Impresii după 53.000 km în primul an cu Dacia Spring

Nu am să ridic în slăvi mașina pentru că vor fi destui care s-o coboare de acolo.

„Virusul mașină electrică” mi-a fost inoculat de Dan, un coleg de facultate al fratelui meu, care a venit într-o zi de aprilie la Deva cu un Hyundai Ioniq. Mi s-a oferit ocazia să-l conduc, dar din nu știu ce motive am refuzat. Prima impresie de atunci: a plecat de pe loc și s-a auzit ca un tramvai.

Și a venit a doua oară la Deva, atunci am testat și eu prima dată o mașină electrică. Curiozitatea mea cea mai mare a fost capabilitatea de a urca o rampă. Nici nu se sinchisește. Bine, e vorba de mașină electrică de putere considerabilă.

Deja ideile mele s-au lipit de mașini electrice…

La Salonul auto de la Geneva, anulat din cauza pandemiei în martie 2020, s-a prezentat virtual conceptul Dacia Spring electric. Acela a fost momentul declicului și de atunci nu am ezitat să fac tot ce e posibil să-l am…

15 octombrie 2021 – am preluat Springul din reprezentanța Dacia Deva

Entuziasmat și încântat de primii kilometri în liniște, dar puțin stresat că nu găseam schimbătorul de viteze și, ca Nea Mărin, „Măi, măi, ce mașină-i asta, mă ?… Mă, asta-i fărâmată gata, a’ dracu’… N-are decât două pedale, auzi ! Bă, unde-i a treia ?” (Amza Pelea – Nea Mărin miliardar, 48:20).

După aflarea prețului și a condițiilor de achiziționare am început căutări și comparații ale dimensiunii mașinii pentru că, în primele poze apărute, îmi dădea impresia unei Dacia Duster ca dimensiuni. Am nimerit într-o zi un Spring în probe la Deva, venise de la Alba Iulia, am parcat imediat Solenza lângă Spring începîâd comparațiile. Am pândit momentul apariției Springului în reprezentanța Dacia Deva și, la fel, am început comparațiile. Pentru mine e perfect. Apoi a fost simplu și așteptarea îndelungată.

Ziua de 14 octombrie m-a dus direct în parcarea reprezentanței Dacia Deva unde am avut prima întâlnire cu noua mea mașină electrică, un mare pas înainte. Un salt de la un transport clasic, cu tehnologie consacrată și ultimele rezerve stoarse cu ajutorul calculatoarelor, la un transport silențios, comod, curat, aflat însă la început de drum.

Primul drum lung a fost a doua zi, la invitația lui Dan, spre Timișoara, împreună cu fiul meu Cătălin, la o primă „confruntare amicală” cu alte două surate, Skoda CityGo și Peugeot e-208 într-o probă de comparație de consum până la cramele Recaș – Timiș. Atunci am primit și propunerea de a participa cu informații despre Spring, la proiectul Electromobilitate pe care am acceptat-o cu plăcere.

Consum realizat: 10,9 kWh/100km.

În drum spre Timișoara, deși nu era imperios necesar, am oprit la Făget să încercăm, eu și Cătălin, prima sesiune de încărcare la o stație publică. Cu puține șicane din partea telefonului meu, care nu voia cu niciun chip să trimită bani pe aplicație am reușit, până la urmă, prima sesiune de încărcare de 20 de minute, cât o pauză de cafea și un sandvici.

De atunci am bătut 53.096 kilometri, am făcut o primă revizie la 30.000 de kilometri, până la a doua ar mai fi 7.900 de kilometri. Detalii găsiți în cele 17 articole publicate pe blogul electromobiliștilor.

Dacă sunteți interesați de costurile realizate cu Spring-ul meu va recomand:

Un bilanț mai amănunțit

– încărcări parțiale, sub 100%: 443 (60,44%);

– încărcări complete (100%): 289 (39,43) dintr-un total de 733;

– încărcări lente (prize casnice sau tip 2): 437 (58,58%);

– încărcări rapide (prize CCS): 309 (41,42%) dintr-un total de 733;

– energie electrică: lent, tip 2 și casnic, c.a. stații 22 kW: 2.827,89 kWh (43,69%);

– energie electrică: rapid, CCS c.c. stații 50 kW: 3645,14 kWh (56,31%) dintr-un total de 6.473,02 kWh;

– km parcurși gratuit: 46.001 (86,68%);

– km parcurși cu plată: 7.934 (14,95%);

– consum mediu: 12,8 kWh/100km;

– costuri de încărcare c.a.: 215,9 lei;

– costuri de încărcare c.c.: 2.534,63 lei;

– total costuri energie electrică: 2.750,53 lei

– total km parcurși: 53.096;

– rezultă un cost total pe suta de kilometri de 5,18 lei.

Posed un abonament la un distribuitor de energie electrică, ce este trecut la costurile cu încărcările rapide, stațiile de 50 kW c.c.

Revizii, probleme tehnice și alte costuri

Revizia de 30.000 km a costat 200 lei la reprezentanța Dacia Alba Iulia, iar impozitul pe mașină zero lei. Restul cheltuielilor cu asigurările și taxele de drum, anvelope sunt ca la orice mașină cu motor cu ardere internă și nu le socotesc. Am considerat strict cheltuielile cu energia electrică.

În tot acest timp bateria prezintă SoH (State of Health, starea de sănătate) 95,81% sau mai bine zis degradarea bateriei de tracțiune este de 4,19%, iar odometru bateriei indică 53.196, capacitatea utilizabilă a bateriei de tracțiune este de 25,5 kWh.

Pe unde am umblat

În tot acest timp am călătorit doar în țară, în zona Ardealului, dar cele mai dificile trasee au fost cele două treceri ale munților, respectiv Transalpina și Transfăgărășan. E foarte simplu să parcurgi trasee cu stații de încărcare (funcționale) presărate până la destinație dar, acestea două, deși există stații de încărcare la capete, Sebeș și Novaci, respectiv Sibiu și Curtea de Argeș, ating cote destul de ridicate, diferențele mari de nivel simțindu-se în consumul mărit de energie.

Coborârea demonstrează eficacitatea unei mașini cu tracțiune electrică, motorul electric fiind transformat în generator, recuperând o parte din energia electrică consumată la urcare, ceea ce un motor termic nu o poate face.

Dacia Spring se dovedește o mașină electrică foarte eficientă și mai ales de încredere, chiar și la drumuri lungi, exemple fiind Springuri ajunse în Grecia, Turcia și chiar la Berlin. Asta contrar tuturor scepticilor, care critică și condamnă faptul că îndrăznim să contrazicem proiectanții care defineau Dacia Spring ca mașină de oraș. Ei bine, uite că nu e chiar așa.

Și, conform unui slogan, „dacă vrei, poți”, uite că și cu micuța Dacia Spring se pot străbate distanțe lungi. Și ca dovadă că distanțele sau traseele dificile nu împiedică un Spring să le parcurgă, am bătut Timișoara, Cluj Napoca, Sibiu, Alba Iulia, Turda de câteva zeci de ori apoi Reghin, Reșița – Văliug, Albac, Straja – Lupeni, Băile Herculane, Prislop, Râmeț, Dej, cascada Pișoaia, cascada Clocota. Transalpina și Transfăgărășanul le-am străbătut de două ori în acest an, ultima dată fiind în cadrul raidului montan 100% electric Transcarpatica, ediția a doua, împreună cu colegii din echipa proiectului Electromobilitate.

Dacă pierdem timp sau mai ațipim prin stațiile de încărcare, e timpul nostru, o „cheltuială” asumată și, totuși, e un timp petrecut în mod plăcut pentru că la o stație se pot întâlni oameni din diferite locuri, ne cunoaștem, schimbăm impresii, schimbăm numere de telefon, ne sunăm, ținem legătura. Pur și simplu NU suntem grăbiți, dar asta pare foarte greu de înțeles în zilele noastre…

Și ce e mai plăcut e să rulezi în liniște, aer curat și să auzi doar șuierul anvelopelor pe asfalt, contribuind așa cum putem, la un aer mai curat pentru toată lumea.

Vorba unui prieten: „time is money, polution is death” iar eu sînt foarte încîntat de Dacia Spring pe care o conduc cu mare plăcere, foarte relaxat și liniștit.

S-auzim numai de bine, iar electricelor, stații multe și libere…

Sursa informațiilor și a imaginilor cu parametrii: aplicația „CanZE plus” ajustată special pentru Dacia Spring, autor Bobby Galați.

4 Responses

 1. Petru C spune:

  Sunt entuziasmat de acest articol, chiar electrizat. Dar nu spune partea mai putin placuta, ca la un drum mai lung nu-ti vine sa te duci, doar in orase apropiate, navigari relativ scurte !

 2. Mihai Tudosă spune:

  O dată ești Petru, altă dată ești Alex… Ce înseamnă navigări relativ scurte? Ce înseamnă orașe apropiate? Sunt stații de încărcare și în mijlocul munților, atâta vreme cât este sursă de curent corect montată, această mașină și oricare alta, electrică, se poate încărca!

 3. Daniel B spune:

  Ce navigari scurte ? Vecinul meu a ridicat un Spring electric acum 5-6 zile in urma. Foarte multumit. Suntem din Botosani. Pleaca la rude la Stefanesti si Darabani. Folosim acelas loc de parcare pe spatiu verde. Il intreb dimineata razuind bruma:
  – Merita vecine banii? raspunde scurt.
  – Da!
  Seara pe scari eu cobor el urca:
  – Salut vecine, e ocupata parcarea? zic, observ ca era transpirat si fara chef de vorba.
  – NU… ca am ramas in camp cu Spring-ul dar aproape! Nu sunt incarcatoare pe traseu ! raspunde gafaind si continua tot el dupa o pauza scurta.
  – Daca plecati in Germania cu Spring-ul aveti de unde incarca ?
  Ma uit pe google, avea dreptate omu’ in Germania e bine cu incarcatoarele, muncesc 3-4 luni pe an acolo.

 4. Adrian spune:

  Deci fara incarcarile gratis, care oricum o sa dispara (sau o sa stai la coada ore) iti reiese un cost real de 34,8 lei / 100km.
  Nu este spectaculos.
  Loganul meu diesel are consum 5.2 mixt si la 7.8 lei/litru iese 40.58 lei/100km
  O hibrida cu un consum de 5 litri mixt are 36 lei/100km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.