După o perioadă mai aglomerată, când raportările mele au fost scurte și la obiect, voi detalia câteva aspecte generale, dar și câteva experimente din ultima perioadă, așa cum le văd de la volanul unui Fiat 500e după 9000 km parcurși.
Săptămâna trecută am parcurs 167 km exclusiv urban, cu un consum de 18.5 kWh/100km. Vremea caldă e reflectată și în consumul mai scăzut, dar diminețile reci, în care am avut drumuri au necesitat pre-condiționarea interioară, țin consumul mai sus decât cel normal pentru temperaturile din timpul zilei.
Referitor la încărcări – aici devine interesant. Nu am încărcat la o stație mai puternică de 60 kW și am zis să fac un test la putere mai mare. Configurația de pe mașină suportă o putere maxima a încărcării de 85 kW. Am ajuns la stație cu un SOC de 12-14% („pe roșu”). Aceasta se află localizată lângă dealerul PORSCHE Timișoara și e o stație MOON operată de Renovatio și e marcată ca fiind de 300kW.

Deschid aplicația, conectez cablul… O altă nedumerire aici – de ce majoritatea cablurilor efectiv au pământ pe ele? De fiecare dată trebuie să le curăț atent înainte de a le conecta la mașină. La fel am pățit și la stațiile DC publice montate de Primăria Timișoara.
Menționez că încărcarea am făcut-o la o temperatura exterioară de 4 grade, cu un drum de 12 km prin oraș înainte de a ajunge la stație. A pornit promițător cu o putere de 55 kW, apoi pentru o perioadă de timp a urcat până la un maxim de 72,2 kW. Media a fost undeva pe la 60-65 kW, ceea ce nu e rău deloc și confirmă experiențele altor posesori, ce au făcut teste de încărcare, publicate pe youtube.
Am oprit încărcarea la un SOC de 85% – procent de la care puterea de încărcare scade sub 20 kW. Recapitulând, încărcarea la stația Renovatio a durat fix 30 minute și a adus mașina de la 14% la 85%, cu un cost de 67.22RON. A doua sesiune de încărcare (AC) pe această săptămână a fost una destul de scurtă la o stație EnelX, unde am încărcat 15.65 kWh, totalizând 26,45RON.
Alte mențiuni: încă sunt prezente câteva bug-uri în softul celor de la Stellantis (confirmate și de alți posesori).
Inițial, în primele luni de când am devenit proprietar de 500e, am avut o serie de mesaje/erori aleatorii, printre care: „SOS System unavailable”, „Sound system unavailable”, „Service charging system”, „Service electric system” dar și un bug care îmi reseta setările din bord (consumul din kWh/100km în km/kWh, sau alte setări ca de exemplu claxonatul la închidere/deschidere mașină).
Mare parte din aceste probleme au fost rezolvate printr-o rechemare în service unde au făcut update de soft la căteva module, dar unele au rămas și sunt mult mai rar observabile. De pildă, după sesiunea de fast-charging la stația de 300 kW am rămas cu un mesaj ce îmi spunea „service charging system” însă acesta a dispărut imediat și nu au mai fost probleme. Același mesaj l-am primit acum 2-3 luni, când a trebuit să reconectez cablul de la stația mea de 6-7 ori până să înceapă o sesiune de încărcare după care nu am mai avut nici o problemă.
In continuare încerc să vă prezint câteva aspecte generale ce țin de unele așteptări normale de la o mașină de 36.000 euro în 2022, ce nu sunt prezente pe 500e (sau intenționat nu sunt implementate, ori implementate prost):
– sprițuitorul de lichid de parbriz: nu distribuie lichidul pe toată suprafața parbrizului și jetul e destul de consistent, consumand cei 1.5l de lichid din vas foarte rapid. M-aș fi așteptat de la o mașină modernă ca această funcție să fie măcar la nivelul unui Golf 5 atat dpdv al împrăștierii lichidului, cât și a capacității rezervorului, dar efectiv la o Dacie 1310, pe care am avut-o în familie acum 10 ani, jetul se împrăștia mai bine. Voi căuta să rezolv această problemă pentru că e neacceptabilă.
– ștergătorul spate: sprițuitorul de dezamorsează foarte ușor și de multe ori ștergătorul pornește fără lichid pe lunetă – lucru foarte enervant. Pe deasupra mai și face foarte urât.
– rain closing: într-o seară de vară am uitat geamul de la pasager complet deschis. O ploaie mi-a făcut o surpriză spre dimineață. Deși senzorul de ploaie sunt sigur că are această funcție de rain-closing (același senzor de la Hella fiind montat pe alte masini ce au funcția activă) mi se pare că a fost intenționat lăsată dezactivată sau pur și simplu nu le-a păsat. Ca o comparație, oldtimer-ul meu – un vw Jetta din 2006 îți închide singur geamurile când plouă.
– aplicația de mobil: pe lângă faptul că a fost o întreagă bătaie de cap cu activarea, informațiile prezentate sunt foarte limitate și au bug-uri neacceptabile în actuala eră a tehnologiei. Multe dintre funcții am observat că nu sunt disponibile tot timpul, iar de multe ori trebuie să deschid aplicația de două ori ca să îmi apară toate widget-urile. Aberant e că la fiecare interacțiune trebuie să introduci un PIN, când deja ai folosit FaceID ca să îți deblochezi telefonul (aplicația având opțiunea activată de a folosi FaceID, dar probabil nu e implementată).
– sistemul audio: deși partea de infotaiment se mișcă foarte bine (e versiunea de top), sunetul e mediocru. M-am așteptat sa sune mai bine. Din ce am vazut în alte țări se poate configura un sistem audio mai potent.
– frânarea asistată de urgență: este foarte utilă și chiar funcționează foarte bine, însă are un minus destul de mare. Dimineața, când parbrizul e aburit, sistemul rămâne inactiv, până când zona pentru cameră (marcată cu galben în imaginea alăturată) se dezaburește. Ciudat dar m-am obișnuit.

Întrucât (cred că) se folosește doar de camera frontală (situată în partea de dus a parbrizului, lângă senzorul de ploaie, în spatele așa zis-ului „beauty cover”), această cameră având „vedere” prin parbriz, aprinde un indicator galben atunci când parbrizul este acoperit, anuntându-mă că frânarea de urgență nu e disponibilă temporar.
Ceea ce e încă un mister pentru mine, e dacă masina are în echipare radar pentru frânarea de urgență și funcția de blind spot assist, sau se folosește de fuziunea cu senzorii de parcare față+spate. Rămâne de studiat :).
Acest indicator mai apare când e ceață, ploaie torențială sau asfalt umed în care se reflectă soarele – ceea ce e de așteptat.
– legat de frânarea regenerativă, nu am avut probleme cu ea vreodată dar am cateva mențiuni:
- când bateria are un SOC>95% aceasta nu intră mai deloc sau intră foarte puțin în acțiune. Era de așteptat, am văzut ca e la fel și la alte mărci;
- frânarea regenerativă se oprește imediat, dacă la o frână mai bruscă intră ABS-ul în funcțiune. La fel, e ceva normal.
Deși am enumerat majoritatea lucrurilor negative cu care m-am confruntat în primii 9000 km, v-aș plictisi prea mult cu toate celelalte lucruri pe care le iubesc la această mașină. E o jucărie foarte „nervoasă”, experiența la volan e foarte frumoasă. Ma gândesc că tocmai a fost lansată versiunea Abarth cu 153 CP și ar fi fost frumos să am un mic spor de putere…
Experiențe de electromobilist
Rămân extrem de nemulțumit de implementarea software pentru majoritatea stațiilor de încărcare. În ziua de astăzi e inacceptabil să nu funcționeze ceva „din prima”. Dacă până și oamenii care sunt pasionați și cunoscători în domeniul tehnologiei au de multe ori probleme, mă gândesc că mulți alții din cei ce și-ar cumpăra o mașină electrică ar fi pur și simplu copleșiți în anumite situații.
Spre exemplu, aplicația EvGo (aplicația care e folosită de stațiile publice în Timișoara) nu are o soluție pentru situația în care un card bancar atașat contului a expirat. Cei de la suport nu răspund și am ieșit din impas doar cu un cont nou și o combinație noua de telefon/mail/card.
Altă experiență neplăcută a fost la stațiile Renovatio de la Mall. Aplicația e execrabilă și efectiv nu am avut cum să activez încărcarea la niciuna din cele 4 prize AC. Cei de la suport nu răspund și nici nu se pune problema de normalitate – am solicitat un simplu card RFID, dar „nu se află pe stoc” de câteva luni bune. Un plastic de nici 50 centi, pe care cu puțin efort îl poți scrie/asigna direct de pe orice telefon cu NFC, dacă se vrea și e interes.