Începând cu primăvara acestui an, România va apărea pe harta țărilor producătoare de acumulatori Li-Ion de înaltă tensiune pentru mașini electrice.
În urma unei investiții de 12 milioane € într-o nouă fabrică, compania românească va avea o capacitate de productie de 100 MWh/an. Considerând că o mașină electrică are în medie un acumulator de 50 kWh, producția noii fabrici din Cernica ar fi suficientă pentru a echipa 2000 de astfel de autovehicule. Nu este un număr mare, însă este un bun început.
Întrebarea firească este cărui constructor de mașini vor fi livrate cele 1.000.000 de celule produse anual? Având în vedere faptul că acumulatorii vor fi de tip custom made, presupun că vor fi livrați unor companii cu producție de serie mică.
ROMBAT a specificat și că nu vor înceta producția de acumulatori plumb-acid pentru motoarele cu ardere internă, întrucât cererea pentru aceștia va rămâne ridicată cel puțin în următorii 20 de ani.
Toate prognozele din industria auto indică o trecere abruptă spre automobilul electric. Totuși, în anul 2018, cota de piață a automobilelor electrice (EV) a fost în jur de 2%. Se prevede că în anul 2030 cota de piață a EV noi, va fi de 50%. Bineînțeles, și în 2030, majoritatea parcului auto va fi alcătuit tot din automobile clasice, având în vedere livrările pe piața din anii precedenți. Privind la aceste evoluții, bateriile plumb acid au încă piață pe următorii 20 ani. Dar în același timp, noile baterii Li-ion, care echipează EV, încep a fi cerute tot mai mult de piața auto, având în vedere multitudinea de proiecte EV lansate de toate marile firme auto.
Ioan REPEDE, Director General
The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.
1. ceea ce prezinti e eronat : ii 100 MWH / luna
2 . Rombat + Prime motors vrea sa creasca capacitatea la 250 MWH /luna
=> 3 GWH / an
3 . investitia e de 13,6 mil euro
4 . va urma
5 . a s m d
Salut. Multumesc pentru observatie, însă informațiile le-am luat de pe site-ul oficial al celor de la ROMBAT.
Nu am informații despre proiectele de viitor ale companiei.
Pun link-ul aici pentru lămuriri.
O seara buna!
https://www.rombat.ro/uploads/files/rombattime9_web.pdf