Datele echipei VW ID.3 și “primul mohican” din gama Renault Megan E-tech la sfârșit de februarie

Introducere cu Mulțumiri

Anunțam săptămâna trecută că Alex (B) va lua o bine meritată pauză, pentru a se dedica noilor responsabilități ce durează o viață, fără vacanțe. Cele de tătic!

Marcel (CJ) a preluat din mers ștafeta, cu un obiectiv clar de a ridica proiectul Electromobilitate „to the next level”. Rapid a compilat prima cronică pentru echipa ID.3 împreună cu musafirul lor, George și Megane-ul cel frugal.

Marcel este în primul an de colaborare la proiect, la ale cărui idealuri a aderat după ce ne-a cunoscut anul trecut la electro-sezătoarea de la Ciugud, Păuca și Alba Iulia. De atunci, a fost nelipsit la toate evenimentele de promovare a mobilității electrice, indiferent dacă a fost vorba de Transcarpatica, #RO1000 challenge și, cel mai recent, la intalnirea de promovare a ecoturismului în țara Dornelor.

Pe lângă informațiile despre experiențele săptămânale, Marcel a contribuit cu două articole și multe imagini la zestrea comună de cunoștințe (knowledge) acumulată în cadrul proiectului.

MULȚUMIM Marcel și spor la scris, plus inspirație pentru „the next level” al proiectului nostru!

Datele echipei ID.3 și “primul mohican” din gama Renault, Megan E-tech la sfârșit de februarie

Graficul consumului mediu săptămânal, pe baza informațiilor de la bord furnizate de participanți

George – Megan E-tech, Ineu

Datele pentru 19-26.02.2023:

– 266 km efectuați;

– consum mediu 14.1 kWh/100km. Consumul mediu până în data de 24 februarie a fost 13.4 kWh/100km (poza din dreapta), dar în ultima jumătate a săptămânii a fost frig, cu ploaie și vânt din față, ceea ce a urcat media la 14.1 kwh/100km;

– temperaturi exterioare între -2 si +9 grade;

– majoritatea la naveta Ineu-Arad-Ineu;

– fără costuri de încărcare (acasă de la soare);

– fără probleme în continuare.

Calin ID.3, Cluj

Pentru mine săptămâna 8 a fost una scurtă , m-am întors în țară doar vineri seara.  Închei cu 35 km parcursi și consum 18 kWh/100km și 19,98 kWh încărcați gratuit.

Impresii despre nord-estul Italiei și mobilitatea electrică 

Am petrecut o scurtă vacanță în nord-estul Italiei, unde situația electromobilistică, din punctul meu de vedere, se aseamănă mult cu ceea ce este la noi în țară. Mașini electrice la tot pasul (Zoe, ID3, Tesla Model 3, Model Y , EQA, Kona, e-Tron, BMW iX, etc). Într-o piațetă am descoperit chiar patru modele simultan. Însă situația punctelor de încărcare rezidențiale este încă în dezvoltare. 

Mi s-a părut curios de ce nu am văzut mai multe Dacia Spring, deși alte modele sunt din belșug? Italienii preferă mașinile mici, de oraș, cu consumuri scăzute, iar vremea de acolo e mult mai prielnică decât a noastră. Care ar fi motivul principal al deciziilor de achiziție? Autonomia sau costul mașinii, raportat la beneficii? 

O altă situație interesantă am întâlnit-o în orașul Padova, unde primăria oferă cetățenilor un serviciu de car sharing și locuri speciale de încărcare și parcare, folosite ca un fel de checkpointuri.

Credeți că ar fi o situație avantajoasă și la noi? Având în vedere faptul că se vor putea achiziționa vehicule electrice de către instituțiile publice, cu un discount semnificativ și fără nevoia de a casa un autoturism?

 

Alex, Bucuresti

Am ajuns și la sfârșit de februarie! Datele sunt următoarele:

În săptămâna 8 (20-26 februarie) am parcurs 242 km cu un consum mediu de 17.2 kWh/100km.

În perioada 27-28 februarie am parcurs 53 km cu un consum mediu de 25.4 kWh/100km.

Așa că datele lunii februarie sunt 1090 km cu un consum mediu de 20.4 kWh/100km, un parcurs modest pentru stilul meu mai plimbăreț,

Luna aceasta am 160lei costuri cu încărcarea, împărțiți în 90lei abonamentul EnelX60kWh și aproximativ 100 kWh încărcați la priza de acasă (34.7+42.6+22.5) la un cost de 0.7 lei/kWh.

Astfel, rezultă că am avut un cost de 14.7 lei/100km. Pentru mine este un cost foarte bun per 100km, în condițiile în care am încărcat peste două treimi la stațiile cu plată.

Așa cum v-am obișnuit de luna trecută, compar datele cu Tronity, îmi e tare utilă aplicația și constat de multe ori că o folosesc mai mult decât folosesc aplicația mașinii, cam ciudat, nu?

Tronity a calculat aceeași distanță (1090km vs 1091km – Tronity), dar consumul este diferit de la 20.4 kWh/100km calculat din ce a raportat bordul la 21.3 kWh/100km calculat de Tronity.

Oricum, valori destul de apropiate.

În sfârșit s-au instalat și mult așteptatele update-uri de care vă povestesc de câteva săptămâni. Se pare că era vorba despre un update de manual digital și, așa cum bănuiam, de update-ul hărților, acum mă aflu la 23.1 (an.lună).

Nu am ajuns la Vatra Dornei, dar am mers la o întâlnire în București, organizată de Cristi Tudor (România Electrică), numită Întâlnirea Electronilor #4. 

Evenimentul a fost sâmbătă (25.02), pe o vreme mai răcoroasă, dar discuțiile interesante și schimbul de experiențe cu ceilalți participanți au făcut ca timpul să zboare (mult prea repede pentru fereastra mea de mers pe afară).

Recomand tuturor, posesorilor sau viitorilor posesori de electrice să participe la astfel de întâlniri. Așa cum am spus și în articolele anterioare, toate informațiile primite de la posesorii de electrice sunt mult mai valoroase decât informațiile primite de la cei ce vor să-și vândă marfa…

Marcel ID.3, Cluj

  • Distanta parcursa: 754 km,
  • Consum: 16,46 kWh/100km,
  • Încărcări: 155,37 kWh,           
    • 4xAC 78,45 kWh,
    • 4xDC 76,92 kWh,

Cost: 0 ron (încărcare la locul de muncă și stații publice)

Drumurile normale la serviciu și treburi prin oraș împart km în două cu un drum de Sibiu, care a ridicat consumul mediu pentru această săptămâna, vânt puternic și ploaie, ca de vară, după Turda și până la intrarea în Sibiu. Aceste fenomene au menținut bateria destul de rece tot drumul. Am pornit din Cluj cu 77% SoC și am ajuns cu 14% SoC.

La un moment dat, neurmărind evoluția procentului bateriei, am fost chiar surprins cât de repede a coborât de la 45% până la 21%. Inițial estimarea mașinii spunea că voi ajunge cu 26% SoC, însă temperaturile scăzute și ploaia rece au încurcat calculele. Am verificat cu vreo 25 km înainte de Sibiu, când deja își recalculase % la destinație la 12% SoC. Nu am avut emoții, însă aș fi dorit un semnal din partea mașinii, o avertizare cu această modificare pe traseu. 
O frumoasa priveliște înspre munții Făgăraș și o companie plăcută la încărcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.