Cata energie recupereaza Tesla Model 3 long range ?

Mai multe articole scrise de membrii echipei Elmob, Mihai (drumul la Paltinis), Mircea (teste cu Ioniq si Model 3), Darius (calatorie de la Timisoara la Bran) si Tudor (prezentarea amanuntita a franarii regenerative), au evidentiat avantajele „franei de motor” la masinile electrice, prin care o parte din energia consumata pentru urcare este recuperata in timpul coborarii.

Frana de motor este cunoscuta de la autovehiculele clasice, fie prin schimbarea intr-o treapta inferioara de viteza la cutia manuala, fie prin selectare unei pozitii dedicate la cele automate, dar nici o picatura de benzina sau motorina nu va fi pompata inapoi in rezervor prin utilizarea franei de motor.

Mai multe masuratori efectuate la Paltinis cu Model 3 si pe Transfagarasan cu Hyundai Ioniq, au dovedit ca franarea regenerativa reprezinta cel mai mare avantaj al automobilelor electrice fata de fosile, din cel putin trei puncte de vedere:

  1. Eficienta energetica, consum redus
  2. Comoditatea conducerii cu o singura pedala (one pedal driving)
  3. Uzura minima a sistemului de franare (placute si discuri)

La fiecare incercare anterioara am utilizat consumul mediu cumulat pentru urcare si coborare, dar traseele cu serpentine si trafic, nu au permis reproducerea exacta a conditiilor de viteza si acceleratie pe urcare si coborare.

Dupa inchiderea portilor CES – Consumer Electronic Show, am profitat de o zi libera pentru doua urcari in zona turistica din preajma varfului Charlston, care cu cei 3612 metri inaltime reuseste sa adune suficienta zapada pentru cele mai apropiate partii de schii de Las Vegas.

Traseul 1 – Kyle Canyon

Urcarea prin Kyle Canyon porneste din autostrada de la o altitudine de 858 m cu destinatia Mt. Charlston la 2332 m altitudine (diferenta de nivel 1474 metri in 38.3 km)

Particularitatea urcarii spre Mt. Charlston este drumul relativ drept, cu putine viraje, care pot fi abordate in siguranta cu viteza maxima admisa, limitata la 55 mph (88.5 km/h).

Acest traseu si soseaua uscata au facut posibila atat urcarea cat si coborarea cu tempomatul fixat la viteza maxima admisa (55 mph). Toate microcomenzile de accelerare si franare regenerativa, imperceptibile de pasageri, au fost decise si executate de sistemele electronice de la bord.

Din pacate, profilul consumului de energie este indicat la bord doar pentru ultimii 50 km, din totalul de 66 km al urcarii si coborarii la Mt. Charlston. Important de observat este profilul si aria zonei verzi, cea de recuperare a unei parti din energia electrica consumata pe urcare.

Pe coborarea de aproape 33 km, Model 3 a recuperat in medie 105 Wh/km prin frana de motor, ceea ce reprezinta un total de 3.45 kWh recuperati.

Traseul 2 – Lee Canyon

Urcarea prin Lee Canyon porneste de la 1008 metri cu destinatia partia de schii Mt. Charlston la 2643 metri (diferenta de nivel 1635 metri in 28 km)

Urcarea prin Lee Canyon este mai scurta si abrupta, comparabila cu Transfagarasanul pe urcarea de la Cartisoara la Balea Lac (1686 m diferenta de nivel in 30 km), dar traseul este aproape o linie dreapta de la autostrada pana in zona de sanius, de unde cateva serpentine ajung pana la destinatie, in parcarea partiei de schii. Ca si in prima urcare prin Kyle Canyon, comenzile de accelerare si franare regenerativa, tot imperceptibile pentru pasageri, au fost lasate pe seama electronicii, fara interventie umana.

Atat pe urcare cat si pe coborare este vizibil un profil de consum, respectiv recuperare de energie, mai agresiv decat in imaginea de mai sus, pe traseul din Kyle Canyon.

Etapele traseului pentru verificarea consumului si a nivelului de recuperare de energie

CONCLUZII

Experimentul nostru empiric, care se bazeaza pe citirile de la bordul unei Tesa Model 3 (long range, tractiune spate), s-a extins pe 223.8 km cu doua urcari la munte, fiecare cu o diferenta de nivel si lungime apropiata cu Transfagarasanul, parcurse cu viteza limita legala 55 mph (88.5 kmh), mentinuta de sistemele electronice, fara interventie umana, posibila datorita drumului aproape in linie dreapta.

  1. Consumul mediu al intregii excursii de 13.9 kWh/100 km este practic acelasi cu cel pe termen lung inregistrat pe 22.242 km, 14.0 kWh/100 km
  2. Pe coborarea de la Mt. Charlston pe traseul Kyle Canyon, Model 3 a recuperat 3.45 kWh.
  3. Pe coborarea mai abrupta prin Lee Canyon, Model 3 a recuperat 5 kWh.
  4. Din consumul de 31kWh pentru intreaga excursie de 223 km, energia recuperata, 8.45 kWh, reprezinta 27%.
TVG – „teslavegasgirl” Model 3, long range, tractiune spate, consum total incepand din luna martie 2019

NOTA: Multumim si pe aceasta cale Roxanei si lui Kodiak pentru sustinerea proiectului Electromobilitate, prin informatiile transmise periodic despre exploatarea unei Tesla Model 3 in naveta de zi cu zi in zona Las Vegas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.