Transcarpatica IV – în prima zi de toamnă cu ”electricele” pe Transalpina

Cea de-a patra ediție a raidului montan 100% electric organizat anual de echipa proiectului Electromobilitate a avut loc duminică 22 septembrie, prima zi de toamnă, imediat după întâlnirea cu elevii din Deva și studenții din Hunedoara.

Într-o formație de 7 (porniți din Deva) + 1 (de la Hațeg), colegii nostri au urcat în coloană până la parcarea ce oferă panorama munților și a stațiunii Rânca.

Scurt istoric

Transcarpatica s-a născut în 2019 cu o traversare solo pe Transfăgărășan cu Ionică (Hyundai Ioniq, model 2018) pe vremea când ”electrică = mașină de oraș” era percepția generală a publicului.

Scopul a fost de a demonstra una dintre cele mai ”valoroase”, pentru economia de energie și implicit de bani, dar puțin apreciate funcții ale tracțiunii electrice rutiere:

In 2020 am urcat împreună cu Tudor și Porto (Hyundai Kona) pe Transalpina. Am stabilit atunci un plan pentru un raid montan 100% electric, care încerca să traverseze Carpații în fiecare zi pe cele mai spectaculoase șosele montane.

Transcarpatica I, 2021

In octombrie 2021 am pornit din Timișoara cu IONIQ 5 și electro-leul Laurei (Peugeot e208), iar pe parcursul celor cinci zile ni s-au alăturat pe anumite etape Paul (Kona, Băilești), Marius (Model 3, Câmpina), Andrei (Kona, Brașov), Laurențiu (ID.4, Cluj) și Cristi (Kona, Huedin).

Cu ocazia acestui maraton montan, IONIQ 5 a parcurs 1977 km și am realizat că traseul, deși foarte spectaculos, era greu de realizat pentru un număr mai mare de participanți și invitați. In primul rând durata lungă (5 zile), dar și costurile mari, ținând cont că aceste călătorii montane, ca de altfel toate activitățile derulate în cadrul proiectului Electromobilitate, sunt pe bază de voluntariat, cheltuielile fiind suportate de proprietarii mașinilor participante.

Transcarpatica II, 2022

In 2022 traseul a fost scurtat la două zile. Prima pentru Transalpina și a doua pentru Transfăgărășan și a consemnat prezența primelor Spring-uri.

Transcarpatica III, 2023

Transcarpatica III a fost asociată cu evenimentul La Șpring cu Spring. Întâlnirea cu elevii din comuna Șpring sâmbăta, urmată de traversarea Apusenilor în coloană duminica, s-a bucurat de cea mai mare participare și a primit cele mai numeroase voturi în sondajul de după eveniment.

Transcarpatica IV, 2024

Am păstrat formatul pentru ediția a patra și, după întâlnirea cu elevii din Deva și studenții din Hunedoara, opt colegi au pornit într-o nouă demonstrație de ecotursim montan electric, fără zgomot și fără fum la eșapament, din nou pe Transalpina.

Premiere 2024

Cel mai important aspect al ediției 2024 a fost că traseul a fost parcurs în siguranță deplină și trei colegi, ce s-au înrolat în vara acestui an în proiect, au fost prezenți:

Bun venit la botezul călătoriilor montane tăcute și curate cu echipa proiectului Electromobilitate!

Din partea lor au venit rapid și primele impresii:

In primul rând vă mulțumesc pentru această experiență frumoasă. M-am simțit foarte bine și experiența acumulată „mi-a dat aripi” în electromobilitate.

Mircea – LEAF, București

Am ajuns de peste 6 ore cu bine acasă, însă încă simt energia electrizantă după cele două zile petrecute cu o echipă atât de faina!

Am totalizat 652 km în weekend (Aiud-Deva-Hunedoara-Lacul Cinciș-Castelul Corvinilor-Hunedoara-Deva-Alba Iulia-Aiud-Hațeg-Petroșani-Transalpina-Obârșia Lotrului-Sebeș-Alba Iulia-Aiud) pe toate tipurile de drum: autostradă (mers minim 110 km/h, de câteva ori atingând și limita soft-ului Spring-ului de 131 km/h), drum național, oraș si (nu în ultimul rând), drumuri de munte. Cu mult peste așteptările pe care le-ai avea în mod normal de la un Spring, dar iată ca nu a fost imposibil, cu planificarea potrivită.

Alexandru – Spring, Aiud

Statistici 2024

Cu precizarea ca cei șapte colegi porniți la drum din Deva au parcurs între 131 și 136 km la bord, iar Alex a transmis consumul mediu pentru ultimii 72 km până la punctul de regrupare în parcarea de pe munte, rezultatul este următorul:

Pe măsură ce colegii vor transmite valorile de pe coborâre sau până la destinație, vom actualiza statisticile cu noile date.

Imagini de la Transcarpatica IV

Să ne revedem cu bine la ediția a V-a!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.