În prima parte a căutărilor unor modele economice la început de vară, ne-am îndreptat atenția asupra celor mai mici automobile participante la proiectul Electromobilitate: Skoda Citigo, VW e-Up! și Dacia Spring, pe care le-am regăsit în extrema stângă a graficului de bilanț pentru luna iunie.
Masa redusă, dimensiunile compacte și în general vitezele mai mici de deplasare, coboară (în sezonul cald) consumul acestor modele până la valori medii sub 10 kWh/100km. Frugalitatea lor este un exemplu de producție și exploatare responsabilă față de resursele limitate ale planetei, dar și pentru buzunarul proprietarilor.
Foarte pe scurt și ultra-simplificat, mașinile din grupa mică demonstrează că te poți deplasa din punctul A în punctul B, în majoritatea timpului, fără să cari un acumulator uriaș după tine, al cărui consum de materiale rare și energie în procesul de fabricație reprezintă o risipă din toate punctele de vedere. Opulența, asociată unor mastodonți ai șoselelor, vine doar ca să gâdile orgolii personale, dar de multe ori își ascund ineficiența generată de masa de peste 2.5 tone, în spatele unor cortine de fum și vorbărie de marketing bazată pe luxul interior, precizia de prelucrare, tradiție, etc.
Strecurate între rezultatele grupei mici, găsim Kona lui Dan cu peste 135.000 km la bord, care circulă în prezent în Elveția și ID.3-ul lui Marcel, care acumulează kilometri în zona Clujului. Fiind mai degrabă excepții, rezultate din cazurile individuale de utilizare, despre care Dan și Marcel relatează în detaliu în fiecare săptămână, călătorim mai departe spre dreapta pe graficul bilanțului echipei noastre din luna iunie.
Echipa Renault ZOE
Grupate în jumătatea din stânga a graficului nostru, consum mediu cuprins între 13.2 și 13.9 kWh/100km, regăsim pe cei patru participanți actuali la proiect cu ZOE. Este încă o dovadă de consistență a comportamentului veteranei electrificării europene, indiferent daca mașina este folosită pentru naveta zilnică, cazul lui Radu (Ploiești) și Ciprian (Gura Humorului), sau pentru drumuri ocazionale în oraș la care se adaugă câte o excursie mai lungă, ca cele descrise de Márton (Târgu Mureș) și Șerban (Suceava).
Radu – Ploiești
În luna anterioară, TRONITY arată că am:
- Parcurs (km/călătorii): 1998/102
- Încărcat (kWh/sesiuni): 307/12
- Utilizat (kWh): 276
- Consumat în medie(kWh/100 km): 13.8
Luna iunie, una de vară veritabilă, a venit cu noutăți și chiar premiere.
Prin schimbarea domiciliului în actul de identitate, pe la începutul lunii l-am înmatriculat pe zoe pe Prahova, iar spre sfârșitul acesteia am obținut și numerele verzi.
Este prima mea mașina înmatriculata în alt județ, după o viața de șofer “de Bucuresti”.
Odată cu schimbarea numărului de înmatriculare, am pierdut valabilitatea vignetei de parcare gratuită în Bucuresti, dar sper să apăra cât mai curând reglementări naționale legate de numerele verzi.
Vestea bună e că am rezolvat pe garanție la service (în proporție de 97-98%) problema pe care o aveam la direcție, acel fenomen deranjant fiind acum doar foarte puțin sesizabil.
În rest, deocamdată doar planuri de vacanța, dar luam în calcul foarte serios deplasarea cu mașina (bineînțeles, pe distanțe de max.1000-1500 km) în detrimentul avionului, având în vedere haosul din aeroporturi, deși nici deplasarea pe șosele nu pare a fi o fericire.
O vară frumoasă și drumuri bune tuturor!
Ciprian, Șerban și Márton
Ciprian și Șerban sunt plecați în concediu iar Márton a descris în detaliu aventurile sale din luna iunie cu drumul de la Târgu Mureș la Otopeni cu exemplarul său, care nu este prevăzut cu încărcare rapidă.
Odată cu împlinirea stagiului de 12 luni de colaborare la proiectul Electromobilitate, participanții au opțiunea de a continua fie săptămânal, fie prin raportări lunare, variantă aleasă de Radu și Ciprian.
MULȚUMIM Ciprian!
Ciprian este cel de al cincilea absolvent al echipei ZOE, după Radu (PH), Darius (TM), Șerban (SV) și Márton (MS). După 52 săptămâni de informații transmise punctual despre naveta zilnică de la Gura Humorului la Suceava, cu diferențe mari de altitudine și ierni aspre, am monitorizat în cadrul proiectului 22.499 km, pe care Ciprian i-a parcurs cu un consum mediu de 15.3 kWh/100km.
Fiind un caz fericit de utilizator EV, care are posibilități de încărcare atât acasă cât și la serviciu, costurile cu energia electrică sunt printre cele mai mici între colegii de proiect.
Din păcate, exemplarul lui Ciprian a fost urmărit de mai multe probleme tehnice și de calitate, pe care le găsiți descrise cu umor, dar uneori și cu supărare, în rapoartele săptămânale ale echipei ZOE.
MULȚUMIM Ciprian pentru colaborare și așteptăm în continuare cu interes informațiile lunare si alte articole la fel de interesante.
Echipa Stellantis
Pentru mai mult de 12 luni am urmărit evoluția lui Răzvan și Dan, ambii din București, cu Opel Corsa. Rutina zilnică, constând în drumuri de oraș, întreruptă de excursii prin țară sau Bulgaria, a plasat sistematic cele două Corsa în zona celor mai economice modele participante la proiect. Doar electro-leul mic (Peugeot-ul Laurei) a fost flămând și pofticios, ascunzându-se printre cele mai mari modele, plasate în dreapta mediei echipei din fiecare lună.
Odată cu predarea ștafetei în echipa Stellantis, Claudiu (Corsa) și mai recent Bogdan (Peugeot 208) au venit cu informații noi și cazuri diferite de utilizare, care plasează cele două modele înrudite, asamblate de Peugeot și Opel pe aceeași platformă mixtă, în vecinătate Laurei în luna iunie.
Iată ce ne scriu cei doi colegi din „generația elmob 2022”:
Claudiu – Corsa, Alba Iulia

- Distanța: 514 km
- Consum: 15,1 kwh/100 km
- Viteza medie: 36 km/h
Distanțe mai mici săptămâna aceasta deoarece soția stă acasă. Totuși, am făcut căteva ieșiri pe autostradă la viteză mai mare, cu mașina plină și am început să intuiesc tot mai exact câtă baterie voi avea la destinație în funcție de relief, viteză, număr de pasageri în mașină, temperatura exterioară, aglomerație, etc. De mult nu mai privesc spre estimarea în km pe care o face mașina.
Fun fact: Am ajutat un domn cu un Mach-e să încarce în Sebeș. Se chinuia la o stație defectă și l-am condus la una funcțională. George venea din Norvegia cu un Mach-e de la reprezentanță, oferit de Ford pentru concediu deoarece mașina lui întârzie să fie livrată, tot un Mach-e.
George a venit fără bătăi de cap până în România, unde a dat de stații defecte, aplicații neoptimizate și viteze de încărcare mici. Era cu soția și cei doi copii, conducând pentru prima dată o mașină electrică.
Bogdan – București
Mai jos informațiile mele din săptămâna 27 iunie-3 iulie cu al meu Peugeot e208:
- Distanța totală: 714 km (460 km autostradă+urban+DN)
- Consum mediu: 17.4 kWh/100km
- Costuri totale: 160 Ron (2 încărcări CCS) + încărcat acasă la priza normală.

Din aceștia, am avut și un drum la mare: 4 oameni în mașină + bagaje, mers cu 115 km/h pe autostradă.
Am plecat din București cu 90% baterie, oprit la Mol Cernavodă unde am încărcat 20-70%. Apoi traseul a fost Cernavodă – Vama Veche (stat 2 zile) – Constanța unde am ajuns cu 20% și am încărcat până la 100% ca să ajung liniștit acasă.


Cu ocazia asta m-am liniștit și cu mersul pe autostradă, fiind cred și cea mai dificilă secțiune de drum pentru noi, cei cu baterii mai micuțe.
Vă las cu un apus frumos de la întoarcere. Drumuri bune!


My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.