Puterea exemplului – test drive electric cu elevi din Huedin

În această săptămână dați-mi voie ca actorii principali să nu mai fie mașinile noastre, ci un grup de elevi care au ales să împartă sâmbăta cu noi. Asta, deoarece excursia spre Suceava și etapa 4 din Trans Carpatica i-au deschis apetitului lui Cristi pentru a împărtăși și cu alții din experiența conducerii mașinilor electrice.

Pentru aceasta, am programat la sfârșitul săptămânii o ieșire la Baraj Valea Drăganului, împreună cu elevi ai claselor a XII-a de la liceul teoretic din Huedin. Punctele de atins au fost: ieșirea și socializarea, precum și testarea celor două mașini electrice (Hyundai Kona și VW ID.4), de către tinerii posesori de permis.

După gruparea în Huedin, am pornit, 16 persoane și 4 mașini (dintre care, două electrice) către primul loc de oprire, pentru că destinația a fost întregul traseu, nu un anumit punct de pe el.

Drumul pe partea clujeană a traseului este în proporție de 85 la sută reabilitat, rămânând doar podețele nefinalizate, unde gropile sunt acolo ca la ele acasă. Dar oricum, deplasarea a fost făcută cu viteză mică, mai ales că iarna adusese cu ea și înghețul șoselei.

După oprirea de aproximativ două ore la baraj, necesară pentru pregătirea mesei și servirea ei, slană picurată pe pâine, brânză și legume, am oprit mașinile la Hotel Art 1000. De acolo am plecat în drive test cu Konița și ID-ul, pe un traseu de aproximativ 3 km, cu urcări și coborâri, astfel încât să se poată vedea și ușurința cu care mașinile electrice pot urca munții, precum și caracteristica de regenerare a energiei la coborâre.

Așa cum am promis, în prim plan protagoniștii plimbării, iar în spate uneltele care au făcut acest lucru posibil.

La final am cerut tinerilor impresii la cald despre plimbare, iar acestea au fost cu cuvintele lor, după cum urmează:

Mă bucur că am avut ocazia de a conduce o mașină electrică! A fost o experiență neașteptată de care m-am bucurat din plin! Conducând o mașină electrică, am avut parte să cunosc avantajele acestei mașini și totodată confortul pe care aceasta îl oferă. Îi îndemn pe cei ce au posibilitatea și își doresc o nouă mașină, să opteze pentru una electrică!

Georgiana


O fost foarte fain. Și partea de excursie, și pâinea picurată, și partea în care am condus mașinile electrice. Pentru mine o fost o experiență foarte faină, pe care nu știu dacă aș fi avut-o dacă nu veneam în excursia acesta! Pentru că nu sunt persoane în Huedin cu mașini electrice, care să te și lase să le conduci, eu personal nici nu am cunoștințe care să aibă astfel de mașini. Deci, fără excursia asta, nu știu cum aș fi putut să încerc una!

Alex

Ocazia să conduc o mașină electrică a fost cu siguranță una dintre cele mai frumoase și interesante experiențe pe care le-am avut. Siguranța și libertatea pe care le-am primit din partea posesorilor au fost acele lucruri care ne-au împins oarecum să avem curajul de a încerca să conducem o asemenea mașină. Era confortul de acasă, cu un peisaj de vis. Mă simțeam atât de sigură pe mine, în ciuda faptului că eram pentru prima dată într-o asemenea mașină și în special, eu la volan. După ce am coborât, am fost plină de energie, atât eu cât și mașina. Liniște, siguranță și un adevărat ajutor sunt câteva dintre principalele gânduri cu care am rămas în urma unei asemenea experiențe și care pe viitor m-ar motiva să aleg o asemenea mașină.

Lavinia

De curând, am avut ocazia să conduc, pentru prima dată, o mașină automată și mai mult decât atât și electrică. Am rămas impresionată  de faptul că, prin conducerea unei astfel de mașini rămâi cu o întreaga “experiență“.

Primul lucru pe care l-am observat este reducerea considerabilă a zgomotului grav, produs în mod obișnuit de o mașină cu motor diesel sau tonalitatea dramatică a unui motor pe benzină, iar această mașină îl face aproape neglijabil. Proprietarii unei astfel de mașini mi-au explicat faptul că, siguranța pietonilor nu este pusă în pericol. Din fericire, această problemă a fost rezolvată implementând diverse sisteme de city-safety, cu frânare automată la detectarea obstacolelor sau chiar mici difuzoare ce simulează (silențios, de asemenea) sunetul unui motor în grila din față, activate la viteze reduse pentru a avertiza pietonii.

În continuare, cel mai mare avantaj îl reprezintă contribuția la un viitor mai curat, problemă ce ar trebui să intereseze pe fiecare conducător auto. Mașina îți oferă un confort aparte și e plăcut să te gândești că poți  conduce din plăcere, fără a aduce un minus de puritate, naturii. De asemenea, costurile ce implică alimentarea unei mașini cu motor clasic sunt diminuate, ceea ce reprezintă, cu siguranță, un alt avantaj.

PS: Mă gândesc serios să-mi schimb mașina “visurilor “!

Denisa

Impresia făcută de cele două mașini electrice (Kona, id.4) este una bună, deoarece sunt două mașini elegante și foarte rapide.
Un alt aspect îmbucurător al celor două mașini este consumul foarte mic. Intenționez pe viitor să achiziționez o mașină electrică. 🙂

Marian

Această experiență a fost una frumoasă și deosebită. Mă bucur că am avut ocazia, atât eu, cât si colegii mei, să conducem o mașină electrică. Sunt mult mai silențioase față de mașinile obișnuite și oferă un confort mai mare, lucru ce m-a făcut să mă simt mai în siguranță în momentul în care mă aflam la volan. În urma acestei experiențe am realizat că mi-ar plăcea să am o astfel de mașină în viitor!

Ioana

A fost o experiență plăcută, sunt confortabile și silențioase, singurul lucru care nu mi-a plăcut, a fost când am auzit prețul. 😅

Emilian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.