Tesla Model 3 ”Highland” SR – călătorie la Istanbul

Buna dimineata / Günaydın

Am plănuit de ceva timp o excursie cu masina (City Break de 3 nopți) in Istanbul, un oraș de poveste cu o cultura vasta, cel mai mare oraș din Turcia, un centru cultural si istoric incontestabil, cu o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, ce se împarte pe două continente Europa și Asia. Am stabilit data, am luat trupa și am plecat spre destinație vineri dimineața, 22 martie la ora 3 dimineata.

Trupa de soc (eu sotia si finii)

Pot sa spun ca nu am planificat foarte mult traseul cum făceam înainte cu Hyundai Ioniq. M-am uitat doar o singura data in aplicația Tesla unde încarc. Am stabilit ca ora de plecare 3 dimineata, urmând sa încărcam în Sofia => Plovdiv => Edirne (toate încărcările la SuperChargerele Tesla). Am luat masina din dotare, Tesla Model 3 “Highland” SR si am pornit la drum.

Planul s-a dat puțin peste cap la drumul din Craiova spre Sofia, deoarece am plecat din Craiova la o temperatura de 12 grade Celsius si când ne-am apropiat de Sofia temperatura scăzuse pana la -4 grade Celsius, fapt ce a dus la o încărcare suplimentara la ElDrive într-o benzinărie Shell, în drumul nostru spre SuperChargerul din Sofia.

Incarcarea la ElDrive Bulgaria a decurs pe principiul Tesla SuperCharger, Plug&Charge, având activat AutoCharge-ul in aplicație. Am mâncat un corn si am baut o cola, timp in care am luat 14 kWh, suficienți cat sa ajungem la SuperCharger la Sofia la ora 7:43 dimineata. Costul a fost de 32.45 lei pentru cei 14 kWh încărcați la ElDrive.

Incarcare SuperChrager Sofia (putere maxima de 177 kW) – am încărcat 35.27 kWh in 20 de minute, incarcare GRATUITA (în Bulgaria încă este gratis la SuC).

De aici am plecat spre Plovdiv, următoarea destinație de incarcare, ne-am uitat pe drum sa vedem situația SuperCharger-ului, știind ca este cam aglomerat. Așa a fost, se vede in poze ca se stătea la coada. La Plovdiv SuperChargerele sunt model vechi având o putere maxima de 125 kW, putere care se împarte intre cele patru stații, asa ca am încărcat cu maxim 68 kW.

Incarcare SuperChrager Plovdiv (putere maxima de 68 kW) – am incarcat 41,58 kWh în 43 min, incarcare GRATUITA.

Am plecat de la Plovdiv cu 91% baterie, suficient pentru a ajunge la SuperCharger-ul din Edirne, unde am încărcat de la 20 % pana la 95 %, aproximativ 45,91 kWh cu un cost de 44.96 lei, electricitatea fiind foarte ieftina in Turcia fata de Romania.

Incarcare SuperChrager Edirne (putere maxima de 174 kW) – am încărcat 45,91 kWh in 40 de minute, cu un cost de 44,96 lei.

De aici am plecat spre Istanbul, destinația finală, distanta fiind de 233 de km, însă am făcut un mic ocol pe la Taç Perde Fabrikasi Satış Mağazası (o fabrica de textile), unde am găsit un charger de la ZES de 150 kW. Daca tot am vizitat fabrica, am zis cat stăm acolo sa încarc puțin, desi aveam baterie suficienta sa ajung in Istanbul, asa ca am încărcat 17,52 kWh in 18 minute cu un cost de 22.22 lei, incarcare tot Plug&Charge, ZES oferind AutoCharge ca Tesla.

Am ajuns la Istanbul cu 51 % baterie, la un hotel superb, care îl recomand: Dosso Dossi Hotels & SPA Golden Horn, sunt foarte prietenoși cu masinile electrice. Pe langa asta au parcare subterana gratuita inclusa in incinta hotelului unde se gasesc si prize de 220 V, iar hotelul permite incarcarea mașinilor electrice la acele prize. Puteți incarca liniștiți la acele prize, mai era o Tesla cu numere de Grecia care incarca. Am lăsat masina la încărcat si ne-am cazat. Am ajuns in jurul ore 18:15, dupa ce am stat 2 ore in trafic-ul din Istanbul.

Vedere din hotelul Dosso Dossi Hotels & SPA Golden Horn de la etajul 5.

Fac o paranteza aici si va spun ca internetul de la Tesla (al mașinii) nu funcționează in Turcia, fiind o tara non-UE. Dar cu toate acestea masina va avea semnal încă vreo 40-45 km de la Edirne spre Istanbul. Ca sa avem internet sa ne putem ghida am descărcat aplicația GoMoWorld si am achiziționat un plan tarifar de date pentru Turcia. Daca aveti si voi nevoie introduceți codul “esimdb” in rubrica promo pentru o reducere de 3 EURO. Atenție, telefonul trebuie sa fie compatibil eSIM.

Am avut proasta inspiratie sa fac hotspot de pe telefon si sa conectez masina la internet, fapt ce a consumat in 20 de minute tot abonamentul la internet (masina consuma foarte mult net pe navigație si Spotify), asa ca am mers cu Google Maps pe telefon pentru restul drumului. Pot să zic că mi-au ajuns 3,5 GB de internet în cele 4 zile.

Pentru încărcări in Turcia, in caz de nevoie folosiți rețeaua ZES, descărcați aplicația si faceti cont fara batai de cap, activați autocharge si o sa fie Plug&Charge. Nu va cere număr de telefon sau card de Turcia. Statiile sunt numeroase si de putere.

Câteva cadre cu noi din Istanbul (Taksim , Palatul Dolmabahçe, Grand Bazaar)

In Istanbul ne-am deplasat cu mijloacele de transport in comun. Am avut statie la 100 de metri de hotel, unde exista un tonomat de bilete la care se poate face plata cu cardul (noi am folosit Revolut). Pretul este de 70 de lire turcesti pentru 3 calatorii. In mijloacele de transport in comun trebuie scanat acel card in fata la sofer „contactless”, foarte simplu si intuitiv.

Conversia pentru 1 lira turceasca este de 0.14 RON. Deci biletul a costat aproximativ 9.8 lei. Cand schimbati din EURO in LIRE Turcesti sa aveti grija sa scrie FARA COMISION.

Având masina încărcata la 100 % când am plecat spre Craiova de la hotel, am oprit fix cum a zis mașina, Edirne => Plovdiv => Sofia și am ajuns acasă cu 5%. Plecat din Istanbul la 8:45 dimineata si ajuns in Craiova la ora 21:15. Din timpul total am stat in vama la Kapıkule aproximativ 25 de minute (control bagaje, desfacut pungile cu baclavale, etc.), am oprit la Duty Free tot la Kapıkule aproximativ 20 de minute, am fost oprit de POLITIE in Bulgaria la 7 km de vama Kapıkule pentru control acte, suflat in fiola, etc. iar in vama Calafat am stat aproximativ 60 de minute.

Vama Kapıkule (Edirne) timp asteptare

Duty Free A1 la Kapıkule in vama (stationare)

Vama Calafat timp de asteptare

Kilometri/Consum total de deplasare Craiova – Istanbul – Craiova

În concluzie:

  • Am parcurs 1888 km distanta totala Craiova – Istanbul – Craiova, încărcând 457 kWh (luând în considerare și încărcarea 100% de acasă de la plecare), având un consum de 18,4 kWh/100 km, si un cost cu încărcările de 187 lei.
  • In Bulgaria am platit 13 leva vigneta pentru drumurie lor achizitionata online de aici : https://vinetki.bg/ro/
  • In Turcia al platit HGS-ul (taxele de autostrada) 400 lire turcesti (cum treceti granita pe dreapta scrie mare HGS), ATENTIE, nu luați din PECO !!!
  • Taxa de pod la Calafat (dus-intors) = 57 lei
  • Costul total al deplasarii a fost de 260,17 lei

PS : am rămas plăcut surprins că am ajuns din Sofia la Craiova 346 km, plus 1 ora stat in vama Calafat, dintr-o bucata fără încărcare (viteza medie 80 km/h).

Mai jos o filmare cu Istanbul Trafic – 15 July Martyrs Bridge & Emaar Square Mall Tesla SuC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.