Peugeot e-2008 detalii despre încărcare

Gama de modele electrice PSA a debutat în 2020 și începând cu luna aprilie câteva au fost disponibile în Romania, mai întâi în variantele e-208 și Corsa-e, iar din vară au început livrările și pentru modelul mai mare e-2008.

In ultimul articol din 2020 dedicat modelelor PSA care participă la proiectul Electromobilitate, două e-2008, două Corsa-e și un e-208, scriam la modul general despre creșterea consumului în sezonul rece și nevoile mai dese de încărcare:

Pentru proprietarii ce pot încărca acasă sau la serviciu, numărul crescut de încărcări nu reprezintă un impediment, cu excepția călătoriilor mai lungi, când apelează la stațiile rapide sau cele de la destinație.

Pentru cei dependenți de rețele publice de încărcare, timpii crescuți de așteptare, aglomerația la unele stații sau nefuncționarea altora, devin motive serioase de nemulțumire și de stres la un drum mai lung iarna.

Experiențe cu Opel și Peugeot în prima iarnă

Caz de utilizare în București

In primăvara anului 2020 Tudor a început achiziția de informații pentru lucrarea de licență, dedicată celui mai fierbinte subiect pentru electromobiliști: EXTINDEREA REȚELEI DE ÎNCĂRCARE. Răspunsurile proprietarilor din București au generat o imagine diferită față de cea din restul țării.

Informații obținute pe baza sondajului efectuat de Tudor Marchiș pentru lucrarea de licență

Mai puțini aveau posibilitate să încarce acasă (57%), decât în provincie (89%), dar mai mulți aveau acces la serviciu la o sursă de încărcare (64% vs. 39%).

Informații obținute pe baza sondajului efectuat de Tudor Marchiș pentru lucrarea de licență

Ovidiu s-a alăturat proiectului nostru la mijlocul lunii septembrie și utilizează Peugeot-ul în principal pentru naveta zilnică la serviciu, acumulând în această perioadă între 298 și 544 km pe săptămână.

Cu ajutorul evidențelor foarte amănunțite pe care le păstrează și le pune la dispoziția proiectului Electromobilitate, am alcătuit următoarele grafice, care reflectă creșterea treptată a consumului în sezonul rece și preferințele sale de încărcare, în funcție de nevoi.

Pentru referință, am adăugat consumul mediu săptămânal realizat de Silviu, cel de al doilea proprietar de e-2008 din București
Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate de Ovidiu Necula, Peugeot e-2008, București

Cele 54 de încărcări efectuate de când s-a alăturat echipei noastre, dovedesc preferința pentru încărcarea la serviciu și acasă, care împreună au reprezentat 81% din totalul încărcărilor.

Alte cazuri de utilizare și încărcare

Faptul ca Ovidiu nu este un caz particular în echipa PSA este confirmat de familia Marchiș la Timișoara, unde Laura încarcă electro-leul mic la priza casnică, alături de Ioniq-ul lui Tudor, de Kona proiectului Electromobilitate și de hibridul plug-in a lui Teo, Tudor având și posibilitatea încărcării la serviciu.

In 26 octombrie aflam dintr-un mesaj al primului proprietar de Peugeot e-2008 ce s-a alăturat proiectului nostru:

De săptămâna asta revin pe drumuri folosind energie verde 🙂 .

Silviu Matei, Peugeot e-2008, București

Am observat din relatări și dialogul viu din media socială un mare interes pentru surse de energie regenerabilă al proprietarilor de automobile electrice. Despre soluțiile aplicate de Marian Nica la Balș și Claudiu Suma la Timișoara găsiți mai multe detalii în articolele dedicate.

Cu toate piedicile birocratice, care inhibă mulți proprietari de automobile electrice ce locuiesc la bloc, am citit cu interes informații publicate de asociația AERO despre instalarea surselor de încărcare în parcările unor blocuri. La fel de îmbucurătoare a fost recenta relatare a succesului lui Dan Mihalea de a instala o priză pentru încărcarea în parcarea blocului din București.

Pe lângă efortul asociației proprietarilor, AERO, alte soluții pot fi imaginate prin:

  • organizarea locală a unui grup de proprietari pentru acces la stații private contra cost;
  • sau pe baza de abonament (ce include parcarea), așa cum oferă partenerii noștri de la Porsib două stații de încărcare Type 2, puse la dispoziția locuitorilor din zona Turnișor (Sibiu), soluție utilizata de colegul nostru Marius Bârsan pentru testele cu Ozone 3.

Ce alte soluții utilizați pentru încărcarea automobilelor electrice? In ce măsură încărcările mai dese necesare iarna, devin un impediment pentru utilizarea mașinii electrice în sezonul rece?

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.