Electromobilitatea la întâlnirea cu 2023, un an al incertitudinilor

Ca la fiecare sfârșit de an, privim în retrovizor și încercăm să distilăm din noianul de știri și articole publicate pe blogul electromobiliștilor, care au fost evenimentele majore din 2022?

In a patra retrospectivă anuală de la începutul proiectului, am scris în 31 decembrie 2021 câteva idei, pe care le revizităm pentru a înțelege în ce măsură evenimentele tragice din țara vecină au afectat sau deraiat împlinirile unui an foarte promițător:

Fără pretenția unei prognoze amănunțite, pe care o vom formula după ce analiștii compilează statisticile de sfârșit de an, 2022 va reprezenta o accelerare a adoptării electromobilității pe plan global.

Această certitudine se bazează pe:

1. Dublarea capacității de producție pentru Tesla, cu ajutorul fabricilor din Austin, Texas și Grünheide, Germania;

2. Creșterea volumului pentru startup-urile din China, care urmează o politică agresivă de export, alături de marii producători locali (SAIC, BYD, Great Wall, Geely);

3. Lansarea de noi modele și creșterea volumului de producție anunțat de firmele tradiționale (grupul VW, Hyundai-Kia-Genesis, alianța Renault-Nissan, Toyota, Subaru, Stellantis);

4. Majorarea volumului pentru modele premium lansate în 2021 (Mercedes, BMW, Audi, Lucid Motors, Polestar, Volvo);

5. Reformularea subvențiilor pentru vehicule electrice în SUA, lansarea unei game de pickup-uri electrice (Ford, GM, Tesla) și promovarea electrificării transportului de marfă cu ajutorul administrației americane, prin înlocuirea flotei guvernamentale actuale cu vehicule electrice.

Retrospectivă și gânduri bune pentru 2022

Probabil cu excepția punctului 4, care nu se vede cu ușurință în clasamentele de înmatriculare, dar are un impact major asupra profitabilității firmelor respective, toate previziunile de la finalul anului 2021 le-am discutat pe larg pe parcursul ultimelor 12 luni, fiindcă s-au împlinit cu vârf și îndesat.

La fel cum lanțul de nenorociri declanșate de pandemie în 2020, a avut un impact imprevizibil asupra întregii societăți, dar a favorizat mobilitatea electrică, conflictul din țara vecină a generat un lanț de re-evaluări ale surselor de energie și eficienței cu care le utilizăm. Și din această discuție mobilitatea electrică iese în câștig, datorită randamentului mai bun de utilizare a resurselor limitate disponibile și a generat un val de investiții fără precedent în domeniul energiilor regenerabile.

2022 pentru proiectul Electromobilitate

A cincea retrospectivă anuală nu ar fi posibilă fără comunitatea pasionată de autovehicule electrice și tot ceea ce le înconjoară, de la stații de încărcare până la instalații fotovoltaice, trecând inevitabil prin curtea furnizorilor de acumulatori și componente, dar și a service-urilor, cel puțin în perioada de garanție. Dialogul, întrebările, comentariile și criticile constructive ne-au ajutat să ghidăm temele de interes spre proprietarii ce participă pe termen lung la proiect și să formulăm răspunsurile, așa cum se văd de la volanul unui automobil electric.

Anul ce se încheie a fost darnic cu noi, aducând în echipă oameni foarte talentați, care au contribuit la cronicile săptămânale, investindu-și timpul personal cu pasiune, pentru a descrie cât mai amănunțit viața de zi cu zi alături de numeroase modele electrice înmatriculate în România și nu numai.

În vremurile noastre foarte grăbite, pare dificil să găsești voluntari dispuși să se înhame pe termen lung la un proiect ce presupune comunicarea săptămânală a unui set de informații (parcurs și consum, plus contextul în care au fost realizate, costul și modalitatea de încărcare, probleme apărute și modul de rezolvare, plus cheltuielile aferente, etc). Rămânem cu atât mai recunoscători colegilor ce ne însoțesc, de mai bine de doi sau chiar trei ani, în această călătorie electrică plină de noi descoperiri!

In prima retrospectivă din urmă cu cinci ani, publicată cu ajutorul gazdei noastre generoase Eugen Cocea în revista online 24auto.ro scriam:

VĂ MULȚUMIM pentru opiniile, întrebările și sugestiile extrem de valoroase, pentru articolele și noutățile semnalate în presa internațională, pe care le-am preluat, tradus și interpretat din punctul nostru de vedere, cel al susținătorilor progresului mobilității electrice individuale globale.

Gânduri electrizante la cumpăna dintre ani, 31.12.2018

Pe măsură ce subiectele legate de electromobilitate au devenit la modă și au fost preluate de mainstream media, de promotori și detractori în egală măsură, am realizat că locul echipei noastre în noul univers al mobilității electrice este cel de a face știrile, nu de a le prelua pe cele scrise de alții, oricum traduse și răstălmăcite în zeci de variante.

Nu este o capitulare în fața valului de interes de care se bucură electricele în prezent, ci o concentrare pe realitatea nefiltrată a experiențelor celor ce au făcut deja pasul și au plătit această îndrăzneală, sau nesăbuință, depinde din ce punct de vedere priviți, cu propriile economii.

Vă mulțumim că sunteți alături de noi în această călătorie electrizantă! Strângeți bine centura de siguranță pentru turbulențele din 2023, cauzate de reducerea sau eliminarea subvențiilor, de creșterea prețului la energia electrică, de impozitul pe soare și de o posibilă recesiune economică.

Să ne întâlnim cu bine la a șasea retrospectivă a proiectului Electromobilitate în 31.12.2023.

Până atunci vă dorim alunecare lină și tăcută spre o lume mai bună, mai liniștită și mai curată în Noul An!

Retrospective anuale – proiectul Electromobilitate
  1. Gânduri electrizante la cumpăna dintre ani
  2. In așteptarea anului 2020, cel al electromobilității europene
  3. Investitorii și clienții au decis câștigătorii anului 2020
  4. Retrospectivă și gânduri bune pentru 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.