Tesla Model 3 – misiune indeplinita in Europa

In prima zi de Craciun a anului trecut incepea aventura unei Tesla Model 3, long range, tractiune spate, specificatie SUA, pornita la drum din Motor City cu destinatia Sibiu, unde urma sa se alature unui Hyundai Ioniq electric pentru test drive-uri paralele in cadrul proiectului Electromobilitate.

Dupa ce a traversat Atlanticul intre Baltimore si Drammen, „TM 3” (citit „timi-trei”), cum a fost botezat cu drag exemplarul nostru, ne-a oferit multe lectii despre restrictiile introduse de Tesla pentru incarcare, comunicare si conectivitate, adica tocmai punctele forte ale producatorului californian in raport cu concurenta, atunci cand masina este scoasa din regiunea pentru care a fost omologata.

TM 3 asteptand imbarcarea pentru SUA in portul Drammen

Dupa sase luni de test drive-uri in Norvegia, Suedia, Germania, Austria si Romania, atat la dus cat si la intors, a venit timpul ca TM 3 sa revina acasa, in Michigan. Calatoria inceputa in 20 august la Timisoara a atins destinatia finala europeana, portul Drammen din Norvegia, in 16 septembrie, dupa numeroase abateri de la drum, o vacanta in Austria, o vizita la IAA- salonul auto de la Frankfurt si test drive-uri in zone pitoresti din Germania si Suedia.

Opiniile si imaginile culese pe drum de la participantii la test drive la Nuernberg si Erlangen, in marea lor majoritate la prima experienta electrica, le gasiti in articole publicate pe aceasta tema in ultimele doua saptamani.

Alte informatii vor urma, pe durata cat TM 3 va naviga spre Baltimore unde o asteptam pentru continuarea calatoriei in SUA dupa 20 octombrie. Esential pentru experienta europeana cu un model omolgat in SUA, este rezolvarea incarcarii semi rapide pe parcursul acestor sase luni de catre Tesla, printr-un OTA (over the air) update al softului.

INCARCARE

Cea mai rapida incarcare 304 km/ora obtinuta cu adaptor CHAdeMo la Flensburg, Germania

Daca la drumul din februarie spre Romania am utilizat prize casnice, statiile de incarcare de la holeturi si prizele AC din care am obtinut curentul necesar pentru maxim 45 km/ora, pe traseul de intoarcere, dupa actualizarea softului care permite incarcarea CHAdeMO, am atins max. 300 km/ora cu ajutorul unui adaptor american CHAdeMO – Tesla.

Cu toate ca incarcarea cu 300 km/ora este aproximativ de trei ori mai lenta decat cea de la SuperCharger, la care in continuare nu am avut acces, ne-a permis extinderea etapelor zilnice la peste 650 kilometri, cu o singura incarcare pe durata pauzei de pranz.

Comparativ cu schiopatatul la drumul spre Timisoara, acum am mers in ritm de plimbare, dar inca nu am reusit sa alergam, ca atunci cand poti folosi Tesla SuperCharger V3 in SUA.

CONSUM

Alta lectie valoroasa pe drumul de intoarcere, a fost cea despre impactul vantului puternic asupra consumului, avand ocazia sa conducem de la Malmo, Suedia, la Asker, Norvegia, intr-o zi cu vant de peste 40 km/ora, cand consumul mediu a crescut cu mai mult de 15%, pana la 16.7 kWh/100 km (consumul mediu pe termen lung 14.4 kWh/100km), desi viteza de deplasare a fost redusa de limitarile de viteza din Suedia si Norvegia la 110 – 120 km/h.

NAVIGATIE

Helmut intr-una din etapele in care nu m-a ghidat spre destinatie

Singura solutie pentru simplificarea navigatiei in Europa a ramas un copilot bun, sotia la dus si Helmut la intors, care stie sa foloseasca o harta, google maps sau alte aplicatii pentru orientare si gasirea unor destinatii.

Am folosit plugshare pentru identificarea punctelor de incarcare si un ecuson plugsurfing pentru pornirea statiilor CHAdeMO, acolo unde a fost necesar (Gottingen, Malmo, Lomma), statiile de la Kaufland (Oberasbach si Erlangen), Flensburg, Gotheborg si Asker pornind fara aplicatii si complicatii.

LECTII INVATATE

Incarcare peste nopate la hotelul din Asker

Singura emotie generata de „charge anxiety” a fost la o oprire in Suedia, unde nu am reusit sa pornim incarcarea la nici una din cele trei statii CHAdeMO disponibile, cu tot ajutorul foarte binevoitor al unui alt proprietar de Model 3. Aveam sa aflu a doua zi, ca reteaua respectiva a fost construita de o firma daneza, apoi preluata de una suedeza, care nu a ajuns inca sa actualizeze soft-ul si creaza multe probleme electromobilistilor in cautare de electroni.

In final nu a fost o problema, urmatoarea statie E.On, la care mai incarcasem, fiind la mai putin de 15 km distanta. De altfel, pe masura ce calatoresti spre nord, infrastructura de incarcare devine tot mai densa si prezenta autovehiculelor electrice in trafic tot mai evidenta, culminand cu Norvegia, unde adesea am parcat sau incarcat alaturi de alt Model 3, de culoare alba.

CONCLUZII

Pentru piata norvegiana, 400 Model S, 3 si X ajung in portul Drammen in fiecare saptamana

Asa cum scriam si in februarie, o calatorie electrica in Norvegia este ca una in viitorul nu foarte indepartat, cand adoptarea electromobilitatii pe scara larga, va face orasele mai linistite si curate.

Pana atunci raman insa doua obiective majore de atins pe calea tranzitiei spre electromobilitate:

  • paritatea pretului de achizitie intre electrice si fosile
  • extinderea infrastructurii de incarcare rapida necesara calatoriilor lungi, chiar daca mai mult de 90% din incarcari se fac acasa sau la servici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.