In liniștea lăsată de Sărbători peste zbuciumul industriei auto din Europa și America de Nord, spațiul știrilor despre noutăți a fost luat de evenimentele din Japonia, China și Coreea.
Cei trei giganți industriali din Est, cu economii vibrante și exporturi masive de produse în toată lumea, sunt legați de un destin comun, ce îi unește în căutarea unor soluții alternative de energie, pentru eliminarea dependenței de petrol importat.
Japonia
In ambițiosul program de decarbonizare a economiei, anunțat de primul ministru Japoniei vineri, 25 decembrie, un capitol este dedicat electrificării transportului auto.
Cu excepția Nissan, care a pornit devreme la drum cu modelul Leaf și este în pragul lansării celui de al doilea model 100% electric, SUV-ul Ariya, industria auto a fost consecventă în promovarea hibrizilor, încă din urmă cu 20 de ani.
Ofensiva hibridizării lansată de Toyota și Honda a coincis cu cea demarata de industria germană pentru diesel, ca soluție la emisiile de CO2. In timp ce febra diesel a cuprins Europa, hibrizii s-au răspândit în țara mamă, apoi în China și SUA prin intermediul diferitelor variante de Prius, apoi printr-o gamă tot mai bogată de modele.
Succesul hibridizării a fost atât de mare, încât executivii niponi, cu excepția celor de la Nissan, s-au lansat într-o serie de atacuri împotriva soluției 100% electrice, cu acumulatori Li-ion, chiar dacă Toyota a promovat mobilitatea electrică cu ajutorul pilei de hidrogen.
Toyota Mirai și Honda Clarity introduc publicul interesat de această tehnologie performanțelor posibile într-un viitor nu foarte îndepărtat, dar adevărata ofensivă se desfășoară în domeniul transportului greu.
Chiar și Mistubishi, după un succes limitat cu primul model electric i-MiEV, lansat în iulie 2009 și reîncarnat în Europa ca Peugeot iOn și Citroen C-zero, a preferat calea hibrizilor.



Împinși de legislația chineză și de cea europeană, Honda, Mazda și Lexus au lansat în 2020 câte un model 100% electric pe piață, deocamdată cu succes limitat, speranțele de viitor fiind îndreptate spre Toyota și industrializarea acumulatorilor solid state.
Coreea de Sud
Din Coreea vin pe piețele globale cele mai populare automobile electrice cu autonomie mare, la prețuri ceva mai accesibile, Hyundai Kona și Kia Niro, împreună cu variantele sedan Ioniq și hatchback Soul.
La fel de preocupați de înlocuirea petrolului importat pe scară largă, coreenii sunt în căutarea unei soluții alternative bazate pe energie regenerabilă și hidrogen. Hyundai Nexo este un exemplu care prezintă tehnologia actuală pentru public, efortul cel mai mare fiind depus în lansarea unei game de camioane de cursă lungă și mijlocie cu pile de hidrogen.

Grupul Hyundai-Kia pregătește lansarea celei de a doua generații de modele electrice, construite de data aceasta pe o platformă electrică comună, dedicată, care va elimina compromisurile impuse la prima generație, care a fost oferita atât cu motoare termice, cât și în variante hibrid și plug-in hibrid.
China
Așa cum discutam ieri, China a pornit cu 20 de ani în urmă pe calea electrificării transportului rutier și a făcut progrese uriașe prin impunerea unor cote procentuale de NEV – new energy vehicles, din vânzările de automobile noi.
Chiar dacă nu există o dată clar definită pentru interzicerea vânzării de vehicule echipate cu motoare termice, tot mai des apar în presa oficială articole pe această temă. Cum se zice „nu iese fum fără foc” și aceste zvonuri au probabil rolul să pregătească opinia publică pentru un anunț iminent. Fără această măsura, promisiunea decarbonizării până în 2050 nu poate fi îndeplinită.
Intre timp, furnizorii chinezi domină noua industrie auto, fiind cei mai mari producători de acumulatori și componente necesare autovehiculelor electrice. Puternica orientare spre export, a fost demonstrată în 2020 în domeniul transportului public cu livrări de autobuze electrice în Europa, America de Nord și America de Sud.
O altă premieră în 2020, a fost începerea producției de automobile electrice destinate exportului în China. Mărci consacrate în domeniu și altele locale s-au orientat spre piețele globale cu modelele: Polestar 2, Tesla Model 3, SAIC – MG ZS, BMW iX3.
Pe aceeași traiectorie s-a înscris și Daimler, care va aduce Smart-ul produs de JV-ul cu Geely în Europa și mai multe modele electrificate pentru piața chineză, produse de JV-ul cu BAIC (Beijing Automotive).
In rândul specialiștilor chinezi se aud tot mai multe voci care promovează soluții alternative bazate pe hidrogen, dar și cele care susțin standardizarea acumulatorilor și proliferarea stațiilor de schimbare a acumulatorilor, în locul celor de încărcare.
Așa cum a demonstrat NIO, cu schimbarea în trei minute a acumulatorului la drumuri lungi, se pot atinge două obiective:
- Scăderea prețului de achiziție cu 25%, acumulatorul fiind oferit ca serviciu, în schimbul unei taxe de utilizare.
- Utilizarea unor acumulatori mai mici, mai ușori și mai ieftini, care chiar dacă limitează autonomia la drumuri lungi, fiind înlocuiți în trei minute nu afectează durata călătoriei în egală măsura cu încărcarea lentă a unui acumulator foarte mare, mai ales în sezonul rece.
O privire în viitor
Indiferent dacă așteptăm cu interes lansarea gamei IONIQ, a noilor modele electrice de la Hyundai, sau rudele apropiate de la Kia, sau pe NIO în Europa cu stații de schimbare a acumulatorilor, sau (cu ceva mai multă răbdare) primele modele cu acumulatori solid state de la Toyota, prioritățile naționale ale celor trei mari puteri industriale din Est vor genera produse de mare interes pentru piețele globale.
Cei ce vor dovedi cel mai creativ spirit inovator, asociat cu o execuție impecabilă, vor fi câștigătorii celei de doua decade în tranziția spre electrificare.
Alte articole pe tema strategiei din Est și impactul asupra piețelor globale:
- Toyota pe o nouă cale spre electromobilitate
- Toyota și BYD pun bazele unei alianțe globale
- Toyota – planuri de electrificare în Europa
- Grupul Hyundai dezvăluie „Strategia 2025”
- Hyundai: „Sustenabilitatea nu mai este o opțiune pentru producătorii auto, ci o OBLIGAȚIE!”
- Ioniq devine marca electrică dedicată a grupului Hyundai
- Lecții din China pentru epoca de după COVID19
- China remodelează viitorul electromobilității
- Cumpărătorii europeni și mașinile electrice „made in China”

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.