Rezultate financiare trimestrul II – Tesla încotro?

După o lungă perioadă de presă negativă la începutul anului, câteva vești promițătoare despre un automobil mai ieftin, despre taxiuri autonome, despre producția de serie pentru roboți și creșterea domeniului energetic al afacerii, au avut efecte magice asupra creșterii valorii acțiunilor Tesla.

Dialogul de ieri (23 iulie) cu investitorii privați și analiștii financiari a clarificat câteva aspecte despre planurile Tesla. Împotriva unor speculații nefondate, echipa Tesla a avertizat din start că nu va discuta modele noi până la evenimentele dedicate dezvăluirii lor, datorită efectului ”Osborne”, respectiv amânarea achizițiilor actuale în așteptarea viitoarelor modele.

Rezultate financiare

Sursa: raportul Tesla pentru trimestrul II

Pentru cei cu abilități de interpretarea a bilanțurilor financiare, găsiți informațiile furnizate ieri (23 iulie) acționarilor aici și înregistrarea audio a conferinței aici.

Rezumatul surselor de profit și pierderi din trimestrul II sunt deosebit de interesante. Sublinierea pentru creditele de carbon îmi aparține, fiindcă încă este greu de crezut că, în această fază avansată a tranziției spre mobilitatea electrică, mai există firme care preferă să cumpere credite de carbon de la Tesla, în loc să investească în propriul lor viitor.

Încercarea echipei executive de a desprinde Tesla de imaginea unei firme din domeniul auto, a fost evidentă pe parcursul sesiunii de întrebări și răspunsuri și cel puțin un grafic, cel al creșterii profitului din activități nelegate de automobile, pare să le dea dreptate.

Creșterea domeniului energetic, în special cel a instalațiilor industriale de stocare a energiei, se va amplifica odată cu lansarea producției in China.

Robotica (Optimus) și AI sunt alte două domenii cu promisiuni mari pentru viitorul firmei, iar locul în care se unesc toate eforturile este cel a conducerii autonome, bazate pe viziunea că întreaga flotă S3XY existentă ar putea deveni autonomă din punct de vedere tehnic, opțiunea de a înrola mașina în flota de taxiuri autonome aparținând proprietarilor.

Model 3 LR în cadrul proiectului Electromobilitate

Probabil, cei ce urmăresc blogul electromobiliștilor de mai multă vreme s-au saturat să mă audă bombănind despre funcționarea eratică a funcției Autopilot, instalată în urmă cu doi ani și jumătate pe veterana proiectului nostru TM 3. Frânările neintenționate rămân spaima cea mai mare, fiindcă au apărut și la rularea cu funcția cruise control (tempomat), care funcționase primii trei ani ireproșabil.

Fiindcă recent am testat timp de o oră sistemul FSD în zona Motor City, trebuie însă să recunosc că am fost plăcut impresionat de progresul realizat. Am ales o destinație și mașina a evoluat fără eroare sau nevoie de intervenție umană până la destinație și retur. Singurul moment de confuzie a fost într-o zonă unde reparațiile șoselei erau finalizate recent și marcajul lipsea.

Cât de aproape suntem realizarea tehnică a viziunii unei flote de peste șase milioane de automobile capabile să efectueze curse autonome rămâne de văzut. Cât de departe rămâne însă autorizarea funcționării comerciale a unei asemenea flote, va depinde de autoritățile naționale și uneori de cele locale.

Consumul mediu săptămânal

Andu – Model 3 LR awd, București

Săptămâna aceasta am avut multe drumuri prin București si o calatorie Bucuresti-Pitesti-Bucuresti.
Încărcările au fost efectuate la locul de munca, Elmotion si PPC Blue.
Aerul condiționat a stat mereu la 20.5 grade si pe autostrada am mers cu 139 km/h.

Raportul saptamanii:

  • Distanta parcursa: 508 km
  • Consum mediu: 19.7 kWh/100 km
  • Cost total: 25.64 lei
  • Cost mediu/100 km: 5.05 lei

Monica și Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)

Fiind plecați de acasă pentru câteva zile, deplasările au fost reduse, cei mai mulți km fiind acumulați pe autostradă cu drumul la aeroport.

Cei 257 km parcurși săptămâna trecută cu un consum de 13.2 kWh/100km, se mențin în zona consumului mediu realizat în iulie (13.6 kWh/100km) după mai mult de 1000 km de trafic exclusiv în zona peri-urbană.

După încărcarea la 100% pentru verificarea empirică a ”degradării” acumulatorului la borna de 150.000 km, a mai fost nevoie de o singură încărcare. Ca de obicei, aceasta s-a realizat noaptea de la priza casnică din garaj.

Important de menționat, că spre deosebire de colegii care relatează de canicula din România, termostatul natural din zona Marilor Lacuri a funcționat perfect și ploile aproape zilnice au domolit temperaturile la sub 30o C.

Mai multe detalii despre degradarea acumulatorului și costurile de întreținere pentru 150.000 km găsiți aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.