La începutul lunii noiembrie 2018, conduceam cu emoții vikingul familiei (Volvo V60) spre statul vecin, să luăm in primire prima Tesla, fiindcă reprezentanții industriei auto din Michigan s-au opus (și se opun în continuare) din răsputeri, vânzării directe practicate de firma californiană.
Am ales un Model 3 long range cu tracțiune spate, model care în prezent se produce și livrează doar în China. După câteva săptămâni TM 3 și-a început aventura spre Europa, a poposit șase luni în Romania, în cadrul proiectului Electromobilitate și a revenit în Michigan, cam pe vremea aceasta anul trecut.
De atunci nu s-a petrecut nimic spectaculos în experiența electrică comună, cu excepția câtorva teste de iarnă. Drumurile scurte, acoperite de încărcarea acasă, au întărit impresia inițială de confort în exploatare din toate punctele de vedere. Cuplarea la priza din garaj, preîncălzirea sau răcirea, în funcție de anotimp, au rămas caracteristicile cele mai îndrăgite.
Singura reparație minoră, efectuată de service-ul mobil Tesla acasă, la sistemul de detectare a scaunului pentru copii instalat pe locul pasagerului (o poziție pe care oricum nu am utilizat-o pentru nepotul nostru) a fost rezolvată în garanție.
Prin urmare, costuri de întreținere ZERO, fără revizii periodice sau alte cheltuieli, în afară de completările pentru lichidul de parbriz și câte un spălat ocazional de frumusețe.

Consumul mediu, începând de la achiziție, a fost in limite rezonabile (14.7 kWh/100 km) pentru o mașină de dimensiunea și cu performantele lui TM 3. Călătoria din februarie 2019 în Norvegia, Suedia și Danemarca, apoi cei peste 2000 km (dus și întors) pe Autobahn-ul german, înainte să se liniștească pe drumurile spre și în Romania, au avut cu siguranță un impact considerabil asupra valorii medii afișate la bord.
Cu același set de anvelope all weather, cu care a fost livrată mașina am decis să pornim în aventura spre coasta Pacificului.
Turneul „fără benzină”
Marea excepție de la rutina noastră zilnică a început în 5 octombrie, când, după despărțirea de ultima mașină cu motor termic a familiei, am pornit într-o lunga călătorie, în căutarea răspunsului la întrebarea născută din dialogul cu Dragoș, care ne spunea:
Îmi plac mașinile cu care poți să mergi câte sute de mile dorești, dacă ai nevoie…
In timpul planificării traseului și a selectării stațiilor de încărcare, am decis sa încerc și încărcări în afara rețelei Tesla Super Charger.

Odată cu primirea cartelei pentru stațiile charge point, titlul excursiei s-a transformat în „Adio benzină!” fiind convinși că nu vom mai reveni la mașini clasice.
Parcursul zilnic
Cu siguranță noțiunea „poți să mergi câte sute de kilometri dorești” are conotații aparte pentru diferiți conducători, familii și vârste.

Pentru noi, combinația de drumuri lungi, cu pauze de vizitare a unor locuri frumoase, a fost alternativa aleasă. Chiar dacă în ultima zi am parcurs 1355 km, nu este o distanță pe care să îmi doresc să o repet prea curând… dar cu ajutorul rețelei Super Charger astfel de călătorii sunt posibile.
Aplicația Teslfi arată că, la timpul total de condus de 12h 47min, s-au mai adăugat 59 minute petrecute în total la încărcare. Pauzele au fost binevenite pentru dezmorțire, hrană, cafea, etc.


Consum și costuri pentru călătoria Adio benzină!
Așa cum sugera Marcel, un mare fan elmob din Deva, la postările mele de pe parcursul călătoriei, am cules câteva informații furnizate de Tesla și aplicația Teslfi, pentru pasionații de statistici.
In primul rând consumul, un element extrem de important pentru oricine dorește să călătorească distanțe lungi cu un automobil electric, mai ales iarna.


Cu toate că pe diferite etape am înregistrat un consum mediu mult mai mare (vânt din față, frig, zăpadă) sau mai mic pe coborârile din platoul Colorado, valoare medie după 11.444 km este identică cu cea de la achiziția mașinii: 14.7 kWh/100 km.
Poate este interesant de știut că pentru călătoria în Europa am utilizat capacele aerodinamice, în timp ce pentru acest turneu am renunțat la capace, despre care se zice că ar aduce o economie de 3-4%. Noi nu am văzut diferențe pe traseul lung și complex parcurs.
Costul pentru energia electrică l-am calculat pe baza raportului de încărcare la cele 37 de stații Tesla SuperCharger utilizate. Total: 247.31 USD.




In plus, am alimentat de cinci ori peste noapte la hotel, unde prețul energiei electrice este inclus în cel de cazare. In Las Vegas am încărcat de la panourile solare și la gazdele noastre din Cortez, Colorado, de la priza din garaj.
Am făcut și o încărcare de siguranță, pe durata prânzului, la un restaurant din Tropic, Utah, într-o zi geroasa, cu vânt puternic din față.
Statistici extreme (furnizate de aplicația Teslfi)
- cea mai lungă etapă – Colorado Springs până la Tesla SC Colby, Kansas, limitare de viteza 70 mph (112 km/h)

- Cel mai înalt punct al traseului: 3309m în trecătoarea Wolf Creek din munții San Juan, Colorado

- In aceeași zi am mai urcat de două ori pana la 2900 m altitudine

- cel mai coborât punct al traseului: 85 metri sub nivelul mării în Death Valley

Variația de temperatură întâmpinată pe parcursul lunii octombrie: între +35 grade Celsius în Dakota de Sud și – 16 la plecarea din Cortez, Colorado
Concluzii după doi ani
După peste 42.000 km de conviețuire cu Tesla Model 3, fără probleme, satisfacția este în creștere, deși nemulțumirile semnalate de la început nu au cum să dispară.
Pe lângă accesul limitat la spațiul mare al portbagajului (din cauza deschiderii înguste), al materialelor alese pentru tapițeria scaunelor și a finisajului piano black pentru consola centrală, am mai descoperit un punct de nemulțumire, după testul cu Polestar 2, care este prevăzut cu ajustarea lungimii șezutului. Pe distante lungi, lungimea relativ redusă a șezutului, mi-a creat puncte de presiune și amorțeală pe picioare, chiar dacă a fost ok pentru soția mea.
Altfel, TM 3 este o mașină mai performantă și mai inteligentă acuma, decât cea achiziționată în 2018. Prin update-uri periodice de software, au fost adăugate funcții noi, au crescut autonomia și puterea, s-a extins gama comenzilor vocale și este posibilă încărcarea la stații ChadeMo (cu adaptor).

Linia verde reprezintă consumul actual, cea gri consumul prognozat la inceputul calatoriei.
Cu trecerea timpului am învățat să utilizăm o mare parte din programele de la bord, care permit supravegherea consumului real prin funcția „energy consumption”, dar și monitorizarea permanentă cu ajutorul funcției „energy trip”, care ne-a dat posibilitatea să adaptăm viteza de deplasare în funcție de consumul real.
Un singur regret: din cauza vântului din față extrem de puternic din Dakota de Sud, a trebuit să reducem viteza pe autostradă sub limita permisă de 80 mph (129 km/h), unul din puținele state care permit viteze așa de „mari”.
Dacă tot a venit vorba de influența vântului, sensibilitatea la vânt lateral pe care am semnalat-o anul trecut, la trecerea podului între Malmo și Copenhaga, a fost din nou vizibilă pe autostradă în Kansas, unde un puternic vânt lateral a solicitat corecții permanente de traiectorie pentru vreo 300 km… aștept cu drag FSD pentru astfel de ocazii.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.