Rezultatele sondajului: Unde, cum si cand incarcati?

In urma cu doua saptamani am prezentat rezultatele intermediare, dupa primul val de raspunsuri, la sondajul lansat in media sociala pentru a afla unde, cum si cand incarca proprietarii de automobile electrice.

Scriam atunci:

Numele meu este Tudor Marchis si sunt student in ultimul an la sectia de Autovehicule Rutiere a Politehnicii din Timisoara. Mi-am ales ca tema de proiect prognoza necesarului de statii de incarcare publice, cu scopul de a sensibiliza autoritatile locale la nevoile actuale, dar mai ales la cele viitoare ale electromobilistilor din oras si zona periurbana.

Colaborez cu proiectul Electromobilitate incepand de anul trecut si utilizez un Hyundai Ioniq electric, model 2019, pentru majoritatea deplasarilor de zi cu zi si cele din tara.

Dupa analiza raspunsurilor primite in cel de al doilea val, am decis sa multumesc celor ce au raspuns din afara tarii, mai exact Munchen, Madrid, Kitzbuhel, Livonia (Michigan) si Las Vegas (Nevada), dar am exclus raspunsurile din rezultatele generale pentru urmatoarele particularitati, care ar fi afecatat statistica pentru Romania:

  1. Cu exceptia colegului electromobilist din Madrid, toti ceilalti au posibilitatea sa incarce acasa.
  2. La servici in schimb, pot incarca doar doi din cei ce au binevoit sa ne raspunda.

Incarcarea acasa

Considerata, pe drept cuvant, a fi cea mai comoda si practicata metoda de incarcare, pentru incarcarea acasa a fost necesar sa separam raspunsurile primite din Bucuresti, de cele din „provincie”, tabloul rezultant fiind total diferit.

In timp ce in Bucuresti 57% din cei ce au raspuns la sondaj au posibilitatea sa incare acasa sau intr-o locatie aproape de locuinta, in restul tarii procentajul este de 89%.

Incarcarea la serviciu

Perspectiva este insa schimbata cand analizam raspunsurile primite la intrebarea daca proprietarii de automobile electrice au posibiltiatea sa incarce la servici.

In Bucuresti 64% din participantii la sondaj afirma ca pot incarca la serviciu, in timp ce in restul tarii doar 39% au aceasta posibilitate.

12% din raspunsuri indica faptul ca proprietarii de EV nu au posibilitatea sa incarce acasa sau la serviciu, ceea ce explica dependenta de statiile publice pentru reincarcare.

Situatia in Timisoara si spatiul periurban

Ca absolvent al Politehnicii timisorene, lucrarea mea de diploma se va concentra pe situatia actuala din oras si din zona periurbana, aflata in puternica dezvoltare.

Un proprietar de EV din Giroc, o fosta comuna, puternic urbanizata in ultimii 20 de ani, care s-a lipit de Timisoara, ne spune ca nu poate incarca acasa sau la servici si nu are o statie publica in apropiere de locuinta.

78% din raspunsuri indica posibilitatea incarcarii acasa si 56% la servici.

Consumul mediu si parcursul zilnic

Pe baza consumului de energie indicat de respondentii sondajului, media este de 16.4 kWh/100km, iar distanta medie parcursa zilnic de utilizatorii vehiculelor electrice este 50 kilometri.

Un rezultat interesant este ca 68% din cei ce au raspuns sondajului parcurg mai putin de 50 kilometri pe zi si, cu doar trei exceptii, mai putin de 100 km pe zi, justificand astfel inca o data o privire atenta la noile masini electrice de oras din oferta anului 2020: tripleta grupului VW (VW eUp!, Seat Mii, Skoda Citigo), Fiat 500 electric si MINI Cooper SE.

Necesarul maxim de energie pentru alimentarea EV in Romania

Pentru cei ingrijorati de impactul parcului auto electric asupra retelei nationale avem vesti linistitoare. In primul rand ponderea surselor regenerabile de productie a energiei electice este in crestere, facand circulatia cu un automobil electric tot mai curata.

Recomandam ca pe langa atentia obsesiva acordata emisiilor de CO2, sa luam in discutie si cele de oxizi de azot si de particule, atunci cand incercam sa comparam emisiile diferitelor metode de propulsie.

La ora scrierii articolului, 53.2% din productia de energie electrica in Romania provine din surse eoliene, hidro si foto si 23.8% din energie nucleara.

Nivelul maxim de energie necesara la nivelul intregii tari, considerand un parc EV de 3266 vehicule, care ar parcurge toate in aceasi zi 50 kilometri (scenariu statistic improbabil), este de 26.9 MWh sau 0.45% din productia de energie in Romania la ora scrierii acestui articol.

Preferintele pentru instalarea statiilor publice

Majoritatea utilizatorilor prefera amplasarea statiilor publice de incarcare pe autostrazi, langa benzinarii sau in parcarea restaurantelor sau a centrelor comerciale. Am primit insa cateva sugestii foarte bune pentru amplasarea acestora: in parcarile spatiilor rezidentiale, langa stalpii de iluminat public sau in parcarile institutiilor publice.

Multumim tuturor celor ce ne-au trimis raspunsurile si vom reveni la subiect de indata ce traficul se va relua si propunerilor catre autoritatile locale se vor concretiza.

Tudor Marchis si Dan Boboescu

2 Responses

  1. Dan spune:

    Nu știu dacă valorile medii (aritmetice) sunt mai relevante decât cele obișnuite (mediane), pentru că cele câteva puține exemple extreme sugerează o concluzie greșită.

    De exemplu, jumătate dintre respondenți parcurg zilnic 30 de km sau mai puțin, și jumătate dintre ei parcurg cel puțin 50 de km; deci dacă e să întrebăm pe cineva la întâmplare, ne-am aștepta ca răspunsul să fie mediana (30 km) nu media (50 km).

    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v4gH4JEBfTdXyXxCvH4-tVRdhT6mk4Wn7QvqWoLsHyM/edit?usp=sharing

  2. Marchis Tudor spune:

    Multumesc pentru sugestie. Eu sunt nou in domeniul statisticilor si nu m-am gandit la utilizarea valorilor mediane.
    Am folosit media ponderata pentru a tine cont de numarul persoanelor din fiecare categorie de utilizare a masinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.