Tesla provoaca la duel producatorii traditionali de pickup trucks

Daca pana la salonul auto de la Los Angeles editia 2018, cel mai popular segment de autovehicule in SUA, pickup truck-urile, parea ferit de electrificare, lansarea cu succes de catre Rivian a primului model 100% electric a schimbat directia industriei auto nord americane.

Cu lansarea Cybertruck, Elon Musk provoaca atat producatorii clasici, cat si clientela conservatoare a acestei categorii de vehicule de munca, sa regandeasca totul despre pickup-urile indragite, din care s-au vandut peste 1.5 milioane de exemplare, doar in perioada ianuarie – octombrie 2019.

In prezent sase producatori, patru startup-uri si cei doi grei ai categoriei,Ford si GM, au comunicat intentia de a lansa in productie un truck electric pana in 2012. Sa facem cunstiinta cu protagonistii, in ordinea prezentarii prototipurilor:

RIVIAN R1 T

Startup-ul Rivian s-a format in jurul unei echipe venite de la Jeep, cu multa experienta in automobile de teren. Timp de aproape zece ani de la infiintare s-a auzit prea putin de Rivian. Totul s-a schimbat odata cu lansarea in 2018 la Los Angeles a celor doua modele EAV- electric adventure vehicle, R1 T si R1 S, un pickup si un SUV cladite pe aceasi platforma.

Bine finantat cu peste 2 miliarde USD prin contributia Amazon, Ford si alti investitori, Rivian a achizitionat o fosta fabrica Mitsubishi din Normal, Illinois si se pregateste intens de lansarea in productie in 2020, fiind primul pe piata ca un pickup electric.

BOLLINGER B2

Nascut in nordul statului New York ca „animal de munca”, Bollinger B2 se construieste pe aceasi platforma ca si primul SUV electric al firmei, denumit B1. Firma s-a mutat recent in zona Detroit, in vederea pregatirii lansarii in productie. Inca nu este cunoscuta locatia asamblarii.

WORKHORSELORDSTOWN Endurance

Prototipul Workhorse

In timp ce firma Workhorse este preocpata de proiectarea si productia de furgonete electrice si drone pentru distributia de pachete, nou infiintata firma Lordstown a preluat prototipul pickup-ului, l-a redesenat si rebotezat Endurance. Atat sediul firmei , cat si productia vor veni din fosta fabrica GM din Lordstown, Ohio.

Viitorul Lordstown Endurance

TESLA cybertruck

Inspirat de forma celebrului Lotus Esprit S1 din fimul „The spy who loved me” (1977), cybertruck este o provocare tehnica bazata pe tehnologia aerospatiala, care elimina sasiul traditional ca fundatie a unui pickup, pentru o structura de rezistenta de tip „exo-schelet”. Chiar daca demonstratia despre rezistenta geamurilor laterale la impact nu a reusit in seara prezentarii, performantele si pretul sunt extrem de atractive.

Forma exterioara este polarizanta si vom auzi nenumarate argumente pro si contra, ca la orice alt pas facut de Elon Musk si echipa Tesla. Peformantele si pretul, proiectate pe ecran in timp prezentarii, sunt insa o adevarata provocare.

GENERAL MOTORS

In aceasi zi cu prezentarea Tesla, Mary Bara (CEO GM) a declarat intr-o conferinta cu analistii financiari ca GM va produce in Detroit un pickup electric incepand cu toamna anului 2021.

Zvonul circula in presa inca din timpul negocierilor noului contract cu sindicatul, dar confirmarea oficiala a venit in 21 noiembrie, ziua lansarii cybertruck-ului Tesla.

FORD

Ford a confirmat oficial ca o echipa specializata lucreaza la electrificarea celui mai bine vandut model pe piata americana, F 150 pentru productie in 2021. In paralel, investitia de 500 milioane USD in Rivian, a confirmat seriozitatea intentiilor de electrificare, chiar daca in prezent nu sunt cunoscute amanunte tehnice sau locatia viitoarei linii de asamblare.

O PRIVIRE SPRE VIITOR

Manusa aruncata de Elon Musk catre Detroit, unde isi au sediul patru din cele cinci firme concurente, care vor lansa un pickup truck electric incepand cu 2021, nu va ramane cu siguranta fara raspuns.

In cele din urma clientii vor decide cu buzunarul modelul preferat, dar cu totii vom avea de castigat odata cu inlocuirea fiecarui motor cu ardere interna dintr-un pickup truck, prin unul electric.

Tabelul comparativ alaturat este alcatuit pe baza informatiilor gasite in 22 noiembrie 2019 pe paginile celor sase firme si va fi actualizat pe masura ce noi detalii vor fi facute publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.