Începând cu primele două test drive-uri cu Polestar 2 în octombrie 2020, recunosc că sunt un mare fan al mărcii și urmăresc cu atenție fiecare pas făcut de Geely și Volvo pe calea electromobilității.
Pasiunea pentru Volvo este ceva mai veche, după ce un V60 a fost preferatul familiei pentru călătorii lungi timp de cinci ani. Dincolo de confort și robustețe, Volvo ne-a încântat cu service-ul local, unde am dat de oameni pricepuți, cumsecade și foarte punctuali.
Ne-am despărțit cu greu de vikingul nostru, după ce pentru mai bine de șase luni a rămas nemișcat în garaj. Pentru fiecare drum în aceste ultime șase luni, am preferat să utilizăm cealaltă mașină, un Model 3 long range, din foarte multe motive începând cu cheltuielile mai mici pentru energia electrică și întreținere și până la simplitatea alimentării în garaj. Desigur aspectele practice au venit după convingerea că aceasta este mico-contribuția noastră la o lume mai bună, mai curată și mai liniștită pentru toți, care a dus la achiziția lui TM 3 si utilizarea pentru test drive în cadrul proiectului Electromobilitate.
Lansare Volvo C40 Recharge
Atât Polestar 2, asamblat în China, cât și ruda apropiată Volvo XC40 Recharge, produs in Belgia, sunt vizibile în partea de sus a clasamentelor de înmatriculare pe principalele piețe unde sunt distribuite în prezent: Norvegia, Olanda și Suedia.
Noul model Volvo C40 Recharge va fi asamblat tot în Belgia și utilizează o platformă comună (CMA) cu SUV-ul XC 40, același soft capabil de actualizări OTA și Android Auto, despre care opiniile utilizatorilor sunt extrem de favorabile.
Dincolo de design-ul exterior, care este o chestiune de gust individual, cel interior este cunoscut de la XC 40, după cum sunt și performanțele etalon pentru clasa de modele SUV electrice premium.
Volvo C40 Recharge – mai multe premiere
Momentul lansării noului model marchează câțiva pași majori pentru Volvo pe calea electrificării întregii game de produse. Chiar dacă unii critici bombăne că este copiat după Tesla, utilizarea unui model de afacere controversat, cu vânzări directe online, nu mai poate fi pusă la îndoială după ce Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto cotată pe bursă.
1.Vânzarea directă online
Când Tesla a anunțat vânzarea de automobile online în urmă cu zece ani, industria a reacționat cu un repertoriu vast, de la zâmbete îngăduitoare, până la inițiative legislative agresive, pentru a bloca această amenințare existențială pentru modelul clasic de comerț cu automobile noi, bazat pe rețele de dealeri.
Cu excepția aspectelor legate de service, care încă scârțâie la Tesla, vânzarea online a fost un succes major, amplificat de pandemie. Cumpărătorii au preferat atât modelul de achiziție la preț fix, fără târguială și presiunea consilierilor de vânzare, cât și livrarea la domiciliu.
Anunțul Volvo că începând cu C40 Recharge întreaga gamă electrică va fi vândută doar online, va trimite noi valuri de neliniște în rândul dealerilor, a căror rol se va reduce la întreținerea minimă necesară unor modele electrice.
2. Electrificarea întregii game de produse
Consecvent strategiei anunțate în urmă cu trei ani, de electrificare treptată a întregii game de produse, lansarea noului C40 Recharge a marcat momentul în care Volvo a declarat că:
- până în 2025 o jumătate din gama de modele va fi electrică, cealaltă jumătate vor fi hibrizi
- până în 2030 întreaga gamă de produse Volvo va fi 100% electrică, eliminând hibrizii și motoarele cu ardere internă din programul de fabricație.
In acest fel Volvo, poziționează două mărci în segmentul electricelor premium, suplimentând cu caroserii originale, pe cele lansate de marca de performanță, dedicată 100% automobilelor electrice, Polestar.
3. Volvo C40 Recharge
In comparația cu concurenții premium direcți de la firmele consacrate Mercedes, BMW și Jaguar, noul Volvo C40 Recharge vine cu tot ce contează pentru electromobiliști: autonomie bună, încărcare rapidă și performanțe dinamice de vârf, depășit doar de „fratele” Polestar 2, cu care împarte aceeași platformă, motoare, acumulator și electronică.
Din păcate, platforma CMA nu a fost proiectată doar pentru automobile electrice, ceea ce reprezintă un mare dezavantaj pentru cele trei modele Volvo – Polestar din prima generație. Cel mai scurt ampatament din clasă (2702 mm), trădează spațiul interior mai mic decât al concurenților, iar masa de 2.2 tone este o povară grea de dus în spate de electroni, cu impact asupra consumului și implicit autonomiei, ținând cont și de faptul că rafinamentul aerodinamic nu a pare să fi fost o prioritate pentru designerii Volvo.
Cum vă place cel de al treilea model 100% electric lansat de Volvo – Polestar?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.