Retrospectivă 2023 și noi provocări în 2024

Ultimul articol din 2022 prognoza un Nou An 2023 al incertitudinilor pentru mobilitatea electrică, cauzate de o serie de factori specifici industriei, politicilor divergente de susținere a noilor tehnologii, conflictelor globale și eliminarea treptata a subvențiilor.

Cu toate că încă nu dispunem de statisticile la final de an, rezultatele după 11 luni și raportările vânzărilor principalilor actori pe piața BEV- Battery Electric Vehicles ne permit să distingem o imagine mai clară a progresului mobilității electrice în 2023.

Suedia, Germania și lecția despre eliminarea subvențiilor

Suedia a anunțat din timp reducerea subvențiilor începând cu 1 ianuarie 2023, ceea ce a generat un val de achiziții in avans. Oarecum surprinși de creșterea înmatriculărilor (și mai ales de costurile suplimentare la buget), politicienii suedezi au declarat în toamna anului 2022 că mobilitatea electrică rulează pe picioarele ei și nu mai are nevoie de susținere.

Surpriza a avut un impact nefast timp de câteva luni, după care înmatriculările au urmat cursul firesc al cererii, ofertei și ajustărilor de preț corespunzătoare.

Rezultatul final pentru anul 2023 a fost o creștere a înmatriculărilor BEV cu 17.9% fațăa de anul 2022. (SURSA: CleanTechnica).

Fenomenul s-a repetat în Germania, unde subvențiile pentru mașinile de firmă au fost eliminate începând cu 1 septembrie, generând un tsunami de vânzări înainte de data respectivă și o scădere bruscă în septembrie, care a declanșat isteria titlurilor despre ”prăbușirea cererii de electrice”. Preluate din zbor și răspândite cu drag de electro-sceptici în media socială, aceste informații false au generat un zgomot nefast, chiar dacă statisticile europene și cele globale indicau o CREȘTERE a vânzărilor BEV.

Reducerile de preț Tesla

O altă furtună pe piața automobilelor electrice a fost declanșată de ieftinirile succesive anunțate de Tesla începând cu 13 ianuarie 2023. Răspunsul a fost prompt în China, generând un război al prețurilor și cu mult mai lent pe alte piețe auto, unde producătorii tradiționali (care continuă să afirme că producția de automobile electrice le cauzează pierderi financiare) au așteptat până spre finalul anului ca să reducă preturile, prin discount-uri oferite de dealeri.

SURSA: Comunicat Tesla

Rezultatul a fost pe măsura așteptărilor, livrările atingând un nou record în 2023. Creșteri semnificative au raportat principalii producători chinezi (BYD, SAIC, Geely), startup-ul american Rivian și cele chineze (NIO, Xpeng, LiAuto), care au reacționat rapid la reducerile de preț inițiate de Tesla.

Rolul producției și exportului din China

Saltul înregistrat de înmatriculările chineze, în urma acestor scăderi de preț, combinat cu rolul generației tinere, care se orientează fără ezitare spre mașini electrice, a ridicat ponderea înmatriculărilor de automobile electrice la 25% din totalul celor noi (după primele 11 luni).

Noua realitate din China, care reprezintă peste 60% din înmatriculările globale de vehicule electrice și unde fiecare al patrulea automobil nou înmatriculat nu mai dispune de un motor termic, a cauzat pierderi semnificative producătorilor globali, care au intrat în alianțe de neimaginat cu doar un an în urmă pentru a avea acces la tehnologia automobilelor electrice made in China.

Categoria NEV – New Energy Vehicles include pe lângă modele BEV (Battery Electric Vehicles), cele PHEV (Plug-in Hybrid EV) și FCEV (Fuel Cell EV)

Tranziția de la producția clasică, unde firmele germane și americane dominau vânzările cu modele VW și GM, la cea electrică a fost suficient de rapidă pentru ca o combinație toxică de ignoranță și aroganță să pună marii producători globali pe picior de inferioritate, iar noii campioni ai vânzărilor locale să devină BYD, SAIC, Geely, etc.

SURSA: Visual Capitalist

Cu o bază de furnizori dominantă în domeniul electric (vezi imaginea cu cei mai mari producători de acumulatori) și profituri reduse de războiul prețurilor, producătorii chinezi s-au orientat în 2023 tot mai mult spre export.

Reacția europeană a fost startul unei investigații, cu scopul determinării rolului subvențiilor acordate producătorilor chinezi, francezii mergând un pas mai departe prin eliminarea subvențiilor acordate unor modele importate din China, începând cu 1 ianuarie 2024.

Aflați la adăpostul temporar al unor tarife impuse de precedenta administrație americană pentru importurile auto din China și a prevederilor acordării selective a subvențiilor prin noua legislație (IRA – Inflation Reduction Act) producătorii americani, cu excepția Tesla și Rivian, au amânat investițiile în domeniu și au redus producția de modele electrice. In același timp Hyundai, Volvo și Vinfast (Vietnam) construiesc fabrici noi dedicate producției de automobile electrice în SUA.

La fel ca anunțul despre o fabrică BYD în Ungaria, care deschide poarta unor modele chinezești pe piața europeană, cele despre mai multe fabrici chinezești în Mexic au generat tot mai multă neliniște, fiind evidentă calea de a ocoli tarifele protecționiste americane prin producție locală, într-o țară cu care SUA are un acord de liber schimb economic.

Nu este ceva cu totul nou în industria auto pe continentul nord american, la fel au procedat la vremea lor producătorii japonezi, apoi cei coreeni. Diferența radicală este însă că atunci concurența era cu aceeași tehnologie, bazată pe motoare cu ardere internă, în timp ce în viitorul apropiat se va derula în domeniul electric, unde China este puterea dominantă în momentul de față, producătorii globali fiind obligați să ”joace în apărare” pe teren propriu.

Obstacole și provocări în 2024

Conflictele globale, repercusiunile lor economice și deficitele bugetare au determinat o reducere și chiar eliminare a subvențiilor în 2023, a căror efect se va resimți din plin în prima jumătate a anului 2024.

Indiferent dacă este vorba de eliminarea neanunțată a subvențiilor pentru persoanele fizice în Germania, sau de reducerea numărului de modele ce beneficiază de subvenții în SUA, impactul asupra înmatriculărilor locale și globale se va resimți.

Combinate cu dobânzile mari la creditele de achiziție sau leasing, efectul este o creștere semnificativă a prețului de achiziție pentru clienții europeni și americani, cu o previzibilă scădere a înmatriculărilor în primele luni din 2024.

În mod firesc, o cerere redusă ar trebui să fie întâmpinată de o scădere a prețurilor automobilelor noi, la firmele care își pot permite acest pas, cu toate implicațiile nefaste asupra rezultatelor financiare.

Un alt efect al reducerii/eliminării subvențiilor se va materializa pe piața de automobile electrice second hand, care a fost puternic afectată în 2023 de reducerile de preț la cele noi.

Cea mai mare provocare rămâne însă reprogramarea modului în care gândim despre mobilitatea electrică, unde un update în pas cu nevoile secolului XXI este urgent necesar.

Cu peste UN MILION de kilometri parcurși de echipa noastră și monitorizați săptămânal, cele 634 articole publicate în 2023 au încercat să ajute la formarea unei perspective reale asupra mobilității electrice așa cum se vede de la volan. Mulțumim tuturor celor ce ne-au însoțit în această călătorie minunată pe parcursul ultimilor șase ani. Strângeți bine centurile de siguranță, cea din 2024 va fi și mai tumultuoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.