Kona Electric, bilanț la peste 22000 km

Acum 3 luni făceam, pentru Kona, un bilanț la 6 luni și 14000km. În decembrie 2021 raportam, în articolul Kona Electric, bilanț la 6 luni și 14000 km, un TCO de 10RON/km. În continuare voi face un bilanț la peste 22000 km, prima iarnă electrică si o lună martie 2022 bună de bătut recorduri :).

bilanț la peste 22000 km: Kona & the city

Luna martie, peste 4000km

Luna trecută, pentru konița albastră, a însemnat trecerea de la 18000km la 19, 20 și 21000km. A mai însemnat și scăderea consumului mediu „all time” de la 15.3 kWh/100km până la 15.1 kWh/100km. Acești mai mult de 4000km au fost alimentați de cei peste 700km făcuți în 5 martie la evenimentul comunității noastre, Mulțumim Reșița!, despre care am relatat aici.

bilanț la peste 22000 km: 18-19-20-21

Luna martie a bătut și recordul pentru sumele investite în energie. Chiar dacă suma de 259.52 RON a fost un record pentru 2022, costul per suta de kilometrii a fost cel mai mic din acest an. 6.18 RON/100km față de 6.52 (februarie) sau 8.38 (ianuarie). Scăderea de cost per kilometru se explică și prin prezența mai des la stațiile de încărcare publice.

Încărcarea DC/fast cu un cost minim (energie cu cost 0 momenta, taxa de parcare 2-3-3.5 RON) este momentan o opțiune accesibilă în Cluj-Napoca. Condițiile sunt o bună organizare a timpului și disponibilitatea punctelor de încărcare.

Comparând cu luna martie din 2021, când foloseam mașina cu combustie internă (diesel) vom observa costuri ceva mai mari.

bilanț la peste 22000 km: calcule Polo pentru martie

Am adăugat și un ipotetic calcul pentru un diesel care parcurge exact aceeași distanță în luna martie a anul 2022, precum Kona de față. Am folosit valoarea de 8.19 RON/l pentru că mașina amintită a primit un plin in această lună. Suma obținută, peste 2000 RON pentru cei aproape 4200 km, ar putea dărâma multe bugete personale sau familiale.

Prima iarnă electrică

Iarna este oarecum un bau-bau pentru proprietarii de mașini electrice. Asta dacă nu ai cele mai bune surse de informare. Un mare Mulțumesc! colegilor din proiectul Electromobilitate. Experiențele lor trecute m-au ajutat să trec fără emoții prin prima iarnă electrică.

  • A scăzut range-ul? Da!
  • Am încărcat mai des? Da!

Aceasta este chimia bateriilor prezente la acest moment pe piață. Nu putem schimba acest lucru, așa că personal am acceptat ceea ce era evident și m-am adaptat. Am încărcat pur și simplu mai des și am continuat să folosesc cu succes mașina electrică. Kona este un bun exemplu de eficiență, dar putem aduce în discuții și neajunsuri. Lipsa unui proces de pregătire a bateriei pe drumul spre charger-ul DC e o armă cu 2 tăișuri. Pe de o parte nu consumi energie, dar pe de altă parte riști că la charger să nu obții cele mai bune performanțe. Poate să fie frustrant să nu obținem energia în ritmul în care ne dorim, dar avem mai multe alternative. Trebuie doar să le dăm curs și vom elimina această frustrare.

Pe timp de iarnă e extraordinar să dispui de căldură în habitaclu instant. Practic este prima iarnă în care nu am avut grija climatizării. Aplicația sau cheia sunt și ele utile când ne gândim la climatizare.

Motorul electric e cunoscut pentru modul să sprinten. Iarna, chiar dacă a fost fără prea multe precipitații, avem gheață, zăpadă sau mâzgă. Am folosit modul ECO, un mod care face mașina să fie mai reținută. Chiar și așa am avut situații în care am plecat mai greu de pe loc. Altfel mașina s-a comportat bine pe zăpadă, m-am simțit in siguranță și eu, dar mai ales familia.

Bilanț la peste 22000 km

Voi face, de fapt, un bilanț la 22394 km. Cu un rulaj săptămânal de 600-700 km acest bilanț este destul de volatil, având pe lângă variabilă de rulaj și cea de costuri cu energia.

23k km

După acest număr de kilometrii mașina merge impecabil. Am un lucru care care le-am observat și-l consider deranjant:

  • piciorul drept se sprijină pe consola centrală, pentru o poziție relaxată de condus. Plasticul dezvoltă greieri în acea zona după o perioada de timp.

Nu am avut probleme tehnice deosebite la stațiile de încărcare. Nu am amintiri care să mă fi marcat negativ când vine vorba de procesul de încărcare. Acest aspect mi se pare unul important, fapt pentru care l-am și amintit.

Tabelul de mai jos conține costurile de achiziție, asigurări (un an complet), anvelope de iarnă + 2 schimburi, accesorii și cheltuieli cu energia electrică.

TCO Kona

TCO (total cost of ownership) a scăzut de la 10 RON/km la 6.65 RON/km în ultimii ~8000 km.

Energia totală consumată a costat 1828 RON. Pentru o perioada identică între 25.05.2019-18.02.2020 mașina ICE a consumat 1081 l de motorină cu un cost de 6255 RON. Calculat la un cost mediu pe acea perioadă de 5.79 RON/l.

Dacă ne uităm și la componenta de mediu putem spune că VW Polo 6R/2010 1.6 diesel are o amprentă de carbon de 112g/km. La un număr de 17557 km avem 1.9664 tone CO2. Mult? Puțin? O mică contribuție este, dacă fiecare ne-am aduce o mică contribuție am ajunge de la puțin la mult.

Ce ne rezervă 2022?

Pentru noi finalul lunii mai va marca 1 an de călătorii electrice. O aventură pentru fiecare membru al familiei. Urmează o revizie de 30000 km, urmează vara cu kilometrii mai puțini de naveta, dar și cu drumuri mai lungi.

O să revin cu borne importante și din care putem, împreună, să învățăm despre electromobilitate și mașina electrică.

Aventura continuă!

Pentru proprietarii de mașini electrice sau viitori proprietari, 2022 are rezerve în ceea ce privește mobilitatea electrică. Amintesc mai jos despre disponibilitate și costurile cu energia.

Disponibilitatea unităților la vânzare și termenele de livrare care se lungesc. În continuare pare că doar Tesla e capabilă să producă mașini „pe bandă rulantă”. În țară Dacia are în continuare multe Springuri de livrat, chiar datorii de pe 2021. E de văzut cum se va consumă bugetul uriaș alocat pentru Rabla+ și țintele de mediu asumate.

Energia electrică s-a scumpit, sub spectrul liberalizării din 2021. Sunt furnizori care au anunțat că vor păstra costul în continuare, dar sunt și cei care au modificat contractele. Fiind o piață liberă putem alege furnizorul care ne oferă cel mai mic preț. Comparatorul de preț ANRE ar trebui să ne vină în ajutor, așa că voi lăsa acest link, pentru cine nu l-a vizitat până acum.

Personal am convingerea că există un echilibru în toate, astfel se va ajunge la un echilibru în zona electromobilitații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.