Renault și Stellantis pe căi diferite spre viitorul electric

Ascensiunea rapidă a noului Megane în clasamentul înmatriculărilor din România și informațiile comunicate de colegul nostru George (Ineu), după primele zece săptămâni de participare la proiectul Electromobilitate, ne face să bănuim că Renault are din nou o vedetă europeană în programul de fabricație, așa cum a fost pentru mulți ani Renault ZOE.

După 11 luni din 2022, Peugeot e-208 era pe poziția a șasea în Top 15 BEV din Europa, dovedind că modelul lansat în 2020 pe o platformă mixtă, rămâne o alternativă atractivă în categoria sub-compactelor electrice.

In timp ce Renault pregătește o reîncarnare a indrăgitului Renault 5 într-o noua editie 100% electrică, nu suntem siguri ce intenționează grupul Stellantis, decât că tună și fulgeră împotriva politicienilor europeni, care nu fac destul să-i apere de invazia unor modele performante cu prețuri mai rezonabile venite din China. Promisiunea unei „bătălii acerbe” cu constructorii chinezi, vine cam târziu, după ce ani de zile, Carlos Tavares (CEO Stellantis) și-a exprimat îndoiala că electrificarea este calea de urmat pentru industria auto, o poziție asemănătoare cu cea a constructorilor japonezi, poate cu excepția Nissan.

Ascultându-l pe Carlos Tavares la recenta conferință de la CES (Consumer Electronic Show) din Las Vegas, senzația este că Stellantis pregătește o gamă de modele electrice performante, care să acopere segmentele de interes pe piața nord-americană: SUV și pickup truck. Vorbind însă cu colegii din industrie, care lucrează în centrul tehnic din Auburn Hills (fostul sediu Chrysler, actual Stellantis), aflăm că programele electrice sunt în întârziere cu ani buni, în primul rând din cauza softului, dar și a inevitabilelor ciocniri culturale cu colegii din Franța și Italia.

Nici Renault nu dovedește mai multă diplomație în relația cu colegii de la Nissan, cu toate că Megane și Ariya au mai multe puncte comune, decât au avut la vremea lor Leaf și ZOE, două modele dezvoltate în paralel sub bagheta lui Carlos Ghosn. Cu toate acestea, Luca de Meo, CEO Renault (venit de la SEAT), a segmentat grupul Renault în mai multe firme, o strategie adoptată și de Ford, parțial de Hyundai prin noul brand electric IONIQ, dar cel mai des întâlnită în China (Polestar, Zeekr fiind subsidiare ale Geely și Volvo, iar MG este pe cale să devină 100% electric pentru SAIC, etc).

După aprobările necesare, inclusiv din partea statului francez, care rămâne acționar și principala cârjă financiară de câte ori Renault a ajuns în pragul falimentului, Ampere își va lua probabil zborul ca firmă dedicată 100% automobilelor electrice cotată independent pe bursă în acest an.

Renault și Stellantis – înmatriculări în România

Nu același lucru despre poziții fruntașe pentru modele Stellantis putem spune despre înmatriculările din România, care reflectă în mai mare măsură disponibilitatea unor modele, decât preferințele clienților. Longevitatea ZOE este cel mai bine reflectată de segmentul mare (8,54%) din parcul auto electric românesc, depășit doar de fenomenul Dacia Spring (39% din totalul mașinilor înmatriculate), chiar dacă Spring se livrează doar de 15 luni în România.

Sursa: RO e-mobility index publicat de lektri.co

In segmentul sub-compactelor, Peugeot e-208 este însoțit de Opel Corsa, cu o prezență mai modestă pe piața românească și de îndrăgitul Fiat 500e, proiectat de Fiat înainte de formarea grupului Stellantis.

Bilanț ZOE, 208 și Corsa în decembrie – proiectul Electromobilitate

Să lăsăm mai marii industriei să-și vadă de treabă, de altfel foarte bine plătită chiar și atunci când rezultatele sunt modeste, și să privim la experiențele proprietarilor celor trei modele sub-compacte, așa cum sunt trăite zi de zi la volanul acestor mașini.

Radu – ZOE, Crivina (PH)

In luna Decembrie, TRONITY arată că am:

  • Parcurs (km/călătorii): 1535/88
  • Încărcat (kWh/sesiuni): 315/12
  • Utilizat (kWh): 204
  • Cheltuit cu alimentarea 0 lei (încărcare acasă de la panouri fotovoltaice)

Luna Decembrie 2022 a venit cu câteva premiere:
– stabilizarea (și reducerea semnificativă, practic la jumătate la cât făceam anterior) a programului zilnic;
depășirea pragului de 100.000 km și ieșirea din garanția generală a mașinii cu 6 luni mai înainte de criteriul timp;
– obtinerea calității de prosumator și a mult așteptatelor (mai bine de un an) beneficii financiare a sistemului fotovoltaic;

In rest, rămân electromobilist convins, mă bucur de fiecare km parcurs în liniște și EEE (eficiență, eficacitate și economicitate) și privesc amuzat agitația generală și zbaterea celor care ori nu înțeleg, ori (încă) nu acceptă că trendul acesta este ireversibil…

Drumuri bune și un An Nou cât mai bun tuturor!
La mulți ani!

Alături de Radu, colegii de echipă Șerban (Suceava) și Ciprian (Gura Humorului) au transmis lunar informațiile de mai sus, începănd de la jumătatea anului trecut. Din păcate o intervenție prelungită în service, cauzată de lipsa unor piese, au întrerupt această comunicare cu Ciprian în ultimele două luni.

Márton – Zoe, Târgu Mureș

In luna decembrie ZOE 41 a parcurs 1204 km cu un consum de 18.36kWh/100km după contor (include și pierderile de încărcare).

Primele două săptămâni din lună au fost la temperaturi ridicate și un consum decent pentru perioada asta a anului. 

Vineri 9 decembrie așa de cald a fost, că am făcut drumul Târgu Mureș / Aeroport Cluj prin Apahida ajungând cu un consum record, și păstrând SOC la 70%. 

In tot anul 2022, am făcut 23.590 km. Fiindcă am luat mașina pe 9 februarie, la mine aniversarea de doi ani mai are un pic și urmează să fac un articol cu câteva detalii interesante. 

Săptămâna trecută am parcurs doar 155 km, cu un consum de 17.0 kWh/100km.

Laura (TM) și Bogdan (B) – Peugeot e-208

Cele două Peugeot-uri au avut o evoluție total diferită în ultimele două săptămâni din 2022.

In timp ce Laura alunecă lin pe traiectoria cunoscută, cu consumuri mari (peste 20 kWh/100km) în sezonul rece, datorită drumurilor foarte scurte, cu opriri dese și a utilizării intense a climatizării, inclusiv pre-încălzirii, Bogdan a consumat cu aproximativ 10 kWh/100km mai puțină energie pentru călătorii mai lungi, în afara Bucureștiului.

Bogdan – 208, București

La mulți ani tuturor!

Pentru ultima săptămână din an:

  • Distanța totală: 534 km
  • Consum mediu: 15,3 kWh/100km
  • Viteza medie: 47 km/h

Datele pentru luna decembrie:

  • Distanța totală: 775 km
  • Consum mediu: 16,7 kWh/100km
  • Viteza medie: 31 km/h

In rest, numai încărcări la priza de acasă și două la Întorsura Buzăului. Costuri încărcare luna decembrie: 90 Ron 

Fără alte mențiuni, mașina se comportă impecabil. N-am avut absolut nici o problema cu ea.

Un an nou fericit și drumuri bune!

2 Responses

  1. Viorel O spune:

    Ma bucur de intrarea Chinezilor pe piata europeana. Asta nu va face decat ca masinile electrice sa se maturizeze mai repede iar avansul tehnologic legat de baterii sa fie mai rapid. Odata cu bateria Kia-Hyundai pe 800V, ceilalti producatori sunt nevoiti sa treaca si ei, cel putin la masinile care se considera de cursa lunga. In rest mai lipsesc din peisaj incarcatoarele de mare viteza.

  2. Gabi spune:

    Chiar nu se gaseste nici un importator de masini sa aduca si in Romania apreciatul MG4 al chinezilor de la SAIC ?
    MG4 e o masina excelenta din clasa compacta, echivalenta ca dotari si performante cu VW id.3 si Renault Megane E-Tech, masini cu minim 10.000 euro mai scumpe.
    In tarile cu apa calda din vest, unde este importat oficial, MG4 a avut in decembrie un pret promotional de 22.990 euro, practic acelasi pret cu Dacia Spring.
    La noi, imporatatori ca Allview aduc masini chineze mult mai slabe, in loc sa inheie un contract cu SAIC sau BYD pentru masini performante la preturi competitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.