Rezultatele Mol Plugee, EnelX și Moon la testul de infrastructură cu Kona.

În acest episod, prezentăm rezultatele Mol Plugee, EnelX și Moon la testul de eficiență al infrastructurii de încărcare din România.

Testul a fost efectuat ieri, 31.07.2022, în condiții normale de trafic.

Detalii despre aceste sesiuni, gasiti aici:

Mol Plugee

Prima stație testată a fost stația Mol Plugee de la Veștem, județul Sibiu (interesecția dintre DN1 și DN7).

La această stație am avut cele mai mari pierderi față de energia facturată- 7,11%, deși am avut cele mai favorabile condiții de încărcare. Din experiența celorlalte încărcări la aceste stații, mă așteptam ca la stațiile EvBox să am cele mai mari pierderi.

Setul de date, brut, pentru această sesiune de încărcare, îl găsiți aici.

EnelX, prin JuicePass

De la Veștem, am plecat spre Deva. Pentru a crește puțin gradul de dificultate, atât pentru mașină cât și pentru stația de încărcare, am adoptat un stil de mers care să crească temperatura în baterie cât mai mult. Motiv pentru care și temperatura bateriei e puțin mai ridicată decât la alte sesiuni de astăzi.

La această stație am avut pierderi sub așteptări, de doar 5,42% din energia facturată. În RO1000, la stația EnelX din Bacău am avut o pierdere de aproape 11%, iar la cea de la Brăila, de doar 5%. Singura diferență a fost că la Bacău am avut clima pornită pentru aproape 40 de minute din cele 52 cât a durat încărcarea.

Setul de date, brut, pentru această sesiunde de încărcare, îl găsiți aici.

Moon, prin e-Charge de la Renovațio

Aici aveam așteptări mari. Atât de mari încât totul indica că diferența va fi zero. Cel puțin imediat după încărcare, conform celor sugerate de aplicație, totul părea la virgulă. Peste noapte, s-au corectat și valorile în aplicație. Astfel, aici am avut o pierdere de 2,57% față de energia facturată. Totuși, cea mai mică pe ziua de asta de testare.

Setul de date, brut, pentru această sesiunde de încărcare, îl găsiți aici.

Concluziile acestei sesiuni de testare

Pe lângă cantitatea enormă de timp necesară pentru a publica astfel de teste, concluziile le-aș împărți între cele pentru Kona și cele pentru furnizorii de servicii.

Pentru Kona, în regim de stații de 50kW, limitările de încărcare datorate încălzirii bateriei, sunt minime. La stațiile de 75, depinde atât de stație cât și nivelul de încălzire al bateriei. Probabil că peste 37 de grade, să blocheze viteza pe la 60 kW. Cu siguranță, încărcarea la peste 75 kW are un impact mult mai mare în încălzirea bateriei, ceea ce i-ar putea dăuna pe termen lung, dacă astfel de încărcări sunt dese.

Am fost destul de surprins de cât de tare s-a încălzit bateria la Mol Plugee. Din experiență, mașinii nu îi place încărcarea la 110A, în acea zonă activitatea sistemului de management termic al mașinii crește considerabil.

Pentru furnizorii de servicii, tot ceea ce pot să spun e că se poate mult mai bine. Stații mai puternice, echipamente mai precise de măsurare și monitorizare, un management termic al echipamentelor mult mai eficient. La un moment dat, am zis că stația de la Veștem, decolează.

Luând în considerare beneficiul utilizatorului, diferența între Moon și Plugee nu mai este așa mare. Pentru o diferență reală de 14 bani pe kWh încărcat, măcar ai o viteză medie de încărcare cu cel puțin 19 kW mai mare.

Urmează pe viitor să testez și o stație Renovațio, prin e-Charge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.