Poate și din cauză că finalul lunii martie a picat spre sfârșitul săptămânii trecute, nu prea erau multe noutăți de relatat și informațiile s-au adunat ceva mai greu în acest ciclu de raportare ca de obicei.
Dar faptul ca Peter a transmis prompt setul sau de date și descrierea din care înțelegem condițiile în care au fost realizate, aduce o premieră în Grupa Mare. Pe lângă comparația directă ID.4 – Laurențiu (CJ) și IONIQ 5 – Tudor (TM), ambele cu tracțiune spate, putem urmări pe termen lung cum se comportă IONIQ 5 cu tracțiune integrală, în această categorie a greilor, sau garsonierelor pe roți, dacă preferați terminologia lui Tudor, când a trecut de la Kona la IONIQ 5.
Absolut întâmplător ambele Ioniq-uri s-au deplasat de la Timișoara spre inima Ardealului, Tudor la Cluj și Peter la Târgu Mureș. Această fericită întâmplare dă un foarte bun start comparațiilor, mai ales că ambii au utilizat stațiile din Sebeș pentru încărcările necesare.
După o iarnă friguroasă la Cluj cu „țurțuri” mari pentru consumul lui ID.4, valoarea medie săptămânală a revenit în zona în care am făcut cu bucurie cunoștință cu vedeta electrică VW din clasamentele de înmatriculări globale, cu aproape un an în urmă. 14.6 kWh/100 km este o valoare liniștitoare, care din liniaritatea obținută de Laurențiu anul trecut din luna mai până în octombrie, promite economii substanțiale în bugetul de călătorii al familiei.
Curiozitatea era mare despre cum se manifesta tracțiunea integrală în bilanțul energetic al IONIQ-ului. Este mult prea devreme pentru orice afirmații sau concluzii, dar cel mai bine este să-i ascultăm pe cei trei protagoniști.
Laurențiu – ID.4, Cluj
De câteva săptămâni am hotărât să mergem pe jos spre serviciu, iar acest lucru se poate vedea în kilometrajul mic al mașinii.
Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Vă mulțumesc frumos pentru mesajele prietenoase!
Voi încerca să contribui și eu, după modelul vostru, cu informații cât mai utile despre noul membru al familiei – un IONIQ5 Luxury AWD.
Încep cu datele din această săptămână (2022/CW13):
- Distanța parcursă: 974.9 km
- Tip traseu: 62% autostradă, 7% drumuri naționale, 31% oraș
- Viteza medie: 50.7 km/h
- Consum mediu: 22.4 kWh / 100km
- Total încărcări: 215.8 kWh
- Costuri încărcare: 127.1 RON (32 RON acasă + 95.1 la Renovatio / Sebeș Rompetrol. Restul la birou și la hotel – cost 0)
- Energie obținută de la panourile solare: 1.5 kWh
O săptămână atipică pentru mașinuță, pe lângă rutina obișnuită din Timisoara am inclus și un drum dus-întors până la Tg Mureș. Deși am făcut cea mai mare parte din drum pe autostradă, vremea a fost extrem de nefavorabilă (ploi torențiale, rafale puternice de vânt, grindină, etc.). Înapoi a fost mai OK, dar pe o temperatură medie de 4-5 grade (s-a simțit la consum). Săptămâna trecută, când am circulat doar în oraș, consumul mediu a fost doar 16.5 kWh/100km.
Tudor – IONIQ 5, Timișoara
În săptămâna 28 Martie – 3 Aprilie IONIQ5 a parcurs 877 km cu un consum mediu de 23 kWh/100km. Motivul consumului ridicat este drumul de Cluj, care la dus a fost parcurs pe ploaie destul de puternică, iar la întoarcere pe ninsoare și temperaturi scăzute. Am trecut și la anvelopele de vară și am achitat 470 RON schimb + hotel anvelope.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.