Experiența achiziționarii unui Peugeot e-208 în România

În urma cu două săptămâni am început căutarea unei mașini electrice care să înlocuiască Ford-ul mamei mele. Decizia de a renunta la motorul pe benzină de 1.5 litri, care ii oferă mamei în acest moment independență în oraș, a fost luată spre sfârșitul anului trecut, după excursia de la Oradea cu Ioniq-ul electric, despre care am scris la momentul respectiv.

Unul dintre motivele trecerii la o mașină electrica, pe lângă cel al diminuării poluării din mijlocul orașelor, a fost faptul ca de cele mai multe ori, naveta zilnică a mamei mele nu depășește 15km. Ținând cont de acest fapt, un motor cu ardere internă nu se justifică, deoarece utilizarea lui pe distanțe scurte nu îi permite sa ajungă la parametrii optimi de funcționare (temperatura lichidului de racire, a uleiului sau a fluidului de transmisie nu crește suficient, mai ales in lunile friguroase de iarnă). Toți acești factori duc la creșterea semnificativa a consumului de combustibil și la uzura prematură a motorului, crescând costul de intreținere și diminuând fiabilitatea.

Ford Focus 2016 – motor 1.5 Ecoboost 150 CP, cutie de viteze automata

Dar destul despre fosile arzătoare de suc de dinozaur. Începutul anului 2020 nu a fost ales întâmplător pentru căutarea unei mașini electrice. Știind încă de anul trecut că mai multe modele interesante urmează a fi disponibile pe piața din România începând cu anul acesta, am facut un mic studiu de piață în urma căruia am rămas cu doua variante: Hyundai Kona electric sau Peugeot e-208.

După o primă vizită la cei doi dealeri, am renunțat la ideea de Hyundai Kona din cauza prețului mai ridicat comparativ cu cel al Peugeot-ului și pentru că nu avem nevoie de autonomia pe care o oferă Kona, având deja o mașină mare pentru întreaga familie.

Încă dupa prima vizită am plecat încântați de la Mega Group Peugeot – Timișoara, fiind foarte bine primiți de dl. Alexandru Pricop. Design-ul atrăgător, posibilitatea de a alege culoarea și de a configura mașina pe placul mamei mele și nu în ultimul rând bateria de 50kWh, care oferă o autonomie de 340km {conform ciclului WLTP) ne-au convins.

Nu puteam insă, să comandăm o mașină complet nouă, construită pe o platformă nouă despre care deocamdată nu se găsesc prea multe detalii despre consum și comportamentul dinamic, fără măcar a o vedea live. În cele din urmă am părăsit showroom-ul cu promisiunea că în zilele următoare mașina va ajunge la Timișoara și vom avea ocazia să o vedem.

Peugeot e-208 în curtea Mega Group Peugeot – Timișoara

La începutul săptămânii trecute, am primit informația că putem vedea micul 208 electric. Am fost întâmpinați cu aceeași bunăvoință ca și prima dată și ni s-a oferit chiar si un „drive-test”, însă doar în curtea dealer-ului pentru că mașina nu avea încă drept de circulație pe drumurile publice.

După o scurtă plimbare și mai multe detalii despre sistemul de propulsie electric oferite de domnul Viorel Miron, director general, care are o vastă experiență în ceea ce priveste motoarele electrice, am fost convinși că aceasta este mașina potrivită pentru nevoile mamei mele.

Condiția impusă de mama mea pentru a face trecerea la propulsie electrică a fost aceea de a nu renunța la dotările de confort oferite de Ford, așa că după ce am studiat lista de dotări ne-am oprit la versiunea de echipare GT, la care am adăugat camera video pentru mersul în marșarier + sistem de parcare automat, sistem de alarmă și încărcator wireless pentru telefon.

Culoarea metalizată Jaune Faro este inclusă în preț încă de la echiparea de bază, Active. Cu toate aceste dotări, prețul a ajuns la 35.700€ TVA inclus. Din acest preț se scad aproximativ 10.000€, prima de la stat oferita prin programul Rabla Plus pentru mașini electrice și încă aproximativ 1300€, primă pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 8 ani. Astfel, prețul plătit de cumpărător pentru un Peugeot 208 GT electric echipat cu dotările suplimentare menționate ajunge la 24.400€ TVA inclus.

Peugeot 208 Jaune Faro

Livrarea se va face în cursul lunii Aprilie, iar cei de la Peugeot spun că nu sunt probleme de stoc, așa cum se întâmplă în cazul altor producători de autovehicule electrice.

La nici o săptamână după plasarea comenzii, am aflat cu mare bucurie faptul că Peugeot 208 a primit premiul Car of the Year 2020, așa că, micule Peugeot, te așteptăm cu drag sa te alături familiei noastre electrificate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.