Roboți și mașini electrice – ID.3 cu emoții

Așa cum ați văzut din articole de la începutul săptămânii, în weekendul 21-22 Septembrie ne-am strâns (o parte din echipa proiectului Electromobilitate) la Deva.
Eu chiar m-am hotărât pe ultima sută de metri.

Nu las evenimentele să treacă fără câteva informații surprinse de mine, așa că vă prezint structurat în trei părți întreaga activitate: Drumul către Deva, Evenimentul în sine și Drumul către București/Berceni.

Drumul către Deva

Ușor-ușor mă apropii de 100.000 km, la plecarea către Deva, din Berceni (IF), aveam 92.916 km la bord, iar bateria 100% SoC, încărcată lent.

Am încărcat tot mai rar la 100%, iar asta pentru că scenariul a devenit mult mai bun în prezent. Pe lângă faptul că am acces la stația din curte (de când stau la casă), am și o putere de 11 kW disponibilă exclusiv pentru încărcarea mașinii, astfel că și în cele mai vitrege condiții, bateria se încarcă (noaptea) în cel mult 5 ore (11 kW x 5h = 55 kWh).

Am pleca dis de dimineață și am mers într-un ritm alert, 130 km/h pe autostradă, iar până la stația de la ElDrive din Rm.Vâlcea cu traficul.

Stația ElDrive e bine poziționată, nu știu dacă m-am abătut de la traseu mai mult de 5 minute dus-întors.
Din păcate, ajungând cu 20% baterie și cu aproximativ 20o C, m-am mulțumit cu 80 kW putere de încărcare.

Am încărcat până la 90% și i-am dat bice spre Deva.


După un parcurs decent pe Valea Oltului, am decis că aveam suficientă baterie să pot merge cu 130 km/h pe autostradă, dar spre surprinderea mea, am fost nevoit să tot reduc din viteză până la 110 km/h, asta pentru că nu voiam să mai am o a doua oprire până la destinație.

Pe drum l-am inâlnit și pe Mircea cu Leaf-ul.

Trăgând linie, am avut un respectabil 14% SOC, iar datele totale pe drumul către Deva au fost:

  • 428 km;
  • consum mediu de 17.9 kWh/100km;
  • viteză medie de 86 km/h (ceea ce nu este rău deloc!).

Roboți și mașini electrice

După o introducere foarte frumoasă făcută de domnul profesor Stănculescu, continuată de câteva cuvinte din partea lui Tudor (IONIQ 5, Timișoara), am trecut la prezentarea ”electricelor” pentru toți cei interesați: elevi, studenți, localnici și noi toți, curioși să vedem de aproape MG 4, Ariya și Leaf, care au participat în premiera la un eveniment din seria ElectRoMania.

Bucuros am fost să văd un Nissan Aryia AWD adus de dealerul local.

Interesul către mașinile electrice nu a lipsit, dar ID.3-ul nu a fost atât de mult în centrul atenției, fiind un model vândut începând din 2020, o mică eternitate în domeniul dinamic al mobilității electrice.
Că tot vorbeam de centrul atenției, eu am observat că:

  • Elevii și studenții erau fascinați de Tesla, iar asta și pentru că erau bucuroși să se joace din interior (ca într-un simulator) jocurile preinstalate pe tableta generoasă.
  • Cei care au condus Aryia, erau de părere că e o mașină care bifează cele mai multe puncte.
  • În general, noi (colegii din echipa proiectului Electromobilitate) am fost interesați de EV6.
  • Localnicii au fost interesați de MG4 și Kona, cele două alternative best buy pentru electricele noi și SH.

Am fost foarte bucuros să văd cum elevii și studenții pasionați de robotică și programare au prezentat propriile creații.

Din păcate pentru mine, experiența de la Deva se oprea aici, ar fi fost foarte frumos să mai schimb câteva păreri cu toți cei care voiau să facă o plimbare cu o mașina electrică.

Drumul de întoarcere

Drumul de întoarcere a fost plin de provocări.
După o încărcare cu succes la o stație de pe lângă Primăria din Deva (până la 85%), folosind aplicația Plugpoint, am pornit rapid spre casă.

După cum făcusem drumul, din sens opus, cu câteva ore înainte, știam că ajung fără probleme la Rm.Vâlcea, la stația ElDrive.

La prima vedere nimic mai simplu, așa că am început prima parte a călătoriei cu autostrada până la Sibiu.

Pe autostradă am văzut mai multe trailere cu Tesle lovite (mai mult sau mai puțin), probabil acestea urmau să fie reparate și vândute mai departe.

Continuând pe autostradă cu o viteză bună, 120-130 km/h, nu dau importanță la ce se întâmplă cu procentele bateriei.

Mare mi-a fost mirarea să văd că după 139 km, consumasem 62% din baterie…!

Nebunie curată, chiar mă gândeam cum de am făcut calculele chiar așa greșit (incluzând elevația și o oarecare direcție a vantului).

Tocmai fiindcă îmi cunosc bine ID-ul, am reușit să ajung cu acei 22% și 60 km autonomie afișată, la destinație, după o distanță de 125 km și 1.1% disponibili în baterie.


Dar, imediat după ce a început încărcarea, de data asta cu mult mai multă putere – 133 kW, am luat la rând roțile să văd dacă sunt calde.
Ei bine, roata dreapta spate era caldă (40-45 grade), în timp ce celelalte roți erau reci.
Probabil frâna de mână nu a decuplat complet, așa că rămâne să îi alertez pe domnii de la service când voi avea revizia de 4 ani (în mai puțin de o lună).

Așa că drumul de întoarcere nu a mai fost la fel de liniștit ca cel de la dus, dar am ajuns așa cum mi-am propus, cu o singură încărcare la mijlocul traseului.

Concluzii

Atmosfera de la întâlnirile noastre este minunată, localnicii și vizitatorii sunt mereu foarte curiosi despre cum arată viitorul, dar atunci când și gazdele sunt interesate să promoveze electromobilitatea, bucuria noastră de a fi oriunde suntem solicitați este nemărginită.

Dacă vreți să ne întâlnim în orașul vostru și să promovăm electromobilitatea, vă așteptăm cu o propunere la adresa: office@electromobilitate.com
Să ne auzim cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.