Tesla extinde capacitatea de producție și bilanțul echipei noastre pentru luna iunie

Marius se pregătește de o frumoasă vacanță electrică și mi-a predat temprar ștafeta de cronicar pentru echipa cu cea mai numeroasă participare la proiectul Electromobilitate în luna iunie.

Înainte de a trece la ale noastre (consum mediu, costuri cu încărcarea, experiențe inedite alături de Tesla în luna iunie și mai ales vocea proprietarilor din România), aruncăm o privire spre știrile internaționale, care ne afectează și pe noi, fie pentru a urmări tranziția epocală din industria auto, fie pentru a ințelege mai bine de ce livrările se fac cu întârzieri atât de mari în prezent.

Știri internaționale – Extinderea capacității de producție

Cifrele de producție și livrările din trimestrul II au ieșit puțin șifonate după lockdown-ul prelungit la fabrica din Shanghai. Presa dornică de senzație și click-urile aduse de meciul „Tesla contra restul lumii” se grăbește să declare că Tesla nu mai este numărul 1 mondial. Din păcate, pentru această comparație forțată cu BYD se iau în calcul și modele PHEV produse și livrate de firma chineză. Fred Lambert scrie într-un articol publicat în Electrek că din livrarile de 638,157 raportate de BYD pentru primul semestru, 314,638 sunt hibrizi plug-in.

Aceasta știre nu știrbește cu nimic meritul BYD de a fi recunoscut timpuriu că electrificarea este salvarea și de a fi prima firmă de talie globală, care a renunțat la producția de modele echipate doar cu motoare termice.

Dacă privim încă o dată critic cifrele înmatriculărilor globale de BEV (battery electric vehicles) din primele cinci luni ale anului vom ajunge la cu totul altă concluzie.

Totalul înmatriculărilor globale de Model 3 și Y în primele cinci luni ale anului este 380.270.

Dacă însumăm numărul clienților internaționali pentru toate celelalte modele regăsite în Top 15 (care nu fac parte din categoria micro-automobilelor de oraș destinate deocamdată clienților din China):

  • BYD Dolphin,
  • VW ID.4,
  • IONIQ 5,
  • BYD Yuan,
  • Kia EV 6,
  • GAC Aion Y,
  • Mustang Mach-e
  • și GAC Aion S

ajungem la un total de 306.926 sau 81% din înmatriculările de Model 3 și Y.

Nici speranțele păguboase că piața ar fi saturată cu Model 3 și Y nu au perspective prea lungi. După un shut down tehnologic pentru actualizarea liniilor de productie în iulie (o practică obișnuită în industria auto) capacitatea de producție Tesla va crește semnificativ la Shanghai și Berlin, în prima fază.

Cel mai clar semnal de încredere în creșterea cererii de modele electrice, deși nori negri de recesiune economică se adună și pe cerul industriei auto, sunt recentele solicitări pentru autorizații de construcție în vederea extinderii uriașelor fabrici din Austin, Texas și Grünheide, Germania.

Pionierul electromobilității moderne, devenit locomotiva globală cu care se compară în prezent toți producătorii de vehicule electrice, pășește cu încredere pe calea deschisă, defrișând neîncrederea unei industrii ce își împărțise zonele de influență și piața, după mai bine de 100 de ani de dezvoltare și modernizare pas cu pas.

Revoluția electrică, autonomă și conectată inițiată de Tesla, aduce în competiție jucători noi de la startup-uri la alianțe incredibil de puternice, atât din punct de vedere tehnologic, cât și financiar. JV-ul Honda-Sony și alianța Apple – Foxconn (cunoscută pentru producția de I-Phone) sunt nume ce vor scrie alte pagini interesante în cartea de istorie modernă a electrificării transportului individual.

Echipa Tesla din cadrul proiectului Electromobilitate

Cu contribuția veteranei TM3, echipa Tesla reprezintă cea mai numeroasă raportare din luna iunie, cu șapte mașini care au acumulat peste 15.000 km, reprezentând 21% din totalul monitorizat în această lună.

Spectrul consumului mediu acoperă întregul domeniu de valori, de la minimele lui Marius, până la maximele lui Silviu, pe care îl puteți auzi în interviul de la electro-șezătoare (Ciugud, 14 mai 2022) declarând că senzația accelerației rămâne o mare atracție, după mai bine de doi ani de condus electric (mai întâi cu Peugeot 2008, apoi cu Model 3).

Dacă tot am amintit de evenimente de promovare a mobilității electrice, să subliniem că în 24 iunie, 26 proprietari de Model 3 din toată țara s-au întâlnit tot la Ciugud, Păuca și Alba Iulia, pentru un eveniment cu mare impact la publicul local. Marius (PH), Silviu (B), Alex (B) și Dan (CL) au participat și ne-au transmis informații foarte interesante, Dan făcându-și cu această ocazie debutul pe blog.

Consumul mediu săptămânal

La fel ca rezultatele lunii iunie, valorile consumului săptămânal acoperă un domeniu larg de valori de la 11.1 kWh/100km realizat de Marius (PH), ce ne amintește de raportările de anul trecut cu Buburuza (VW e-Up!) și până la 19.8 kWh/100km comunicat de Ovidiu (B), pentru cel mai puternic model participant la proiect, un Dual Motor actualizat cu acceleration boost, la fel cum a procedat și Tudor (AR).

În direct cu proprietarii

Marius – Câmpina

SĂPTĂMÂNA  27-30 IUNIE 2022

– km parcurși – 212
– kWh consumați – 24 (conform mașinii)
– consum mediu – 11,1 kWh/100km (conform mașinii)
– viteza medie – 58,3 km/h
– temperatura medie a aerului – 23,2 grade Celsius
– durată deplasare – 218 minute
– cost încărcări – 0

Q2 (APRILIE – MAI – IUNIE) 2022

– km parcurși – 9637
– kWh consumați – 1198
– consum mediu – 12,43 kWh/100km
– viteza medie – 60,5 km/h
– kWh încărcați – 1503
– cost încărcări – 0 lei
– durată deplasare – 9561 minute

Încărcări – 1503 kWh, din care

– 616 kWh SuC (41%), 713 kWh CCS (47,4%), 167 kWh Type 2 AC (11,1%) și 7 kWh priză casnică (0,5%)

– 1329 kWh DC (88,4%) și 174 kWh AC (11,6%)

Săptămână modestă din punct de vedere al numărului de km. Mă apropii însă de primii 50.000 km electrici!
20.800 km (Buburuza) + 28.900 km (EVA) = 49.700 km

Săptămâna viitoare plecăm în cea mai lungă aventură electrică de până acum!
Estimez că o să parcurgem peste 5000 km în cele 12 zile de vacanță!

Ovidiu – București

In intervalul 27-30.06 am parcurs cu M3 DM 146 km cu un consum mediu de 19,8 kWh/100km si 29 kWh total energie consumata. Drumuri exclusiv in oras, scurte si multe insotite evident de preconditionare. Costuri cu incarcarea mai jos:

Total: 75RON.

Retrospectiva lunii Iunie:

Silviu – București

Luna iunie:
1936 km cu 343 kWh consumati, consum: 17,7 kwh/100 km cu costuri: 150 RON.

Atașez câteva poze, mai ales de la întâlnirea Tesla și o poză cu mașina mea și a fratelui meu, care a trecut la electric de două săptămâni.

Vacanțe minunate să aveți!

Imaginile de la evenimentul THOR sunt realizate de Cătălin Cădan și Vasile Sârb. MULȚUMIM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.