Pe măsură ce statisticile de înmatriculări din prima jumătate a anului 2022 sunt publicate, norii negri din industria auto încep să se întindă și asupra modelelor de interes pentru blogul nostru.
Cu toate întreruperile cauzate de COVID în 2020, criza semiconductorilor din 2021 și războiul din Ucraina în 2022, până la bilanțul primului semestru înmatriculările de vehicule electrice au fost în creștere, atât ca număr absolut, cât mai ales ca proporție din totalul înmatriculărilor noi.
Bilanțul lunii iunie pe cea mai mare piață auto europeană trimite însă un semnal de avertizare. Fără o creștere a producției și livrări mai consistente, trendul ascendent se poate întrerupe, Germania înregistrând o scădere a înmatriculărilor de automobile electrice față de aceeași lună din anul precedent. După cum informează Jose Pontes în articolul din Clean Technica:
- Auto total iunie 2022: – 11% fata de aceeași lună din 2021;
- BEV iunie 2022: – 4%
- PHEV iunie 2022: – 16%
Situația după prima jumătate a anului
Germania rămâne cea mai mare sursă pentru automobile importate în estul Europei, prin urmare modelele înmatriculate sunt de interes și pentru cumpărătorii români, ce doresc să achiziționeze un automobil electric second hand. Pentru detalii despre experiențe cu automobile rulate urmăriți relatările colegilor noștri Dan (Kona), Márton (ZOE) și Octavian (Outlander PHEV).

Cu producția de la Shanghai oprită, iar cea de la Berlin ajungând treptat la 1000 Model Y pe săptămână, Model 3 a coborât o treapta în clasament (în paranteză după fiecare model găsiți poziția în topul înmatriculărilor germane la sfârșitul anului 2021). Model Y a intrat direct pe poziția 4 și Audi e-tron pe 10.
Adevărata vedetă a primei jumătăți de an în Germania este Fiat 500, care a urcat în doar șase luni de pe poziția 9 la finalul anului trecut, pe primul loc al înmatriculărilor.
Alte modele în creștere:
- Kona de pe 6 a urcat pe 3
- Corsa de pe 11 pe 5
- VW ID.4 de pe 8 pe 6
ID.3, ZOE și Enyaq au înregistrat scăderi de livrări/înmatriculări.
Încotro va merge grupul VW?
O altă veste îngrijorătoare este înlăturarea lui Herbert Diess de la conducerea grupului VW. Chiar dacă rezultatele actuale nu sunt cele așteptate și haosul cu soft-ul a nemulțumit clienții primei generații de modele electrice livrate de grupul VW, Herbert Diess a fost un promotor de nădejde al mobilității electrice pentru mai bine de un deceniu, încă din perioada când a fost implicat în proiectul i3 la BMW.

Mutarea la VW în plină erupție a scandalului Diesel Gate, luptele cu sindicatul și cu inerția la schimbarea rapidă necesară tranziției epocale din industria auto, i-au adus multi dușmani interni, dar și în puternicul lobby auto german.
Cu prezentarea de la IAA, unde a subliniat discrepanța între vorbăria ecologică a politicienilor și realitatea subvențiilor acordate industriei combustibililor fosili, cu siguranță și-a mai făcut câțiva dușmani în diferite guverne din țările producătorare de petrol.
Plecarea lui Diess de la VW deschide un șir lung de întrebări despre viitorul grupului german, dar va servi și ca un inhibitor pentru alți lideri din industrie, care au apăsat accelerația tranziției la maxim. Până la urmă, oricât de bine plătiți ar fi, sunt cu toții angajați, spre deosebire de antreprenorii din startup-uri, care de multe ori sunt proprietari și duc majoritatea riscului financiar, în cazul unor decizii prea curajoase, dar fără rezultate scontate.
Speculațiile despre următorul pas pentru Herbert Diess sunt în plină fierbere. Noi sperăm să-l regăsim în industria auto, cât mai curând.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.