Test de infrastructură. Cum testăm randamentul serviciilor de încărcare rapidă pentru mașinile electrice?

Inițiem o nouă acțiune a comunității electromobilitate. Dacă până acum ne-am concentrat atenția pentru a publica date consum ale mașinilor noastre, precum și experiența alături de acestea, dorim ca pe viitor să ne concentrăm și pe infrastructura din România, necesară electromobilității.

Aceste teste sunt făcute independent, pe timpul și costurile noastre, fără sprijinul furnizorilor serviciilor de încărcare (nu a fost nimeni informat că o să facem acest test) și au ca scop măsurarea eficienței economice a serviciului de încărcare. Ce ne propunem e ca până la sfârșitul anului 2022 să testăm toți furnizorii naționali de servicii de încărcare care oferă viteze de încărcare peste 40kW.

La ce ne referim când vorbim de eficiența economică a serviciului de încărcare? Foarte simplu: diferența dintre cantitatea de energie raportată de furnizorul de serviciu ca fiind livrată beneficiarului și ecartul față de valoarea facturată.

Ce testăm?

  • Randamentul stației. Adică raportul dintre energia raportată de echipamentul de încărcare și energia încărcată în bateria mașinii
  • Randamentul economic al stației, prin indexarea prețului prezentat de furnizor cu pierderile raportate de mașină

Considerente asupra rezultatelor

Suntem conștienți de faptul că parametrii raportați, amintiți mai sus pot diferi de la mașină la mașină. Câteodată și de la stație la stație. De asta, în rezultatele noastre, vom specifica și mașina pentru care au fost obținute aceste rezultate.

Cum testăm?

În cazul Konei și Ioniq 5, procedura de testare este una destul de simplă: testul se desfășoară cu mașina oprită, dar conectată la CarScanner, prin intermediul unui dispozitiv OBD-Bluetooth. În CarScanner, monitorizăm următorii parametri:

  • timp
  • Curent incarcare – [BMS] Battery Current, măsurat în amperi
  • Tensiune încărcare curent continuu – [BMS] Battery DC Voltage, măsurată în volți
  • Putere încărcare – [BMS] Battery Power, măsurată în kW
  • index contor energie încărcată în baterie – [BMS] Cumulative Energy Charged, măsurat în kWh
  • nivel încărcare raportat de sistemul de administrare a bateriei – [BMS] State of Charge, măsurat în procente. Nu considerăm procentele afișate în bord pentru că nu pot fi citite în timp ce mașina este oprită.
  • Temperatură medie baterie – [BMS] CALC Average Battery Module Temperature (C), măsurată în grade Celsius.
  • Temperatura la intrarea în circuitul de răcire al bateriei – [BMS] Battery Inlet Temperature (C), măsurată în grade Celsius

În urma seturilor de date obținute de la Kona cu ajutorul CarScanner, pe parcursul anului, curba puterii de încărcare (cantitate/timp) este consistentă cu datele raportate de stație (cantitate/timp), ceea ce ne duce la concluzia că parametrii achiziționați sunt valizi, consumul de energie cu managementul termic al bateriei fiind reflectat direct în indexul contorului de energie încărcată în baterie.

Când o să facem acest test și cu alte autovehicule din flota noastră (ID.3/ID.4, Corsa, Peugeot, etc), o să actualizăm acest articol cu procedura de testare.

În cazul stațiilor de încărcare, procedura este destul de simplă: cuplăm stația la mașină, pornim sesiunea de încărcare, încărcăm minim 20kWh, minim 20 de minute – pentru a permite manifestările de pierderi termice atât la stație cât și la mașină, închidem sesiunea de încărcare, apoi așteptăm până a doua zi pentru a avea datele finale disponibile în aplicația furnizorului de servicii. Asta pentru că pot apărea mici diferențe în valorile raportate instant, atât la nivelul stației cât și la nivelul aplicațiilor / sistemelor de facturare.

În cazul stațiilor care aplică taxe suplimentare timpului de încărcare, așa cum este cazul Mol Plugee, sesiunea de încărcare va avea maxim 30 de minute, dar respectând nivelul minim de cantitate și timp menționate mai sus.

Unde găsiți rezultatele testelor?

Aici. Și în articolele cu eticheta „test infrastructura”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.