Test drive Polestar 3 și comparații cu concurența

Au trecut 16 luni de la prezentarea Polestar 3 în Motor City până a sosit mesajul că este disponibil pentru test drive la reprezentanța locală.

Împreună cu Răzvan, partenerul meu pentru astfel de delicatese electromobilistice, am pornit într-o zi ploioasă și urâcioasă de toamnă rece cu elektro-BMW iX spre spațiul Polestar. Trecut de 32.000 km în mai puțin de un an, iX-ul a dominat dialogul pentru jumătatea de oră necesară să ajungem la destinație.

Astfel am aflat de mici probleme cu soft-ul, cu camera de mers înapoi și unele funcții de navigație utile, care par să fi dispărut după ultimul update. Dar dincolo de orice mici nemulțumiri, BMW te răsfață cu plutirea suverană peste orice denivelări aruncă drumurile din Motor City spre pasageri… și nu sunt puține!

Unde se plasează Polestar 3? Gabarit, performanțe, preț

Am reutilizat tabelul comparativ din articolul de la prezentare, pentru a poziționa Polestar 3 față de mai bine cunoscutul Polestar 2.

Utilizând de această dată funcția de comparație între modele (”EV comparison side by side”) oferită de EV Database, am selectat trei modele europene premium direct concurente, după cum urmează:

  • BMW iX – electromobilul lui Răzvan cu care ne-am deplasat pentru acest test, cunoscut din relatări despre Grupa Mare din cadrul proiectului Electromobilitate;
  • Volvo XC90 – modelul cu care Polestar 3 împarte platforma și linia de asamblare din Carolina de Sud;
  • Audi Q8 55 – fiind cel mai apropiat ca dimensiuni și ceva mai bine cunoscut în comunitate din relatările lui Mihai (Bacău).

Gabarit

Cu cea mai mica înălțime din cvartet, Polestar 3 nu se identifică imediat cu un profil clasic de SUV. Dar ampatamentul, spațiul interior, cel din portbagaj și mai ales greutatea îl așază în aceeași categorie a ”greilor”.

Sursa: EVdatabase

Performanțe

Un domeniu despre care după repriza la volan Răzvan afirma despre Polestar 3: ”o alternativă interesantă”, ceea ce reprezintă fără îndoială o parafă de calitate, venită după 32.000 km la volanul unui BMW iX.

Sursa: EVdatabase

Acumulator și încărcare

Sursa: EVdatabase

Cu acumulatori de aceeași dimensiune, despre care predicatorul eficienței în domeniul EV, Peter Rawlinson (CEO Lucid Motors), ar avea cu siguranță câteva bombăneli de transmis legate de masă și cost, timpii de încărcare de la 10% la 80% sunt practic egali. Chiar dacă puterea maximă este listată mai mare pentru Polestar/Volvo, curba de încărcare face diferența timpilor reali, mai mult decât puterea maximă de încărcare.

Sursa: EVdatabase

Autonomie raportată

Deși colegii din echipa proiectului Electromobilitate transmit ocazional, în condiții ideale, valori apropiate de cele WLTP, pentru comparație am ales valorile raportate de EV database ca ”real range”, mai apropiate de realitate pentru cele 25 de modele monitorizate de noi pe parcursul ultimilor șase ani în traficul din România.

Informatiile de la bordul exemplarului de test drive indică o autonomie de 210 mile ( 338 km) la 81% SoC, ceea ce înseamnă aproximativ 417 km pornind de la 100%. EV database zice 485 km, ceea ce ar fi cu mult mai bine.

Sursa: EVdatabase

Rezultatele comparației ne duc din nou la discuția despre eficiență, unde iX, cu cel mai mic consum mediu raportat, poate atinge autonomia cea mai mare. Diferențele sunt teoretice poate cu excepția lui EX90, dezavantajat de aerodinamica inferioară. Dar cine cumpăra un Volvo pentru aerodinamică…?

Test drive

Mini test drive-ul, fiindcă mașina ne-a fost încredințată pentru mai puțin de o oră, a fost extrem de convingător din toate punctele de vedere, chiar dacă s-a derulat pe o ploaie torențială. Sau… poate chiar din acest motiv, fiindcă nimic nu pare să abată un Polestar 3 de la traiectoria intenționată:

  • dinamica – mai mult decât avem nevoie în mod obișnuit în limitele legale, cu toate comenzile (direcție, frânare) extrem de precise și ușor de calibrat, chiar de la primul contact cu mașina.
  • confort – excepțional, datorită scaunelor, climatizării, antifonării și mai ales a suspensiei ajustabile după preferințele pasagerilor. Intre treptele de ajustare de la ”confort” la ”sport” diferențele sunt semnificative.
  • spațiul interior – generos, cu suficient loc pentru pasagerii din spate, chiar și cu scaunele din față reglate pentru ocupanți de 1.90 m înălțime. Portbagajul și frunk-ul vin să confirme o proiectare judicioasă a spațiului oferit de un EV bine gândit pe o platformă dedicată.
  • ecranul ușor de citit, cu grafică și caracterele mari, cunoscute din alte utilizări ale soft-ului google.
  • în plus, imaginea 360o foarte utilă la parcările în spații restrânse, de ajutor chiar daca ploaia a acoperit lentilele camerelor

  • one pedal driving cu posibilitatea de ajustare a frânării regenerative. Apropos de frânare regen, iX-ul a comunicat pe drumul de întoarcere că a acumulat 1600 km de autonomie cu energie recuperată, din totalul de 32.000 km parcurși. Cu alte cuvinte 5% din totalul distanței indicate de odometru a fost parcursă cu energie recuperată.
  • o impresie, subiectivă desigur, foarte bună despre materialele utilizate la interior, despre calitatea îmbinărilor și precizia execuției modelelor aplicate pe husele de la scaune. Mai multe imagini cu detalii în articolul despre lansarea Polestar 3 in Motor City), dovedesc că standardul Audi pentru interioare, utilizat ca benchmarking de multe firme din China, poate fi egalat de alții, chiar dacă numarul lor este în continuare restrâns.

În loc de concluzii… VA URMA?

Această categorie de dimensiuni, performanță și confort are un preț pe măsură, indiferent de motorizare sau de producător.

Am ales pentru comparație prețurile listate de EV database pentru trei țări. Peste tot Polestar 3 este oferit sub prețul concurenței europene.

In acest context, prețul afișat ieri la reprezentanța din Motor City este în companie bună, dar rămâne în continuare dincolo de limitele buzunarelor majorității covârșitoare a amatorilor de mobilitate electrică pe patru roti.

Începând cu anul viitor vor fi disponibile variante cu tracțiune spate și mai puține dotări, al căror preț mai coboară cu aproximativ 10.000 USD.

Dacă și acest nivel de preț este tot dincolo de nori, poate Polestar 4 va fi mai apropiat de pământeni?

Episoadele despre Polestar vor continua, desigur doar dacă firma supraviețuiește după cataclismul financiar prin care trece cu noul CEO Michael Lohscheller (ex Opel, Vinfast și Nicola) la cârmă.

Ne-am înscris pentru test drive atât cu Polestar 3 rwd cât și cu Polestar 4.

VA URMA… sperăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.