După ce furtuna stârnită de ultimele rating-uri NCAP și veninul unor autori a umplut spațiul real și virtual până la refuz, un lucru este sigur: confuzia proprietarilor și a potențialilor clienți a atins cote maxime.
Nu am fi intervenit în această falsă dezbatere despre siguranța unor automobile, dacă autorii raportului publicat de Thatcham Research, care declară că este singurul institut britanic de cercetare în domeniul auto finanțat de asigurări, nu ar fi legat actualul rating NCAP a unor modele Renault de mobilitatea electrică, afirmând malițios că Renault ar fi sacrificat siguranța pasagerilor pe drumul spre electrificare.
NIMIC MAI FALS! Siguranța oricărui model omologat în Europa este atestată de îndeplinirea standardelor ECE și nicidecum NCAP, care este un set paralel de standarde definite de puternica industrie a asigurărilor în efortul continuu de a reduce costul despăgubirilor.
Sub lozinca siguranței pasagerilor, NCAP adaptează la fiecare doi ani criteriile de evaluare, cu scopul de a diminua despăgubirile plătite în caz de accident. Ideale, pentru toată lumea, ar fi acele modele care să evite total accidentele. Cu toate dificultățile tehnice și legislative pe calea lansării pe șosele a unor vehicule autonome și conectate, progresul din ultimii ani este spectaculos.
În cele din urmă, inginerii vor găsi soluții tehnice la orice provocare li se aruncă în cale, întrebarea rămâne însă cine plătește costurile generate de implementarea soluțiilor în automobilele de serie, aflate spre finalul ciclului de producție, așa cum este ZOE în prezent?
- Asigurările, care născocesc aceste standarde și promovează agresiv rezultatele, fără a aminti că sunt opționale pentru producători? Pentru vânzarea în Europa omologarea vehiculelor se face pe baza standardelor ECE.
- Producătorii și furnizorii, care cheltuie sume imense inițial pentru cercetare, testare, omologare și lansarea în fabricație?
- Sau clienții, prin prețul majorat al automobilelor echipate cu sisteme avansate de siguranță? Cu certitudine clienții vor fi cei ce primesc nota de plată finală.
Pe de alta parte, este regretabil că Renault a renunțat, în tradiția clasică VA/VE (value added -value engineering, sub care se ascunde ieftinirea continuă a oricărui model după lansarea în producție), la airbag-ul pentru protecția capului împotriva impactului lateral.
Cei interesați de detaliile raportului 2021 NCAP pentru ZOE îl pot găsi aici, deși este puțin probabil că în epoca citirii în diagonală a titlurilor din media socială și a unui univers plin de realități alternative, detaliile tehnice mai pot schimba impactul expresiei „from hero to zero” lansată de Thatcham și preluată de numeroase publicații, inclusiv de Automotive News Europe, cu mențiunea foarte importantă, omisă de mulți alții:
The Euro NCAP ratings are not binding, as it does not certify vehicles for road use. But European consumers do pay attention to Euro NCAP’s tests and automakers aggressively market good ratings.
Automotive News Europe – Renault Zoe goes from hero to zero in European safety agency rating
Răstălmăcirea rezultatelor obținute pentru ZOE după criteriile EURO NCAP din 2021, ca fiind o dovadă că siguranța pasagerilor a devenit o victimă colaterală pe calea tranziției spre electrificare, este doar un alt braț al caracatiței monstruoase, care încearcă să perpetueze starea actuală, cu desconsiderare totală pentru poluare și ignorarea criminală a rapoartelor ONU, care avertizează că omenirea a ajuns în faza unui cod roșu privind efectele încălzirii globale.
Cu tot respectul pentru grupul Renault și calea unică pe care a pornit, oferind modele electrice la preț accesibil, ne întrebăm dacă potențialii clienți se vor lasă manipulați de propaganda agresivă și contrapropunerea făcută de Thatcham:
The Clio is an affordable five-star hybrid vehicle that retails at £10,000 less than the Zoe and still allows drivers to be environmentally conscious without sacrificing safety.
HERO TO ZERO: Zero-star safety rating marks fall from grace for first five-star carmaker
ZOE fiind modelul electric cu cea mai mare răspândire în multe țări europene, inclusiv Romania, este justificată o întrebare adresată direct proprietarilor:
Ce importanță are ratingul NCAP în decizia de achiziție a unui automobil în general și ZOE în special?
Până vom primi primele răspunsuri, la rubrica de comentarii sau în media socială, ne continuăm călătoria electrică, tăcută și curată, alături de cei patru colegi din echipa ZOE, care ne transmit de peste un an informații despre viața de zi cu zi alături de ZOE. (Inutil de amintit că ratingul NCAP nu a fost pomenit nici măcar o singură dată în comunicările săptămânale cu proprietarii de până acuma).
Consumul mediu săptămânal
Radu – Ploiești
În săptămâna 30.11-06.12.2021, datele de exploatare. ale lui ZOE sunt:
- Parcurs: 678 km
- Viteza medie: 48.3 km/h
- Consum mediu: 15.8 kWh/100 km
- Costuri alimentare: 60 lei (8.85 lei/100 km)
Iarna fără zăpadă, zgribuliții dar încântați în continuare de mersul electric.
Cum spuneam anterior, devine din ce în ce mai greu de găsit liber la stațiile de încărcare fără bani, semn că electromobilitatea e în creștere.
Vestea proastă a lunii Decembrie este că tariful per kWh în piața concurențială la furnizorul meu de energie (Electrica Furnizare) mi se propune (printr-o notificare) a se dubla de la 01.01.2022, de la 0.72 lei la 1.4 lei
Analizez oferte la alți furnizori și probabil trec la altul mai “prietenos”.
Márton – Târgu Mureș
Săptămâna trecută fiind în concediu în Porto, Zoe 41 a parcurs 83 km cu un consum de 16.2 kWh/100 km și viteză medie de 28 km/h.
S-a deschis autostrada Ungheni – Târgu Mureș, fotoreportaje aici
https://www.facebook.com/marton.kodok/posts/10221520888076541
https://www.facebook.com/marton.kodok/videos/430719621856913/
https://www.facebook.com/marton.kodok/posts/10221521621974888
Includ o imagine, cu un fost magazin, regândit si reamenajat ca punct de încărcare (Porto, Portugalia)
Ciprian – Gura Humorului
Datele săptămânii trecute :
- Parcurs: 685.8 km
- Viteză medie 48.3km/h
- Consum 17.9 kWh/100 km
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
1. La cumpararea unui EV, cu siguranta as compara si numarul de stele NCAP pe langa alte criterii.
2. Sunt in aceeasi situatie cu cresterea pretului la curent. Partea buna este ca pe site la ANRE exista alternative mult mai ieftine.