Rasfoind presa auto internationala in primele zile ale anului 2020, ai zice ca jurnalistii incearca sa trezeasca lumea din amorteala Sarbatorilor de Iarna cu titluri socante si asta nu fiindca in restul anului am duce lipsa de ele …
Evadarea lui Carlos Ghosn din Japonia va deveni probabil subiect de film, dar speram ca nu si un exemplu pentru ceilalati CEO VW si alti inalti demnitari ai grupului, anchetati in prezent de procuratura germana (Mueller, Diess & Co). Amenzile pentru Dieselgate continua sa se adune la „zestrea” actuala de peste 30 de miliarde USD platite de VW in SUA. Ultimele doua amenzi din Australia si Canada si o despagubire „secreta” pentru masinile diesel vandute politiei austriece, par aproape maruntis fata de sumele vehiculate in procesele cu proprietarii germani si englezi de masini diesel cu emisii trucate, ambele fiind in curs de negociere.
Spre deosebire de „problemele” cauzate de propriile decizii lipsite de scrupule, cele intampinate de startup-urile dedicate lansarii pe piata a unor modele electrice provin din cu totul alte motive. In general, se subestimeaza complexitatea si cheltuielile de dezvoltare si omologare a unor produse in industria auto, ca sa nu mai vorbim de investitiile necesare pentru o linie de productie si de organizarea lantului de furnizori pentru sistemul de livrare „just it time”.

Veterani ai industriei ca Henrik Fisker si multi altii au simtit gustul amar al falimentului, dupa prezentari si planuri stralucitoare de a lansa productia de automobile electrice. Cei mai multi s-au lasat pagubasi, Henrik Fisker insa revine cu noi promisiuni si modele pentru viitor. La fel incearca si Faraday Future, Lucid Motors, Nio, Byton si lista stratup-urilor pline de sperante, dar fara resurse financiare suficiente, poate continua.
Un domeniu care se dovedeste extrem de dificil este cel al mini automobilelor electrice de oras, unde lista esecurilor este cu mult mai lunga decat cea a succeselor. Incercarea norvegiana, din urma cu mai bine de 20 de ani, Th!nk, s-a destramat in hatisul birocratiei de la Ford. Bolore a esuat la Paris cu tot sprijinul generos acordat de Primaria capitalei franceze. Smart nu a realizat profit dupa electrificare si a fost pasat in curtea partenerului chinez Geely.

Am fost entuziasmat de succesul echipei din jurul profesorului Schuh, de la Universitatea din Aachen, cu proiectul Street Scooter, o furgoneta electrica pentru distributia de pachete in zonele peri-urbane. Prin achizita firmei SteetScooter de catre Posta Germana, echipa de la Aachen a acumulat capitalul de pornire pentru firma e.GO Mobile, un startup dedicat productiei de mini automobile electrice de oras la „pret accesibil.”
Fiind intre primii 2.000 de inscrisi la un e.GO Life, am primit o invitatie la inaugurarea fabricii din Aachen in 13 iulie 2018, unde am avut ocazia unui test drive cu micutul e.GO Life, impreuna cu doi colegi de breasla din Timisoara. Am fost bucuros sa vad pe viu entuziasmul echipei de tineri studenti participanti la proiect si promisiunile unui sistem de productie inovativ, croit pentru seria mica preconizata pentru de mini automobilul de oras.
Din pacate cea de a doua experienta, la targul de electromobilitate eMove360 in octombrie a fost o dezamagire. Cu doar cateva luni inainte de livrarile promise pentru inceputul anului 2019, prototipul era inca foarte „necopt”, echipa prezenta in stand derutata si fara raspunsuri clare despre inceperea livrarilor. O serie de mesaje de amanare ne-au determinat in cele din urma sa solicitam returnarea avansului, achitat cu mai bine de doi ani in urma, ceea ce nu a fost simplu de loc si s-a intins pe mai mult de sase saptamani de corespondenta intensa. Actualele vesti despre dificultatile financiare prin care trece firma din Aachen ne intristeaza, aratand in acelasi timp cat de dificila este lansarea unui automobil in productie de serie.
Lipsa unui miniautomobil electric de oras in testele comparative din cadrul proiectului Electromobilitate, derulate cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3, este si una din neimplinirile anului 2019.

In cautarea unui inlocuitor pentru e.GO Life am participat la un test drive cu Sion, primul model al unui alt startup, de data aceasta din Muenchen, Sono Motors. Mult mai spatios si mai performant decat e.GO Life si plin de idei ingenioase, Sion parea sa fie alegerea pentru viitor pana cand … pretul s-a majorat de doua ori, intarzierile au inceput sa decaleze tot mai mult datele initiale ale proiectului si criza de cash anuntata in toamna a intarziat toate activitatile.
Desi situatia este similara cu cea prin care au trecut toate startupurile din domeniul auto, o industrie care inghite sume uriase, asa cum atragea atentia regretatul Sergio Marchione in conferinta intitulata „Confessions of a capital junkie„, ultimul mesaj de la Sono Motors din 31 decembrie, anunta pe cei inscrisi pentru Sion ca obiectivul de finantare nu a fost atins, dar ca firma va prelungi termenul subscriptiilor, cu speranta gasirii unui investitor.

Nu am renutat la idea de a oferi test drive cu miniautomobile electrice de oras participantilor la proiectul Electromobilitate, din convingere ca micutele automobile electrice cu pret mai accesibil, pot contribui la descongestionarea aglomeratiilor urbane, la linistea oraselor si reducerea emisiilor poluante si suntem cu privirile indreptate spre Baia Mare si tripleta electrica „UpMiGo” (VW e-Up, Seat Mii si Skoda Citigo).

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.