MOON POWER – sustenabilitate prin electromobilitate

Sunt șanse foarte mari ca atunci când îți încarci mașina la o stație de peste 75kW, în România, să fi văzut logoul MOON. Probabil că până să citești acest articol, ai crezut că MOON e doar o rețea de încărcare. Așa am crezut și eu o bună perioadă de timp. Dar e mult mai mult. Și despre cu totul altceva.

Credit photo: © Ciprian Mihai și Bogdan Para. Că de aia arată așa de bine pozele din acest articol.

Care este istoria MOON POWER?

Prin 2015, Robert Steinböck, un inginer electrotehnist din departamentul de construcții (imobiliare) al holdingului Porsche, a încercat să convingă grupul din care face parte că viitorul aparține infrastructurii cu o balanță neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2. Mai mult decât atât, Robert Steinböck a încercat să convingă lumea că în acest viitor, inginerii din domeniul electric (eletronică, electrotehnică, automatică) pot aduce soluția magică astfel încât să fie îndeplinit dezideratul de neutralitate a emisiilor.

Robert Steinböck. © MOON POWER

După câteva sesiuni de hăhăială nemțească (râdem, dar nu glumim!), dar și cu acordul climatic de la Paris aprobat și împins prin parlamentele țărilor din COP la sfârșit de 2015, Wilfried Weitgasser – directorul Porsche Austria de atunci, l-a contactat pe Robert Steinböck și au început să dezvolte subiectul reducerii emisiilor în cazul construcțiilor industriale și rezidențiale. Sau, după cum îl știu mai mulți, domeniul real estate.

În paralel cu discuțiile dintre Robert și Wilfried, Cei de la Porsche încercau și ei marea cu degetul. Așa că au creat o companie denumită Allmobil GmbH. Istoria a făcut în așa fel încât în câteva luni cei doi să propună celor de la Allmobil să dezvolte împreună un proiect de modernizare a unei reprezentanțe Porsche astfel încât ea să devină mai prietenoasă cu mediul. Și cu mașinile electrice.

Wilfried Weitgasser. © MOON POWER

Proiectul s-a numit Allmobil Electra. Wilfried a preluat frâiele administrării acestui proiect iar Robert a preluat frâiele dezvoltării tehnologice. În timpul dezvoltării și implementării acestui proiect, Porsche a învățat că drumul sustenabilității și protejării mediului impune transformări în domeniul mobilității și a sectorului energetic, separat de tot ceea ce înseamnă industria combustibililor fosili.

Dar Robert și Wilfried aveau altceva de demonstrat: pentru prima dată în istoria automobilului, un business oarecare poate produce, stoca și distribui energia, produsă sustenabil, necesară vehiculelor pe care le vinde sau le operează. Iar în industrie, asta era o schimbare majoră de paradigmă. Viziunea necesară pentru astfel de deziderat, pe cât de simplă, era atât de departe de a ajunge realitate. Simplă – pentru că presupunea integrarea producției sustenabile de energie electrică, protejarea mediului, reducerea de emisii la nivel de întreprindere și nu în ultimul rând, monetizarea procesului.

© MOON POWER ROMÂNIA

Departe, pentru că la acea vreme nimeni nu știa cum să facă o astfel de integrare sustenabilă din punct de vedere economic. Astfel, au creat un centru de expertiză la Salzburg, Austria, unde au adunat experți și lideri din industriile necesare visului lor. Iar când au ajuns la o rețetă fezabilă, au făcut un parteneriat cu cei de la Volkswagen, care deja erau în plin proces de dezvoltare a pieței de încărcare, prin Ionity.

Moștenirea lăsată de Porsche

Atât de bună devenise expertiza și rețeta celor de la Allmobil, încât Porsche a decis să dea frâu liber în piață acestui start-up. Numai că au dorit să-și lase și o parte din moștenirea culturală pe care această companie a acumulat-o de-a lungul timpului.

Acum nu ne mai este necunoscut faptul că în 1898 Ferdinand Porsche a conceput o mașină… electrică. Care s-a fabricat la începutul anilor 1900 în uzinele Lohner-Werke. Adică înainte să existe brandul Porsche. Iar pentru că la 1900 bateriile nu te duceau chiar departe, Ferdinand Porsche a gândit un generator care funcționa pe ceea ce atunci se numea benzină (și care e departe rău de benzina de astăzi), ce producea energie pentru o baterie mai mică, baterie ce alimenta motoarele amplasate în roțile de pe puntea față. Adică un dual motor, dar pe aceeași punte. Iar pentru tracțiune integrală – ați ghicit – folosea patru motoare. De ce a procedat așa? Pentru că diferențialul a apărut ceva mai târziu.

Lohner – Porsche „Mixte”. © Wikipedia

60 de ani mai târziu, NASA a decis că e cazul să trimitem un vehicul pe Lună pentru a cerceta satelitul nostru natural. Cum Luna nu are atmosferă, astfel că lipsea oxigenul necesar arderii benzinei, i-a făcut pe inginerii responsabili de proiectarea vehiculului lunar să gândească o propulsie electrică, stocată la bord, într-o baterie. Iar când a venit vorba de a implementa motorul, și-au adus aminte de design-ul lui Ferdinand Porsche de la 1898.

Așa că… cei de la Porsche au găsit contextul potrivit pentru a da lumii ceea ce noi știm astăzi ca MOON POWER.

Ce fac de fapt cei de la MOON POWER?

Gândesc și implementează soluții astfel încât un business să poată produce, stoca și distribui energia necesară nevoilor sale de mobilitate, într-un mod sustenabil. Iar când vorbim de mobilitate sustenabilă, nu putem vorbi decât despre mobilitate electrică.

Mai bine spus, oferă servicii de consiliere, de proiectare, de implementare, asistență tehnică, asistență administrativă și logistică, astfel încât clienții lor să aibă maxim de beneficii prin integrarea mașinilor electrice în businessul lor.

Servicii MOON POWER ROMÂNIA. © MOON POWER.

Ah… mă scuzați. În caz că nu deții un business, dar vrei și tu acasă o soluție completă de încărcare sustenabilă a mașinii tale electrice, MOON POWER te va ajuta!. Cel mai ușor, îi contractezi când îți cumperi o mașină electrică din grupul VAG (Volkswagen, Audi, Skoda, Cupra). Sau le scrii pe site.

Serviciile publice de încărcare

Unul din pilonii sustenabilității pentru un business, gândit de MOON, este posibilitatea de monetizare a surplusului de energie. Așa că ce poți face cu niște stații care multe ore pe zi ar sta degeaba? Păi… e simplu. De obicei îi rogi pe cei de la Renovatio să te integreze în rețeaua lor, ca furnizor, și… vinzi servicii de încărcare.

În România au apărut pentru prima dată în 2021, atunci când au implementat proiecte de energie sustenabilă în reprezentanțele grupului VAG. La reprezentanțele Audi-Volkswagen au implementat stații Alpitronics, modulare, de 75kW, făcând astfel prima rețea națională de încărcare, unde vedeai și tu mai mult de 50kW. La Skoda și Seat au montat stații de 25 kW.

Credit photo: © Ciprian Mihai și Bogdan Para. Că de aia arată așa de bine pozele din acest articol.

Apoi, împreună cu cei de la Renovatio au trecut la implementarea de hub-uri de încărcare cu stații de 300kW. Cum e cea de la TransIviniș Sebeș sau cel de la Petrom Buchin, de lângă Caransebeș. Sau de la Petrom Slobozia. Și or să apară din ce în ce mai multe.

Ah, și am mai aflat că stațiile implementate de MOON suportă deja Plug2Charge / Autocharge. Numai că e la latitudinea operatorilor dacă activează această funcție sau nu. Au implementat asta pentru că autovehiculele construite pe platforma M.E.B de la VW, suportă această funcție.

Iar plata direct cu cardul, fără înregistrare, e suportată și ea. Ține iarăși de operator dacă o activează sau nu. La ora actuală MOON POWER lucrează cu toți operatorii pentru introducerea terminalelor POS pe stațiile existente.

Și totuși ce este MOON?

Furnizor de sustenabilitate prin electromobilitate. Adică ăia care au transformat mașina într-un venit, nu într-un cost. Totul, cu grijă maximă pentru mediu.

ROCHARGE

Informațiile din acest articol au fost obținute prin intermediul ROCHARGE by @VitescoTechnologies.
Green Partner: @Autonom.Romania.
Pus pe șosea de: @michelinromania.
Încărcat de: @enelxway • @renovatioecharge • @MOONpowerRO • @MOLRomania
Tehnologizat de: @server.config.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.