Introducere
George (Târgoviște) a început colaborarea la proiectul Electromobilitate recent, mai exact în 2 octombrie, cu o Kona nou nouță, dovedind că nu este vreodată prea tarziu să te asociezi la o cauza bună, în care crezi cu adevărat.
Pornind de la ideea că mi-au fost de extrem folos informațiile prezentate de-a lungul timpului în cadrul proiectului Electromobilitate, m-am gândit să mă implic și eu pentru a fi folositor, poate, altor oameni dornici de a-și schimba părerile negative despre mașinile electrice.
Marele merit al Springului a fost să mă educe în spiritul electromobilități
Fiind la primul sezon rece la volanul Konei, după doi ani petrecuți cu Dacia Spring, grija față de reducerea autonomiei în sezonul rece cu o mașină nouă este firească. Concluzia după 400 km este foarte încurajatoare.
Primul drum în sezonul rece cu Kona
Ultima săptămână din noiembrie a fost marcată de o ieșire de două zile la Craiova, pentru a vedea Târgul de Crăciun. Deși distanța dintre Târgoviște și Craiova este de 200 km, am plecat la drum cu oarece grijă pentru că frig fiind, nu știam cum se va comporta mașina din punctul de vedere al consumului cu încălzirea pornită. Totuși, grijile au fost neîntemeiate.
Am pornit de la Târgoviște cu bateria 99% și GOM de 530 km, cu o temperatură exterioară de 1 grad Celsius. Am ajuns la Craiova cu 56% baterie, cu regim mixt de mers, pe DN-uri, pe autostrada și pe drumul expres. Am parcurs 200 km, tot drumul cu căldura pornită pe 22 de grade, cu un consum, de 15,4 kWh/100km.
La sosire, GOM îmi arăta că mai pot face 285 km. Așadar, diferența dintre ce afișa GOM la plecare (530 km) și la sosire (285 km), coroborată cu distanța efectiv parcursă (200 km), arată un gap de 48 km.
Am încărcat la Craiova 18 kWh la Eldrive OMV și am pornit spre casă cu 82% baterie și GOM 370 km. Până la Pitești am parcurs 140 km și am ajuns cu 48% baterie și GOM 219 km, având tot drumul pornită căldura pe 22,5 grade. În aceste condiții am avut un consum de 16,8 kWh/100km. Așadar, diferența dintre ce afișa GOM la plecare (370 km) și la sosire (219km), coroborat cu distanța efectiv parcursă (140 km), arată un gap de 11 km.
La Pitești am încărcat 32 kWh la stațiile publice de la Bazinul Olimpic, cu un cost de 32 lei. Trebuie să remarc ce au realizat autoritățile locale din Pitești: multe stații de încărcare pentru autoturisme și mult mai multe, dedicate, pentru autobuzele electrice ale companiei de transport. Practic, e imposibil, la câte stații de încărcare sunt acolo, să ajungi vreodată și să fie toate ocupate.
Aplicația stațiilor este ELMotion iar încărcarea nu pornește dacă se utilizează card virtual Revolut.
De la Pitești am plecat cu 90% baterie și GOM 412 km. Am ajuns la Târgoviște cu 70% baterie și GOM 305 km, parcurgând 94 km, tot cu căldura pornită pe 22,5 grade. Și de această data a fost o mica diferență între GOM și realitate, de 13 km.
Bilanțul lunii noiembrie și comparație cu octombrie
- Parcurs total: 1193 km, 2/3 în oraș iar restul pe DN-uri și expres în regim de autostradă.
- Consum mediu: 15,1 kWh/100km
- Încărcări de la stații publice: 50 kWh, cost 70 lei.
- Încărcări de acasă, doar din fotovoltaic: 30 kWh, cost 0.
- Încărcări de acasă, din rețea: 70 kWh, cost 65 lei
Să înțeleg că panourile solare au fost cadou,nu au costat nimic.