gîndesc cam cît ar fi fost costul la o benzinară…
Salut! După calculul meu, costul ar fi de 0.17 RON / km pentru un cost total de 133.91 RON și 775 km parcurși.
Cred ca ceea ce ai calculat tu reprezintă câți km se pot parcurge cu 1 RON.
Așa este, prima dată am împărțit costul la kilometri și mi-a dat 0,17 lei pe kilometru…
Mi-am zis: Imposibil aș mic ! E chiar nesimțit de mic !
Apoi, ca să mă „liniștesc”, am inversat !
Mulțumesc de corecție !