După un raport destul de pesimist în 2021 și cele mai călduroase luni iulie și august de când se fac înregistrări meteorologice în 2023, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) oferă o nouă perspectivă a unei poteci înguste de speranță pentru atingerea obiectivelor de limitare a încălzirii globale în raportul din acest an.
Cele 226 pagini de analize, diagrame și date sunt destinate specialiștilor din domeniu și consultanților liderilor politici globali, de la care se așteaptă decizii majore și inițiative legislative, care au ca scop nici mai mult, nici mai puțin, decât salvarea omenirii.
Fiindcă în repetate rânduri raportul leagă reducerea emisiilor de CO2 de creșterea producției de energie regenerabilă și de electrificarea transportului, am ales câteva imagini și paragrafe pentru informare generală, ca imbold pentru lectura unui material foarte bine documentat, la care vom reveni în numeroase ocazii pe parcursul următorilor doi ani, până la publicarea ediției din 2025.
Prognoză neîmplinită
După scăderea bruscă a emisiilor de CO2 din perioada lockdown-urilor COVID din 2020, autorii raportului din 2021 au prognozat o scădere a emisiilor, ceea ce acum știm că nu s-a realizat.
Privind în urmă la emisiile sectorului energetic din secolul XXI, este ușor de observat că cele doua scăderi din 2009 și 2020 au fost generate de reducerea masivă a activităților industriale și comerciale din perioada crizei financiare (2009) și cea din 2020, cauzată de pandemie.
Perspective pozitive
Această realitate îngrijorătoare ar putea fi contracarată, dacă ritmul instalării de panouri fotovoltaice și turbine eoliene va continua să crească la fel ca în ultimii ani.
Conform raportului IEA ediția 2023, față de anul 2020:
- capacitatea de producție de energie fotovoltaică a crescut cu peste 50% la nivel global și este cu un pas înaintea prognozei din 2021;
- Vânzarea de automobile electrice a crescut cu 240%
- Instalarea de acumulatori staționari a crescut cu 200%
Prognozele ceva mai optimiste pentru viitor se bazează pe creșterea rapidă a implementării ”tehnologiilor curate” în perioada 2010 – 2022.
Vânzarea de automobile electrice indică trecerea de punctul de inflexiune pe curba S de adoptare a noilor tehnologii, după care creșterea este exponențială.
Îndemn la lectură și acțiune
Desigur că doar lectura și înțelegerea a raportului nu vor rezolva problemele legate de încălzirea globală.
Investițiile masive din industrie, atât cele private cât și subvențiile acordate de guvernele țărilor ce tratează cu responsabilitate viitorul planetei, pot fi însă acompaniate de decizii personale, care să reducă amprenta individuală de CO2.
Noi am făcut primul pas înlocuind un motor termic cu unul electric pentru nevoile de deplasare. În plus, un număr tot mai mare de colegi înrolați voluntar în proiectul Electromobilitate au instalat panouri fotovoltaice la domiciliu, pășind consecvent spre o lume pe care o sperăm mai bună, mai curată și liniștită.
Ne-am bucura să auzim dacă acest subiect vă preocupă și ce pași ați făcut pentru a vă reduce amprenta personală de CO2? Puterea exemplelor pozitive este probabil subestimată!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.