Victoria Tesla in procesul, inceput in 2016, impotriva statului Michigan, prin care a obtinut dreptul sa vanda direct clientilor si sa ofere service in ograda celor TREI MARI producatori americani: GM, Ford si Chrysler, are o semnificatie aparte pentru clientii din Motor City (zona metropolitana Detroit), dar si pentru proiectul Electromobilitate.
Foarte pe scurt, modelul de vanzare Tesla, direct clientilor, fara intermediari, a fost corect anticipat ca un pericol existential pentru lumea clasica a comertului auto. Utilizand mijloace nu tocmai legale, puternicul lobby al dealerilor din Michigan si alte cateva state americane, au influentat legislativul local sa modifice in 2014 legea francizelor in asa fel incat Tesla (si altii cu idei la fel de „periculoase”) sa fie impiedicati sa vanda direct clientilor si sa ofere service in statele respective.

Ce a insemnat aceasta obstructie legala pentru noi? … o comanda online si o deplasare de 303 km dus si alti 303 km intors, pentru a ridica un Model 3 long range, tractiune spate, din statul vecin, Ohio. Cu TM 3 urma sa demolam pas cu pas prejudecatile impotriva masinilor electrice, despre care electroscepticii afirma in continuare, fara sa fi incercat vreodata, ca nu se preteaza la excursii lungi si nici la circulatie iarna. Fals si fals!

Cu ajutorul lui TM 3 am pornit in 2018, in ziua de Craciun, din Motor City si dupa o calatorie de aproape 1000 km pana in portul Baltimore am expediat masina in Norvegia, de unde am continuat calatoria in iarna scandinava in luna februarie.

Traseul european destul de intortocheat si presarat cu multe test drive-uri, cam in acelasi timp cand Tesla a demarat ofensiva europeana, s-a incheiat la Sibiu in luna martie, mai precis pe Transfagrasan.
Dupa revenirea din toamna in Motor City, era imposibil de evitat o privire cu admiratie la cei peste 200 de pasionati Tesla din Romania, care trebuie sa se descurce deocamdata fara retea de incarcare rapida SuperCharger si cu cele mai apropiate service-uri oficiale, supra aglomerate, la Viena, Graz si Linz.
Noroc cu doctor Tesla si echipa formata in jurul lui Catalin Marinescu la Bucuresti, care rezolva problemele pentru proprietarii Tesla, fiindca apar inevitabil, ca la orice alt automobil, daca nu din motive tehnice, dintr-o piatra ratacita ajunsa in parbriz sau un incident in trafic.
Intre timp situatia s-a imbunatatit continuu pentru proprieterii Tesla din Michigan si la intoarcerea in Motor City, in luna octombrie, am aflat ca firma californiana infiintase un service la Toledo, in Ohio, chiar la granita cu Michigan, care era la mai putin de 100 km de casa. Dus intors 200 km pentru o interventie este deja un progres semnificativ, fata de peste 600 km, la cat ma „condamnasem” cand am comandat pe TM 3.

La mijlocul lunii iunie a sosit si vestea mult asteptata. Dupa mai bine de patru ani de procese, Tesla a strapuns zidurile ridicate de dealeri si a ajuns la o intelegere cu statul Michigan, prin care poate livra automobile si poate efectua service pentru proprietarii Tesla din Michigan.
In acest fel se deschidea oportunitatea unor test drive Tesla in apropiere de casa, fiind foarte interesat de diferentele dintre Model 3 cu care am acumulat aproape 30.000 km si noul Model Y.
Stiam din serialul firmei de inginerie si consultanta Munro, care prezinta in detaliu o analiza foarte calificata din timpul dezmembrarii unui Model Y, ca noul model electric Tesla are numeroase imbunatatri si optimizari fata de Model 3, dar majoritatea sunt ascunse de ochii proprietarilor, contribuind la simplificarea asambalarii si la reduceri masive a costurilor de productie, prin cateva premiere pentru industria auto.

Cat de paguboasa poate fi ostilitatea impotriva electrificarii si a inovatiei adusa de Tesla, intr-o industrie cu radacini mai adanci de 100 de ani, este usor de inteles si din faptul ca, in acesti ultimi patru ani, Tesla a devenit cea mai valoroasa companie auto din lume, valorand pe bursa mai mult decat GM, Ford si Chrysler* cei trei (fosti) mari la un loc.
Mai este adecvat termenul de THE BIG THREE (cei trei mari) ai industriei auto americane pe langa noul leader al mobilitatii electrice din California?
*Chrysler face parte in prezent parte din grupul FCA (FiatChrysler Automobile) si nu este cotat pe bursa individual, dar in momentul preluarii cu zece ani in urma de catre regretatul Marchione, Chrysler era o firma falimentara, practic cu valoare zero.
.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Tesla pare ca a venit de nicaieri si s-a ridicat destul de repede pe culmi financiare aproape incredibile.
Multa tehnologie, inovatie si viziune de viitor, pare sa fie reteta.
Dar sa nu uitam, ca pana sa rivalizeze cu producatori consacrati la numar de unitati vandute, mai e cale lunga…