Prima experiență cu service-ul mobil Tesla

Într-un articol despre reacomodarea cu Model 3, după o lungă perioadă de timp în care am condus alte modele electrice în Romania, am amintit de prima eroare semnalizată la bord, după aproape 28.000 kilometri parcurși, în legătură cu sistemul de airbag comandat de scaunul pasagerului.

Scriam ieri:

Din fericire, după patru ani de procese, Tesla a reușit sa deschidă o reprezentanta și service în Michigan, altfel mă păștea un drum de doua ore pana la cel mai apropiat service Tesla din Ohio.

Avantajul câștigării de Tesla al luptei pentru dreptul de activitate în Michigan este urias pentru client, fiindcă aplicația îmi permite să programez o vizită la service, sau una a tehnicianului Tesla la domiciliu.

Am ales în premieră cea de a doua variantă, despre care vom discuta pe larg în câteva zile.

O lună de reacomodare cu Tesla Model 3

Astăzi am aflat ca am greșit și convingerea mea că trebuie sa ma deplasez în Ohio nu era corectă, fiindcă service-ul mobil era disponibil în Michigan de mai multă vreme, doar vânzările de automobile și de piese erau interzise.

Dar să o luăm cu începutul pentru a înțelege mai bine aceasta experiență plăcută creată de Tesla pentru clienti, care ar putea avea aplicații și implicații majore dacă și alți producători sau prestatori de servicii le-ar urma exemplul.

Semnalizarea defectiunii la bord

Mesajul de la bord nu este în sine ceva nou, toate automobilele moderne, dotate cu sisteme de diagnoză la bord comunică defecțiunile, mai mult sau mai putin clar.

Ce este nou, e faptul că în aplicația Tesla, când faci programarea pentru service, acest mesaj apare direct la rubrica „motivul pentru solicitarea intervenției”, fără să fie necesară o intervenție din partea clientului, dar cu opțiunea de a adăuga alte probleme, dacă este cazul,

Prima dată disponibilă a fost 28 iulie intre 8:30 – 10:30 și cu UN SINGUR CLICK, programarea s-a încheiat, fiindcă aplicația știe cine ești și sunt sigur că știe despre mașina, mai multe decât voi putea afla eu vreodată.

Comunicarea cu clientul

Desi mai erau 10 zile pana la data interventiei, periodic am primit un email, prin care eram înștiințat ca piesele mele au sosit, apoi unul care explica procedura de siguranță respectând normele de distanțare socială și obligativitatea purtării măștii.

Le-am reprodus la finalul articolului, pentru inspirația celor ce se gândesc sa ofere un serviciu asemănător.

Luni 27 iulie

Deși programarea era pentru marți 28 iunie, cu o zi mai devreme am primit un mesaj prin care eram întrebați dacă mașina este disponibila pentru service, cu o zi înainte de data programata.

„Da” am răspuns și am aflat că în 40 de minute Jim, tehnicianul Tesla, va fi la noi. Exact așa s-a si întâmplat și la sosirea în fata casei am mai primit un mesaj „Sunt aici”.

Jim mi-a explicat că era vorba de o interferenta între radiațiile electromagnetice ale motoarelor de acționare pentru reglarea scaunului pasagerului și sistemul OCS – occupant detection system, prevăzut prin lege (doar) în SUA.

După 20 de ani petrecuți în lumea proiectării de interioare auto și în special scaune, mi s-a derulat rapid filmul primelor teste, omologări și probleme avute la începutul anilor 2000, când a fost introdusă noua legislație și normele foarte stricte EMC – electromagnetic emissions compatibility, datorită interferenței diferitelor sisteme ce emit unde electromagnetice într-un automobil, o problemă tehnică complexa.

Tesla a decis sa rezolve problema instalând un filtru electronic în circuitul electric pentru scaunul pasagerului, pe care Jim l-a instalat fără să demonteze scaunul, o operație denumită în jargonul de service „blind operation” pe care tehnicienii din service le execută adesea, dar care ar fi de neconceput pe linia de asamblare.

Pinii de ghidare ai prizei de încărcare

Dovada că Tesla știe mai multe despre mașina noastră decât vom ști noi vreodată, a venit imediat după finalizarea instalării piesei în circuitul electric al scaunului pasagerului, când Jim s-a îndreptat spre priza de încărcare a mașinii.

După o scurtă privire la pinii de ghidaj, a decis că e timpul să-i înlocuiască, fiindcă design-ul inițial nu era robust. Înlocuirea lor cu noua varianta de pini de ghidaj a durat mai putin de un minut, după care m-a întrebat dacă mai am alte probleme.

„Nu am si nici nu am avut!” am răspuns cu încântarea unui client care descoperă cât de convenabil este service-ul la domiciliu, mai ales ca totul a fost acoperit de garanție și a decurs fără hârtii, semnături, ștampile și plimbat de la un ghișeu la altul.

După ce m-a informat că Tesla angajează și că departamentul de service este în căutare de tehnicieni mobili, Jim mi-a dorit o zi buna și a mai zăbovit un minut în mașina de service, butonând ceva pe calculatorul din biroul sau mobil.

La mai puțin de 20 de minute de la sosire, Jim pornise spre următorul client, iar eu am rămas mirat în fata casei întrebându-mă de ce nu oferă service mobil și alți producători, care se mândresc cu experiența lor de peste 100 de ani în domeniul auto?

De ce sunt necesare palatele de sticla ale reprezentantelor, înțesate de personal, care pasează clientul de la unul la altul, pentru completarea unui set de documente, facturi, chitanțe, etc.

Oare cum a intuit Tesla ce dorește clientul, de la simplitatea programării service-ului la domiciliu și până la încheierea electronică o formalităților de garanție?

Mesaj 19 iulie

Hi Dan,

Your Model 3 VIN …937 is scheduled for Mobile Service on July 28, 2020.   Your technician is scheduled to arrive: Between 8:30:00 AM and 10:30:00 AM.

For a touchless Service experience, please park your car in an accessible location. You’ll receive a notification once your Mobile Technician has arrived on-site and started work. If you need to speak with our Service team, please be mindful that we are practicing social distancing in addition to the other recommended precautionary measures to limit exposure.

To manage your appointment, including adding or removing service concerns, use the Tesla app. Please note the app includes the earliest appointment availability.

If additional information is required, we will contact you.

On the day of your appointment, we will contact you before arrival and wait up to 15 minutes before proceeding to the next scheduled appointment.

Helpful Tips:

Q: What if I want to change my address?
A: To change your address, use the Tesla app. Please note this action may change your appointment time.

Q: Can I reschedule?
A: Yes. Please use the Tesla app for the most up-to-date availability. In the event of a breakdown, flat tire, or lockout, contact Roadside Assistance.

Q: What if I have an additional concern?
A: Use the Tesla app to add service notes to your appointment by clicking the “edit” button. Last minute additions to requested services will be accommodated as time and resources allow.

Q: Will I receive a cost estimate prior to my appointment?
A: You will receive a cost estimate prior to your appointment based on the information provided. This estimate is subject to change based on completed work.

Note: You may have a software update available on the day of your appointment. Please do not install this update. It will be used by the service team to complete your appointment. If you install the update before your appointment, we will need to resend the update, which can extend your appointment time based on connectivity.

For additional questions, visit our Support Pages.

Best regards,
The Tesla Team

Mesaj 26 iulie

Parts Update for Your Service Visit

VIN: …937
Appointment Date: July 28, 2020, 8:30 AM

Mobile Service Detroit
8105 Big Lake Rd
Clarkston, MI 48346
440-461-1016

Hello Dan,

Additional parts have been ordered for servicing your car. We will send you updates twice a week until your service is completed.

Parts Outstanding

 1. SERVICE KIT – OCS REWORK
  Part #: 1479982-00-C
  Order Date: July 25, 2020
  Ship Date: Pending

You may review, modify, or check the status of your appointment at anytime on your Tesla app. Please contact us if you have any questions.

Thank you so much for being a Tesla customer.

Tesla

7 Responses

 1. Marcel spune:

  Și uite cum alții sînt cu mult înaintea noastră !

 2. Dan Boboescu spune:

  Nu chiar toți din industria auto au înțeles cum să facă viata clienților mai ușoară, dar din experiența noastră de până acuma Tesla este sigur pe calea cea bună.

 3. Marcel spune:

  Și totuși… dubița de service de la Tesla era electrică ?

  • Dan Boboescu spune:

   Încă nu. Dar în ultima conferință cu analiștii de săptămâna trecută, Elon Musk a lăsat deschisă ușa pentru un automobil compact și un van în viitor, după lansarea noilor fabrici Berlin și Austin și producția modelelor Cybertruck, Semi și Model Y la Shanghai, Berlin si Austin, Texas.

 4. Alin Obrocaru spune:

  Zicea ca sunt in cautare de colegi ? Pe site-ul lor sau pe linkedin nu apare nimic 🙁

 5. Dan Boboescu spune:

  Asa este, era vorba de Michigan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.