Rivian R1T – călătorie americană de 11.840 km în imagini

Introducere

Cu Florin ne-am cunoscut în Forum Electromobilitate unde pe 5 februarie 2023 a inaugurat un subiect nou cu titlul Rivian R1T LE.

Pentru cei mai putin familiarizați cu oferta de autovehicule electrice pe continentul Nord American, Rivian R1T este primul pickup 100% electric lansat pe piața SUA, mare consumatoare de astfel de vehicule de muncă, agrement sau pur și simplu modă.

Rivian, un startup înființat în 2009, a generat mult zumzet în presă când a prezentat în noiembrie 2018, la salonul auto de la Los Angeles, două prototipuri denumite R1T (pickup) și R1S (SUV). In septembrie 2021 Rivian a livrat primele pickup-uri electrice în SUA, înaintea marilor producători tradiționali, Ford, GM, Dodge/Ram, care domină acest segment, dar și înainte de mult-dicutatul Cybertruck, prezentat de Tesla în 2019.

In așteptarea primei întâlniri cu Florin și a unui test drive paralel cu veterana TM 3 (Tesla Model 3 LR, rwd), să-l urmărim pe colegul nostru electromobilist în prima mare călătorie americană cu Rivian R1T.

Bine ai venit pe blog Florin!

Cu Rivian R1T prin America

Salutare,
Mă bucur că v-am găsit. Având în vedere că sunt posesorul unui R1T LE am zis că nu e rău să deschid un topic pe tema asta. Vă stau la dispoziție cu informații atât cât am eu cunoștință din experiența acumulată până în prezent.

Am să încep prin a spune că Rivian a făcut o treabă excelentă cu acest vehicul. Eu am făcut rezervarea ($1000) în data de 24 ianuarie 2019, după ce am citit un articol despre lansarea R1T în cadrul salonului auto din Los Angeles-2018.
Ce mi-a atras atenția în mod deosebit a fost conceptul și echipa care a lucrat la realizarea camionetei.

In data de 25 martie 2022, am ridicat mașina “de pe linia de producție” a fabricii Rivian, din Normal (Illinois)

La momentul actual am parcurs peste 43.500 kilometri. Am să postez o captură de ecran luna viitoare, cu ocazia împlinirii primului an “de funcționare”.

In privința călătoriilor… cea mai lungă a fost cu ocazia turului SUA, pe durata a 10 zile (13-23 Mai 2022) și distanța de 7400 mile (11.840 kilometri). Diferența de kilometri/mile a fost făcută “în zona”.

Resetare bord – Trip B: 0 la începutul călătoriei

Cinci puncte intermediare de pe traseu și totalul final a călătoriei 7437.5 mi (11.900 km)

Traseul

Autonomie

Exemple de autonomie estimată pe parcurs:

  • 467 km la 86% (imaginea din stânga)
  • 531 km la 100%

Consum și eficiență

Consum mediu la bord:

  • imaginea din stânga – pentru ultimele 15 minute: 20.1 kWh/100km
  • imaginea din centru – pentru 5156 km: 23.9 kWh/100km
  • imaginea din dreapta – la finalul excursiei: 25.2 kWh/100km

Încărcare

  • 95% încarc acasă prin încărcătorul L2 a celor de la Rivian (imaginea din stânga);
  • restul de aproximativ 5% încarc folosind rețeaua națională Electrify America (EA), care a fost (și este și în prezent) în continuă dezvoltare/expansiune), construită cu banii plătiți ca amenda de către VW în urma scandalului “Dieselgate”.

Prețul la stațiile EA cu putere maximă de 350 kW (imaginea din centru) este 31centi/kWh (cu abonament lunar de $4).
Alimentarea de acasă este făcută prin intermediul dispozitivului cumpărat de la Rivian (L2- 9 KWh).

Costul alimentarii acasă este de 12 centi/kWh.

Durata de încărcare estimată de la 14% la 85% SOC este 37 minute (imaginea din dreapta).

După ce acumulatorul a ajuns la 85% SOC (state of charge) apare mesajul „vă rugam deconectați”, cu o perioadă de grație de 10 minute, după care se aplică „idle fees”, taxe de staționare/întârziere (imaginea din stânga)

O alta situație întâlnită pe drum a fost mesajul „încărcarea este mai lentă până la răcirea acumulatorului” (imaginea din dreapta).

Câteva imagini surprinse de la diferite stații de încărcare:

Costuri încărcare – trei exemple

In imaginile alăturate mai multe forme de taxare în rețeaua EA – Electrify America:

  • stânga – 0.12$ /minut + 8.25% TVA (variabil în funcție de stat). Total 10.44$ pentru incarcare de la 14% la 96%;
  • dreapta sus – 0.31$/kWh. Total 31$ pentru 100 kWh încărcați de la 13% la 86% SOC;
  • dreapta jos – 0.24$/min fara TVA (mai multe state nu aplică TVA pentru încărcare). Total 13.15$ pentru 102 kWh încărcați de la 13% la 85% SOC.

Imagini de călătorie

În vizită la Rivian

Notă:

L-am invitat pe Florin să participe la evenimentele organizate în cadrul proiectului Electromobilitate și iată ce ne-a raspuns:

Știu de evenimentul de la Vatra Dornei și îi felicit pe participanți!

Am menționat acest eveniment într-o corespondență în direct, la postul de radio Top 91 din Suceava, în cadrul emisiunii “Matinal”. Redactorul postului de radio, Sorin Avram, s-a aratat surprins că eu știam de un eveniment local, tocmai de aici din SUA.

I-am zis că dacă eram acasă, prezența mea era obligatorie la evenimentul acesta.

In legătură cu problemele apărute și rețeaua de service Rivian, pot spune că nu am ce să le reproșez. Au fost foarte prompți în rezolvarea problemelor apărute până acum. Având în vedere că am prima generație (launch edition) a R1T era de așteptat să fie ceva probleme, dar au fost rezolvate rapid.

Cea mai serioasă a fost înlocuirea celor două baterii de 12V, care au paralizat mașina fiind nevoie de prezența unui “mecanic” la fața locului. In rest, mașina a fost verificată la service-ul din Chicago și la sediul fabricii din Illinois (o singură dată) fiind nevoiți să înlocuiască un modul AM/FM (radio).

Ca funcționare și comportament al mașinii nu pot să mă plâng absolut deloc. Este efectiv altă lume…

La revedere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.