Dacia Spring – de la Fălticeni la Berlin (primul episod)

Dacia Spring, de la Fălticeni la Berlin (1850 km)

Ceasul din Piața ”Nada Florilor” din Fălticeni față în față cu Ceasul ”World Time Clock” din Alexanderplatz, în oglindirea parbrizului de Spring

Fiindcă nu găseam bilete de avion spre Berlin, m-am hotărât să iau Spring-ul tatălui din curte și să conducem până la Berlin. Nici măcar n-am plecat cu SoC 100%, am avut 79%, trezit de pe la 3 noaptea, obosit, cu emoțiile acelea frumoase înainte de o lungă călătorie… pe care le aveam încă din clasa a V-a, când mă trimiteau părinții în tabără la Lacu Sărat.

M-am întâlnit cu colegul meu la un Peco între Pașcani și Fălticeni și am pornit-o la drum. Camera pe bord, multă voie bună, un card bancar cu vreo 1500 lei, multe aplicații instalate… Rămâneau în urmă fetele mele pe care urma să le văd peste 10 zile… C-așa-i în delegații.

harta Falticeni Berlin

Traseu Fălticeni – Debrecen


17.09.2022

06:50. Fălticeni (3317 km)
Am pornit fără nici o grijă, am avut cablurile la mine, cauciucuri AllSeason Continental, am planificat opririle pe PlugShare. Așteptările privind autonomia au fost depășite, deci am evitat anumite stații și cu această ocazie intrarea în unele orașe aglomerate. Timpul trece extrem de repede, mașina oferă o atmosferă interesantă de condus.

Intersecția E85 – DN15B


08:43. Piatra Neamț (3413 km)
După aproape 96 km parcuși de fratele meu cu bicicleta acum câțiva ani între Fălticeni și Piatra Neamț, am observat că eram atent și eu, ca și el, la pantele și rampele de pe traseu. Spring-ul te pune să-ți reamintești sau să înveți, după caz, cunoștințele de geografie.

Spring are nevoie de 20-25 kW în rampă în zona verde și 33 kW în zona roșie, în timp ce la coborâre regenerează cu 7 kW. Am folosit și un fel ”mod automat” cu limitarea vitezei la 70 sau 80 km/h și piciorul pe accelerație constant.

Am ajuns cu SoC 36%. Încărcăm la o stație Electromagentica cu aplicație ElMotion până la 100%, 1.2 lei/kWh. Energie încărcată: 17.75 kWh. Cost: 21.34 lei. Timp încărcare: aproape 53 minute.

12:33. Sovata (3554 km)
Am parcurs 141 km urcând la Lacu Roșu și coborând spre Sovata unde am încărcat la Kaufland. Ecoul pneurilor printre Cheile Bicazului alternau cu susurul râului Bicaz. Motorul electric debita cuplu imediat după traversarea curbelor în vârf de ac. Gropile pe porțiunea Lacu Roșu – Gheorghieni au fost ocolite cu atenție. Un drum destul de rău.

La Sovata, o porție de 4 mici și o vizită prin Kaufland au făcut ca cele 32 minute pentru a aduce bateria de la 33% la 82% să treacă fără să ne dăm seama. A fost singura încărcare gratuită în România. Cei 14.46 kWh încărcați au fost printre cei mai ”rapizi”, începând cu 33-34 kW și încheind cu 25 kW la 80% (!!!).

15:00. Turda (3674 km)
Următorii 120 km au fost parcurși pe o ploaie deasă, torențială în unele locuri, la radio tot amenințând cu coduri portocalii.

Apare și prima eroare la Spring: ”Frânare activă deconectată”. Alături de bunul meu coleg specialist în diagnoză auto BMW și alte mărci, Dragoș, precum și cu citirea prealabilă a manualului timp de 11 luni, cât am așteptat această mașină, am concluzionat că ploaia a cauzat apariția erorii. Condiții de test prielnice, bălți (evitate, bineînțeles), șuvoaie pe șosea.

Pe autostrada de la Târgu Mureș, eroarea a dispărut de la sine. Tot pe autostradă i-am făcut botezul Springului cu 130 km/h. Aaa… nu v-am spus? Eram pentru prima dată pe autostradă cu Spring. Multe premiere pe acest sector de drum.

Ajungem la Kaufland Turda unde stația era deconectată datorită unor lucrări în zonă. Acest lucru era semnalizat și pe PlugShare, dar nu am crezut până ce nu am văzut. Deși prograsem o oprire la Târgu Mureș, având în vedere range-ul de pe autostradă, am evitat orașul.

La Mol Turda am ajuns cu 17% SoC și autonomie de 35 km. De pe aplicația Mol Plugee instalată de când încă nu aveam mașina, pornim încărcarea pe CCS. Mașina începe să tragă cu 31 kW, însă după SoC 65%, stația livrează sub 18-20 kW. Intenționam să facem 100% pentru a ajunge la Oradea dintr-un foc, dar am oprit încărcarea la 81% după 43 de minute și pentru evitarea oricăror sentimente de ”Range anxiety”, am programat o oprire la Cluj-Napoca. Energie încărcată 17.8 kWh și cost 41 lei.

16:22 Cluj-Napoca (3703 km)
Renovatio de la reprezentanța Autoworld Audi a fost destinația de încărcare după 29 de km. Era la intrare în Cluj-Napoca, CCS, rețeta corectă. Deși era o barieră formată din lanțuri, paznicul foarte binevoitor a ridicat-o și ne-a lăsat să ne conectăm la stația HyperCharger. Ne-a spus că mașina e mică, e posibil să nu se conecteze, că multe lume nu reușește, însă din aplicația web Renovatio și alegerea punctului corect de încărcare, mașina a început să primească electroni de la 67% la 94%, 27 minute, 17.56 lei, 7.06 kW.

Am admirat oferta Audi în materie de motoare termice și electrice, timp în care un alt Audi nu-știu-ce-model încărca pe Type2 cu 7.1 kW (pentru 6.72 kWh a avut nevoie de 57 minute). La 94% și un range de 192 km, am pornit spre Oradea.

19:23 Oradea (3862 km)
După 159 km parcurși jumătate prin ploaie, jumătate pe uscat, jumătate cu lumini de zi, jumătate cu farurile aprinse, căldurică la 2 linii roșii, dealuri, văi, curbe, linii drepte, ajungem la stația Electromagnetica din Oradea.

Kaufland Renovatio era ocupat, așa că nu ne-am sfiit să extragem 12.1 kWh în 27 de minute contra a 23.12 lei, aducând SoC de la 27 la 70%. Drumul către cazare era scurt iar restaurantul hotelului se închidea la 21, așa că target-ul era setat: 20:30 la Debrecen. Mașina avea să-l asculte întru îndeplinire.

20:35 Debrecen (3953 km)
În 91 km în care a plouat ca ”toamna”, gropile acoperite cu apă de pe drumul spre Berettyóújfalu au fost adevărate unde de șoc pentru jantele de 14”, dar imediat după intrarea pe autostradă situația a revenit la normal.

Am ajuns conform estimării, iar după o cină rapidă am pus mașina la încărcat la o stație Parkl. M-am conectat cu codul QR de la baza stației, am introdus datele cardului, am ales bifa de 20 kWh și a pornit încărcarea contra a 2065 forinți (25.97 lei). 105 forinți/kWh pe Type2. Energie absorbită: 18.9 kWh.

18.09.2022

09:35 Debrecen (3953 km)

Am plecat după o noapte de odihnă la hotelul din Debrecen unde am încărcat în voie Spring-ul la 100% pe Type2. 

636 de km unde depășirea limitei de confort nu a fost atinsă în nici un moment, totul decurgând ca o deplasare obișnuită. Singurii timpi ”morți” fiind cele 20-55 de minute la fiecare încărcare în care oricum ai fi oprit pentru a servi un sandwich, o cafea sau a merge la toaletă. Plecăm spre Viena!

11:15 M3 Káli pihenőhely, MOL Kút (4078 km)

După nici 2 ore și 125 km, pe autostrada M35 și M3, un vânt nebun care a creat ceva emoții în timpul deplasării a scăzut autonomia aproape de 25%. Am oprit la prima stația MOL din Ungaria unde mașina s-a conectat imediat și am tras de la 24% la 80% în 34 minute contra 29.48 lei o energie de 14.9 kWh.

Lângă noi venise și o familie cu Tesla, care nu reușea să se conecteze la Type2. Deși intenționam să încărcăm mai mult, am oprit la 80% pentru a permite colegilor cu Tesla să se conecteze la CCS. Vântul a schimbat puțin dinamica consumului, însă multitudinea de stații pe autostradă și pe teritoriul Ungariei, în general, nu ne-a creat vreo îngrijorare.

12:52 Mol Gödöllő (4157 km)
Oprim cu o autonomie rămasă de 50 km și 29% SoC la o localitate de lângă Budapesta, liniștită dar cu o infrastructură foarte bine pusă la punct.

Se încarcă cu 32 kW și ajungem la 100% după 55 de minute în care am alimentat 18.6 kWh. La cheltuiala de 37.12 lei s-a adăugat o cafea și admirarea unei căi ferate care trecea pe lângă stația MOL. Am stabilit să nu mergem pe M0, ci pe câteva drumuri lăturalnice care să ne dirijeze spre M1. Cu această ocazie am vizitat câteva localități foarte interesante pe lângă Budapesta cu relief ca între Lugano și Tirano. Oare ce autonomie ar avea Spring pe acest traseu?

Traseu Debrecen – Viena

16:31 Mol M1 119 km, Győrújbarát (4324 km)
Vântul era puternic când am traversat Dunărea, am urcat dealuri, am coborât văi, a început ploaia, a ieșit curcubeu, am ajuns pe M1 până la stația MOL din Győr, care era blocată de lucrări de infrastructură rutieră. Aveam range mic, am găsit alt CCS pe M1 la Győrújbarát.

Fuga – fuga, am ajuns la stație cu SoC 14% și range 35 km după 167 km pe diverse reliefuri și vânt puternic. Am încărcat de la 14% la 100% 21.39 kWh, 42.57 lei și 60 de minute.

Următoarea țintă era Viena și viitorul era neprevăzut…

Daca preferați informațiile despre călătoria cu Spring de la Fălticeni la Berlin în format video, vă invit la film:

VA URMA

5 Responses

  1. Viorel O spune:

    Frumos prezentat!

  2. bivol spune:

    Exemplu frumos de calatorie sado-masochista…ori „nu faceti asta daca nu aveti pregatire profesionala”
    Springul e pt clar pt oras max pt judet…si eu am 🙂

  3. Mihai Tudosă spune:

    @Viorel O: Mulțumesc!
    @bivol: Mulțumesc pentru feed-back. Dar te anunț că n-am avut nicio pregătire profesională, am pornit, pur și simplu, la drum. Și a fost o experiență foarte faină! Chiar faină!

  4. Andrei spune:

    Lol, ai demonstrat o data in plus ca Spring este mașina de oraș. Cei 200 lei “economie” fata de carburant costa ore de planificări, vreo 10 ore in plus pe drum, riscuri asumate inutil, senzații tari in condiții meteo nefavorabile, oboseala excesivă (sa cauți stații alternative când alea din plan sunt închise, etc.). Concluzie, un experiment care demonstrează o data in plus ca o mașina cu motor cu ardere interna rămane soluția pentru drumurile lungi. In orele pierdute pentru 200 lei economie, poate produceai triplu …lucrând.

  5. bivol spune:

    🙂 ma refeream la profesia de „masochist profesionist” 🙂
    sorry man – mai glumim…
    e clar ca daca ai timp si disponibilitate, nu poate fi decat placut! eu as merge pana la Lisabona daca nu ar trebui sa si dorm pe undeva.
    pana la urma si Badea Cartan a fost pe jos pana la Viena si nu stiu sa se fi plans de bataturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.