Povești la gura sobei – Cu Hyundai Ioniq pe litoral în miez de vară

Introducere

In aceste zile, când mercurul termometrelor indică cele mai scăzute valori din 2023, Cătălin a găsit timpul și inspirația să ne povestească despre o excursie pe litoral, care poate fi un rezumat al experiențelor majorității celor ce au îndrăznit să pornească la drum lung cu (aproape) orice electrică.

Fără să divulg aventurile autorului, pe care le-am trăit din plin alături de Ionică (Hyundai Ioniq model 2018), aș vrea să aflu cine nu a întâlnit o stație ocupată?… alta care nu funcționează?… o aplicație alambicată?…

Scepticii vor sări rapid la atac, fără să realizeze că necazurile sunt generate de rețeaua de încărcare subdezvoltată, fragmentată și prost întreținută. Nu este devină noua tehnologie, mult mai eficientă și mai curată, că avem prea puține stații, sau că nu sunt întreținute. Dar atunci când neplăcerile descrise se petrec pe vreme caniculară, sau ger năprasnic, pasagerii vor deveni tot mai nervoși, văzând cum scade autonomia la bord, iar șoferul pare rătăcit în căutarile după adăpătoarea cu electroni.

Bun venit în universul minunat, dar complicat în această fază timpurie, al mobilității electrice!

Că se poate și altfel, stau mărturie majoritatea colegilor, ce au lăsat în urmă modele ale producătorilor auto tradiționali și au trecut la Tesla, care cu cele șase locații din România și alte zeci de mii pe tot globul, a reușit să realizeze un alt fel de experiență la încărcare pentru cei ce înțeleg avantajele electromobilității și acceptă prețul pionieratului.

Dan Boboescu

Cu Hyundai Ioniq și cinci pasageri pe litoral în miez de vară

In vara anului 2022, prin luna iunie am hotărât să petrecem un concediu la Eforie Sud împreună cu un prieten și familia acestuia, patru adulți si un copil de 12 ani, plus bagajele din dotare.

Am parcurs distanța Craiova – Eforie Sud cu un Hyundai Ioniq electric, echipat cu bateria de 38,3 kWh. Am încărcat mașina full la stația CEZ Type 2 (gratis) și am plecat la drum din Craiova în jurul orei 7:00 dimineata.

Prima oprire pentru încărcare și dezmorțire la stația Kaufland în Pitești la ora 8 și 10 dimineața, a fost relativ scurtă, de aproximativ 20 minute.

De aici am plecat spre următoarea destinație, aveam de ales intre Kaufland Valea Cascadelor sau Kaufland Barbu Văcărescu. Am ales-o pe cea din urmă ca să mâncăm ceva, să bem o cafea, având si Mc Donald’s în apropiere. Oprirea a fost de aproximativ o oră, timp în care masina s-a încărcat full.

Cu destinația Eforie Sud și autonomie estimată 270 km am plecat spre hotel, distanța care mi-o arata navigația era de 240 km.

Viteza aleasă pentru autostrada soarelui a fost de 110 km/h. Spre final, când mai aveam aproximativ 30 km de parcurs am redus la 95 km/h, pentru a nu ajunge cu bateria goală.

La destinație în Eforie Sud aveam 7% SOC (state of charge baterie). După ce ne-am cazat, am pornit să încarc la stația Hanul Hora Românească din Eforie Sud, cu program de la 10:00 la 22:00.

Stația Electromagnetica se pornește prin aplicația ElMotion și aici m-am lovit de prima problemă, dificultatea de a activa stația.

Există o întreagă procedură de pornire:

  1. Trebuie să ai cont în primul rând și cardul în aplicație;
  2. Desi pe hartă vede stația, trebuie să accesezi meniul Încărcări;
  3. Scanezi codul QR amplasat pe stație;
  4. Apeși încărcare, moment în care iți deblochează pistolul;
  5. Cuplezi mașina;
  6. Apeși pe ecranul stației tipul de încărcător și…
  7. Start.

O operațiune cu mulți pași, destul de dificilă, care te trimite cu gândul direct la Tesla Supercharger unde cuplezi conectorul și iți vezi de treabă.

Am ajuns la stație în jurul orei 13:00, moment bun pentru a lua masa, cât timp se încarcă mașina. Costurile încărcării au fost de 44,83 RON.

Pe parcursul excursiei am mai încărcat o dată pe Type 2 la EnelX în parcarea Portului Turistic Tomis, în timp ce am ne-am plimbat pe acolo și am mâncat ceva.

  • Quick Recharge 27/06/2022 15:39 17.93 kWh x RON 1.42017/kWh = RON 25.46

La întoarcerea spre hotel am pățit oarecum o peripeție, am greșit banda de întoarcere pe autostradă și am fost nevoiți să întoarcem după aproximativ 25 km.

La drumul de întoarcere spre Craiova am pregătit mașina încărcând din nou la stația Electromagnetica de la Hanul Hora Româneasca. Costuri: 36,81 RON.

Am plecat din Eforie Sud în jurul orei 11:30, cu baterie 94% și destinația București, unde urma să încarc, speram eu, la Kaufland Barbu Văcărescu.

Acolo nu am găsit loc, stațiile fiind defecte, motiv pentru care am întors și m-am îndreptat către o stație Eldrive din apropiere. Surpriză!… nu funcționa, deși arăta în aplicație că este funcționala.

Având doar 6% baterie, pe o căldură infernală , în jurul orei 15:00 am găsit o stație MOL în apropiere, unde am reușit să încarc, timp în care ne-am răcorit în interior la o cafea.

Am încărcat mașina timp de aproximativ 40 minute la stația MOL, costuri: 65,69 RON.

Următoarea oprire a fost la Kaufland Pitești, unde am mai adăugat câțiva kWh, ca să ajung în Craiova în jurul orei 19:30.

Concluzii

Excursia Craiova – Eforie Sud – Constanța – Eforie Sud – Craiova m-a costat 172,79 lei pentru 1100 km parcurși cu 5 persoane, bagaje și clima pornită tot timpul la 22 grade.

Pentru consumurile realizate în aceste condiții atașez două imagini:

1 Response

  1. Dan spune:

    De fapt acum ti se permite sa incarca ca la Tesla si la ElDrive. Citez din mail:
    Noua funcționalitate permite utilizatorilor să înceapă o sesiune de încărcare la o stație ABB DC din rețeaua Eldrive prin conectarea vehiculului, fără a fi necesară autentificarea prin aplicație sau prin card RFID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.