Purtați de electroni și idealuri – bilanț aniversar după 5 ani

In luna februarie 2018 publicam primul articol dedicat mobilității electrice într-o secțiune specială, nou creată, denumită electromobilitate din revista online 24auto.ro, cu ajutorul gazdei noastre ospitaliere Eugen Cocea.

După doar un an, activitatea s-a extins de la publicare de informații și articole, la test drive-uri cu primele două mașini parcate în garajul nostru virtual:

  • Ionică – Hyundai Ioniq, model 2018;
  • TM 3 – Tesla Model 3, long range, tracțiune spate, model 2018.

După întâlnirea cu Mircea și câteva plimbări memorabile împreună cu diferite modele electrice, s-a născut ideea unui blog dedicat utilizatorilor de vehicule electrice. Urma să devină spațiul în care proprietarii să își descrie experiențele la volan, cu bune și mai puțin bune, așa cum este în prezent noul univers electric, aflat la început de drum.

Următorii patru ani au zburat, din păcate cu multe griji și necazuri, cauzate de pandemie și conflictul din țara vecină. Privind în retrovizor rămân însă câteva statistici, care confirmă ascensiunea rapidă a mobilității electrice în lume, în Europa și în România (Sursa informațiilor: CleanTechnica și RO e-mobility index).

La sfârșitul anului 2022, înmatriculările de automobile 100% electrice din totalul celor noi reprezentau:

  • 9.1% în România;
  • 10% pe plan Global;
  • 14% in Europa.

Pentru ca această creștere rapidă să fie cât mai bine documentată, noi am ales varianta comunicării directe dintre cei ce utilizează în prezent automobile electrice și cei interesați de achiziția unui model în viitor.

Competența celor 77 autori, care au publicat 2200 articole pe blog, provine din experiența acumulată la volan, în condiții de trafic real, pe buzunarul propriu, din care 1.89 milioane km (aproape de cinci ori distanța de la Pământ la Lună) au fost monitorizați săptămânal în cadrul proiectului.

Creșterea rapidă a parcului auto electric se reflectă și în creșterea echipei ce colaborează la proiect. In primele două luni din 2023 parcursul monitorizat este de două ori mai mare decât cel din întregul an 2019, atunci când a demarat blogul.

Cine sunt acești umblăreți și mașinile lor minunate, care se hrănesc cu electroni?

Pe măsură ce unii colegi, trecuți de pragul celor 12 luni de colaborare convenite inițial cu fiecare participant, se retrag din activitatea săptămânală, proprietari noi de automobile electrice decid să-și investească timpul pentru colectarea de informații din viața de zi cu zi și să le pună la dispoziția celor interesați de achiziția unei „electrice”.

Proiectul Electromobilitate – bilanț decembrie și anul 2022, după 792.038 km

Echipa proiectului în luna februarie

  • Hyundai Kona – 6 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej și Baia Mare;
  • Kia Niro – București;
  • ID.3 – 4 participanți din București (1), Cluj (2) și Timișoara,
  • ID.4 – Cluj;
  • IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
  • Hyundai Ioniq – Craiova;
  • Peugeot 208 – Timișoara și București;
  • Opel Corsa – Alba Iulia
  • Renault ZOE – 2 participanți din Crivina (PH), și Târgu Mureș;
  • VW e-Up – 2 participanți din Cluj și Râșnov (BV);
  • Skoda Citigo – Timișoara;
  • Dacia Spring – 3 participanți din Deva, Fălticeni si Sibiu
  • Tesla Model 3 – 5 participanți din Câmpina, București (2), Sibiu și Motor City (Detroit, Michigan);
  • Tesla Model Y – 2 participanți din București și Brașov;
  • Renault Megane – Ineu (AR);
  • Fiat 500e – Timișoara;
  • Volvo XC40 – București.
Reședințele participanților la proiect (albastru) și locațiile evenimentelor de promovare a mobilității electrice

La primul eveniment din 2023, de promovare a ecoturismului în țara Dornelor, ne-am revăzut cu colegii noștri absolvenți ai promoției 2022: Șerban (Zoe, Suceava) și Ciprian (Zoe, Gura Humorului).

Cu bucurie am întâmpinat la Vatra Dornei trei oaspeți care ni s-au alăturat cu Dacia Spring din Iași, Hyundai Kona din Piatra Neamț și Kia EV 6 din Suceava.

Parcursul și consumul din luna februarie

Parcursul total monitorizat în luna februarie a crescut de la 58.189 km în ianuarie la 76.303 km, iar consumul mediu al echipei de la 17.8 la 17.9 kWh/100km, datorita unei săptămâni mai reci, dar și a mai multor călătorii în străinătate pe autostradă. In curând veți afla amănunte direct de la colegii care au ajuns în Elveția, Italia, Germania și Austria pe timp de iarna.

Costurile cu încărcarea

Dacă ati urmărit bilanțurile lunare publicate în 2022, ați aflat cu siguranță că, spre deosebire de mașinile echipate cu motoare termice, costul încărcărilor depinde mai mult de SURSA de încărcare, decât de consumul realizat.

Am păstrat în tabelul costurilor Outlander-ul PHEV condus de Octavian (SB) și un model hibrid Kia, cu care Călin a trecut iarna la Cluj, fiind vorba de doi colegi ce conduc alternativ mașini cu motoare termice și electrice.

Cu excepția lui Dan (B), care ne-a povestit cum a alergat Volvo-ul pe munte, în detrimentul consumului și al costurilor, economiile cu orice alt model electric au fost substanțiale și în luna februarie 2023, așa cum au fost întotdeauna pe parcursul celor cinci ani de la startul proiectului Electromobilitate.

Căteva vești bune pentru cei veșnic iritați de raportările cu cost zero:

  • numărul colegilor care au avut costuri zero în februarie s-a redus de la nouă în ianuarie la patru;
  • numărul kilometrilor parcurși cu cost zero s-a redus de la 12.399 la 4680.

Noua normalitate se instaurează treptat. Oportunitățile de încărcare promoțională, achitată de firmele interesate să atragă clientela electrificată se împuținează, probabil și din cauza unor abuzuri în scop comercial.

Un alt semn de maturizare a pieții este trecerea stațiilor Tesla Supercharger în regim cu plată.

Vor rămâne însă colegii care încarcă de la soare, și au decis să raporteze costuri zero, investiția fiind făcută pentru acoperirea consumului casnic, cât și cei ce beneficiază de încărcare la locul de muncă, achitată de angajatori.

Un bilanț electromobilistic ca al nostru, după cinci ani, nu se măsoară doar în kilometri parcurși și număr de articole publicate, ci mai ales în prietenii, familii formate și copiii născuți într-o lume pe care o dorim mai bună, mai curată și liniștită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.