Renault Megane, MG4 și Nissan LEAF – livrări europene și în România

Privită din exterior, tranziția epocală la care asistăm în industria auto pare o zvârcolire continuă între agonie (pentru producătorii tradiționali) și extaz pentru startup-urile electrice și producătorii care au înțeles că viitorul este electric. Dar și între adevărul de la volan și neadevărul promovat în media pe tema electrificării, care poate fi încetinită cu tot felul de minciuni, dar nu mai poate fi oprită.

”Electricele” sunt mai ieftine decât modele similare echipate cu motoare termice, cel puțin pe cea mai mare piață auto mondială, China, dar și în SUA în cazul Tesla Model 3 vs. ICE, atunci când ne referim la prețul mediu de vânzare, așa cum am discutat recent utilizând cazul concret al veteranei TM 3.

Sursa: Ipso – raport NVCS

Tehnologia avansează rapid și noi jucători încearcă să acapareze o felie din marea plăcintă auto electrică, conectată și autonomă a viitorului. Nume astazi sonore în domeniul performanței electrice de vârf, erau necunoscute la finalul secolului trecut, sau la început de drum în urmă cu un deceniu: Rimac, Lucid, Rivian, etc.

Unele proiecte naționale ambițioase au devenit realitate în Vietnam – Vinfast și Turcia – TOGG, sau sunt încă în faza de prototipuri (Polonia, Mexic) mai mult sau mai puțin avansate.

Probabil una din cele mai neobișnuite încercări în domeniu este cea finanțată cu bani din Arabia Saudită, liderul producției de petrol din Orientul Mijlociu. Mai întâi ne-a atras atenția fabrica Lucid construită în KAEC – zona economică King Abdullah, după ce Fondul Suveran de Investiții al regatului a dobândit o majoritate (47%) între acționarii Lucid Motors. O altă inițiativă, firma Ceer Motors, lansează un producător național de automobile electrice cu tehnologie Rimac și productie Foxconn, sub conducerea lui Jim de Luca, un veteran al industriei auto, cu 37 ani petrecuți la GM, după care a lansat Vinfast în Vietnam, iar acum pune bazele Ceer Motors.

Alte firme sunt în curs de formare, în timp ce un număr considerabil de promisiuni electrice s-au năruit deja, împotmolite în barierele financiare extrem de mari necesare lansării producției de automobile, îngropând odată cu visele îndrăznețe și banii investitorilor (Fisker, Sono Motors, Scooter, etc)

În spatele succeselor tehnice sau comerciale sunt vizionari cu experiență mult mai largă decât strict cea din domeniul auto. Electronică, electromagnetism, electrochimie, software au devenit domeniile cele mai căutate în goana după experți, care să pună umărul la următorul proiect electric.

Gama de modele ce formează Grupa Mijlocie din cadrul proiectului Electromobilitate oferă o imagine vie a evoluției tehnologice în domeniul electric de la LEAF la Megane, dar ne atrage atenția că tehnologia în sine și performanțele nu sunt suficiente pentru succesul comercial. În cele din urmă, prețul de vânzare și ritmul livrărilor decid câte exemplare vor ajunge la clienții finali.

Înmatriculări în România

Utilizând informațiile publicate de colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara) în RO e-mobility index, vom observa că livrările de MG 4 țin pasul cu colegele de echipă în 2024 (imaginea din stânga), dar mai este cale lunga până să-și facă prezența cunoscută pe șosele, fiind deocamdată pe locul 41 în parcul auto 100% electric din România (dreapta).

Înmatriculări în Europa

Privind la înmatriculările europene din perioada ianuarie-septembrie 2024, vom găsi doar MG4 în TOP 20.

In timp ce absența LEAF-ului nu este o surpriză, asamblarea în Europa fiind oprită din martie 2024, livrările de Megane au scăzut începând din iunie sub cantitățile de anul trecut. Vor aduce noile R5, R4 și Twingo salvarea de amenzile europene pentru depășirea cotei de CO2 anul viitor? Rămâne de văzut.

Sursa. EU EVs

Megane, MG4 și LEAF în cadrul proiectului Electromobilitate

Consum mediu săptămânal

Nissan LEAF – Mircea, București

Saptamana 11-17 noiembrie a fost una normala in materie de deplasări, însumând 241.3 km parcurși in București. Legat de încărcări, am procedat ca in ultimele săptămâni mai răcoroase: unde aveam treaba, parcam mașina langa o stație de încărcare si încălzeam bateria cu puțin curent.

Consumul mediu a urcat la 18.0 kWh/100km, deși deplasările de la începutul zilei le fac cu peste 20 kWh/100km. Lipsa managementului termic al bateriei face ca randamentul pe timp friguros sa lase de dorit, dar cum reusesc sa o încălzesc un pic prin incarcare la DC, consumul scade simțitor.

Dezamăgirea săptămânii vine de la o nouă experiență cu adaptorul CHAdeMO la statiile Eldrive noi. După ce am achiziționat voucherul de Black Friday, care are perioada scurtă de utilizare a creditului, Eldrive a făcut un update la soft-ul stațiilor noi si nu mai pot folosi adaptorul pentru încărcarea DC.

Am înghețat într-o zi făcând teste cu adaptorul la stațiile respective, împreună cu cineva de la suport/tehnic. Concluzia a fost că trebuie să facă ceva producătorul stațiilor pentru că sunt multe probleme cu aceasta versiune de soft. Am reușit sa încarc cu adaptorul la stațiile mai vechi, dar asta a fost învățătură de minte pentru mine, legat de alergarea după vouchere și reduceri de 15 bani pe kWh.

Atașez raportările cu încărcările si consumul.

Renault Megane – Marcel, Deva

Renault Megane e-tech Equilibre 60 kWh, de Deva:

  • km la bord: 104.473;
  • km parcurși: 1.066, (în imaginea atașată apar 1994 km pentru că am uitat să resetez calculatorul de bord;)
  • energie electrică: 133,72 kWh;
  • cost energie electrică: 347,41 lei, din care 280 lei abonament PPC Blue pentru 200 kWh lunar (1,4 lei/kWh;
  • consum: 15,3 kWh/100km (a venit frigul);
  • climă și altele: 2 kWh/100km.

Sosirea la Cluj Napoca o reprezintă imaginile Cluj 1, Cluj 2 și Cluj 3 unde se pot observa datele importante:

  • distanța parcursă de 241,5 km;
  • viteza media 72,8 km/h;
  • consumul mediu de energie 17,9 kWh/100km

Renault Megane – Andreea și Silviu, Arad

Pentru săptămâna 11-17 noiembrie pentru avem următoarele date statistice:

  • Distanta: 338 km
  • Încărcări: 78.1 kWh
  • Costuri incarcare: 90.44 Ron ( Hidroelectrica + E-Charge).
  • Alte costuri: schimbat cauciucuri pentru iarnă : 198 RON
  • Consum: 15.5 kWh/100 km
  • Clima si alte: 3.5 kWh/100 km
  • SOC la început de săptămână: 35%
  • SOC la sfârșit de săptămână: 58%

MG4 – Ionuț, Pitești

Saptamana :S46
Distanța parcursa km :339.9
consum mediu : kWh/100 km17.7
Viteza medie : Km/h32
costuri incarcari aceasta saptamana : lei0
costuri incarcari aceasta luna : lei0
costuri incarcari totale : lei201.59
Distanța totala km5773

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.