Piața auto chineză se îndreaptă spre un nou electro-record

Evoluția vânzărilor în China este în general dificil de interpretat, din cauza intervențiilor administrative frecvente, care pot accelera vânzarea unor tipuri de vehicule în detrimentul altora.

O preocupare constantă în ultimii 20 de ani a fost promovarea electromobilității, ca soluție pentru eliminarea dependenței de petrolul importat. Pentru intervenția masivă în evoluția pieței auto, autoritățile au găsit ușor justificarea sumelor gigantice cu care a fost finanțată transformarea industriei auto, în scopul reducerii poluării din aglomerațiile urbane.

Reducerea subvențiilor în vara anului trecut au generat o recalibrare a pieței, după ce în primele șase luni vânzările au fost disproporționat de mari, tocmai din dorința a mai prinde prețuri bune, subvenționate, înainte de eliminarea programelor pentru clienți.

Presa electro-sceptică s-a grăbit să anunțe sfârșitul iminent al „aventurii electrice”, cu atât mai mult cu cât oprirea activităților industriale în luna ianuarie și februarie au generat statistici total distorsionate, față de vârful din anul precedent.

Autoritățile de stat au reacționat rapid, au reinstaurat subvențiile și înmatriculările și-au reluat cursul ascendent cu trei elemente noi:

  1. Lansarea pe piață a noului Model 3 MIC (made in China);
  2. O schimbare a preferințelor către transportului individual, în locul celui comun, din teamă de contaminare;
  3. Lansarea producției unor modele proiectate de startup-uri dedicate exclusiv automobilelor electrice;

Tesla domină in China

Rezultatul după 11 luni de creștere continuă a producției este remarcabil și răspunsul cumpărătorilor chinezi la Model 3 MIC (made in China), produs în primul an de activitate al fabricii din Shanghai, a fost excepțional.

Cifra înmatriculărilor după 11 luni spune mai mult decât orice poveste: 116.119 Model 3 au ajuns în mâinile cumpărătorilor și cifra ar putea crește cu mai mult de 20.000 in decembrie, atât cât a fost volumul în ultimele luni.

Transportul individual înlocuiește pe cel în comun

Cel de al doilea element care a accelerat achizițiile de automobile electrice, se datorează evitării transportului în comun și a dus la proliferarea unor micro-modele electrice pentru deplasarea în oraș. Unele modele mini electrice au în prezent o cerere fără precedent, prețul fiind mult mai accesibil decât cel al modelelor consacrate, mai mari, mai rafinate, dar și mult mai scumpe.

Cel mai bun exemplu este al treilea record de vânzări, de la începerea producției în vară, a micuțului Wuling Hong Guang, care a înregistrat pentru prim oară în istoria EV peste 33.000 de înmatriculări într-o singură lună.

Doar puțin mai mare decât Smart Fortwo (2.9 m), dar echipat cu patru locuri, Hong Guang are un acumulator de 9.2 kWh sau 13.8 kWh și cântărește doar 665 kg, ceea ce permite o autonomie rezonabilă pentru traficul în oraș, cu ajutorul motorului de 27 CP. Prețul în China este mai mic de 3500 euro, ceea ce atrage un număr foarte mare de cumpărători.

Noile modele ale startup-urilor chineze

Top 15 al înmatriculărilor din primele 11 luni cuprinde trei modele proiectate de startup-uri dedicate exclusiv autovehiculelor electrice, care au vândut împreună peste 56.000 exemplare. Doar pentru perspectivă, cifra reprezintă mai mult de 11 ori întregul parc auto electric din România. Totalul este împărțit pe cele trei modele după cum urmează:

  1. NIO ES6 – 25.468

2. Weltmeister EX5 – 19.648

Xpeng P7 – 11.624

Considerând că cele trei firme și-au exprimat intenția de a exporta în Europa anul viitor (Xpeng a livrat primele 100 de exemplare G3 în decembrie pentru Norvegia) se anunță vremuri foarte interesante pentru o parte din producătorii europeni.

In loc de concluzie

Deși pare doar o picătura în imensa piață auto chineză, unde clienții achiziționează peste 20.000.000 (douăzeci milioane) de automobile noi în fiecare an, segmentul electric și electrificat a crescut cu 1% în anul pandemiei, atingând pentru prima oară 5.9% din total.

Poziționată în prezent pe curba S, ce reprezintă ritmul de adoptare a noilor tehnologii, în zona adoptatorilor timpurii, piața chineză probabil mai are nevoie de doi ani până să replice creșterea rapidă petrecută în 2020 în Europa.

Aici principalele piețe au atins zona majorității timpurii, cu creștere exponențială, iar Norvegia a trecut în faza majorității târzii, când în medie, în acest an, 73 de clienți din o sută au optat pentru un autovehicul electric, cu cinci ani înainte de interzicerea vânzării unor vehicule noi echipate cu motoare termice.

Orice prognoză pentru China rămâne însă riscantă, fiind recunoscute intervențiile autoritare în mecanismele de piață, în funcție de prioritățile guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.