Avem nevoie de călăuze în căutarea adevărului?

Vremurile interesante pe care le trăim sunt îmbibate de conspirații, reale sau imaginare, de fluxul de știri continue, mai mult sau mai puțin apropiate de cele întâmplate, și mai ales de multă, prea multă diversiune intenționată sau propagată din neștiință.

Epoca „realităților alternative” și potopul de „fake news” fac tot mai dificilă distingerea adevărului de distorsionările intenționate. Această nevoie continuă de a verifica informațiile este consumatoare de timp, pentru cei ce doresc să certifice informațiile prin surse credibile.

Adevărul proclamat de adversarii lui ca neadevăr sau minciunile trâmbițate de la cele mai înalte tribune ca fiind noul adevăr, produc confuzie intenționată sau întâmplătoare, de la caz la caz.

Rezultatul este izolarea în coconul de știri și grupuri pe placul fiecăruia, cele care întăresc convingerile personale, sau cu alte cuvinte „ne dau dreptate”. La fel se întâmplă și în micro-universul mobilității electrice, unde orice știre și statistică este preluată, răstălmăcită și amestecată cu sosul propriu, oricât de onestă ar fi matematica și cifrele în general.

Informații direct de la proprietari

Pe parcursul celor cinci ani, de la începuturile proiectului Electromobilitate, am întâmpinat suspiciuni că proprietarii sunt plătiți să scrie de bine sau de rău despre anumite modele. Nu sunt plătiți!

Dimpotrivă, colegii noștri sunt cei ce au investit sume considerabile pentru achiziția mașinii ce se potrivește cel mai bine nevoilor familiei și bugetului disponibil. Au făcut-o din convingeri personale explicate de fiecare, atunci când s-a alăturat echipei. In plus, fiecare și-a expus motivele de ce a ales un anumit model și nu un altul, care pare mai cu moț, privit de la distanță.

Această diversitate de opinii, gusturi și convingeri personale a generat o comoară de informații, monitorizate săptămânal pe parcursul celor peste 1.75 milioane kilometri parcurși în comun în țară și străinătate, pe două continente.

Călăuza noastră prin ceața tranziției către mobilitatea electrică este formată din grupul de 62 proprietare și proprietari, care au investit resurse proprii (timp și bani) pentru a oferi răspunsuri cât mai directe și oneste întrebării: Se poate trăi în prezent doar cu un automobil electric?

Răspunsurile sunt cu atât mai relevante, cu cât cele 19 modele electrice participante în 2022 la proiect au reprezentat:

  • 84% din înmatriculările din 2022;
  • 77% din parcul auto electric din România.

Pe baza cazurilor de utilizare prezentate de fiecare participant și a surselor de încărcare disponibile, răspunsurile sunt nuanțate. Faptul că unele familii au renunțat complet la mașini cu motoare termice și au adăugat al doilea model electric ar putea fi răspunsul cel mai clar: Da, se poate!

Alții au preferat să păstreze o mașină cu motor termic, pentru comoditatea alimentărilor rapide la drumuri mai lungi și să folosească electrica pentru drumurile scurte, în aglomerațiile urbane sau naveta zilnică.

Există desigur și categoria celor nemulțumiți fie de modelul ales, fie de exemplarul cu multe probleme de calitate pe care soarta a decis să-l livreze. Atunci când au avut norocul unui service calificat, cu personal cunoscător și amabil, problemele au fost semnalate, uneori cu năduf, dar depășite.

In schimb, când constelația calitate, service, încărcare s-a pus de-a curmezișul, proprietarii au spus Destul! și au renunțat temporar la visul plutirii electrice line și fără fum.

Ce ne rezerva viitorul?

Echipa proiectului nostru, alături de mulți alți colegi electromobiliști din țară și străinătate, este convinsă că viitorul este electric. Încrederea noastră este bazată de tranziția firească a societății către tehnologii mai eficiente și mai puțin poluante.

Va fi această tranziție simplă?… o plimbare de agrement în parc cu siguranță nu va fi. Pe lângă progresul necesar surselor de energie la bord, al încărcărilor rapide sau schimbării acumulatorilor, întreaga aliniere a constelației electrice, de la producția energiei la distribuția ei, va fi necesară uriașei tranziții.

Asemănător cu evoluția transportului de la cal și căruță la automobil, sau în plan mai general de la industrializarea pe baza mașinilor cu abur la cele electrice, mobilitatea electrică va înainta, cu câteva poticneli, spre o lume mai bună, mai liniștită și mai curată, fiindcă în final asta ne dorim cu toții.

Rata de adoptare a automobilelor electrice la finalul anului 2022

Pornind de la realitățile românești din ultimii cinci ani, avem motive numeroase de optimism. Nerăbdarea, caracteristică vremurilor în schimbare continuă și tot mai rapidă, ne împinge să dorim o dezvoltare exponențială a rețelei de încărcare, pentru a ține pasul cu cel al înmatriculărilor, o ieftinire a prețurilor noilor modele, service-uri mai calificate și prețuri mai oneste pentru energia electrică.

Sursa: RO e-mobility index

În februarie 2018, când am demarat proiectul Electromobilitate, parcul electric din România era compus din 250 automobile. După doar cinci ani parcul a crescut de 100 ori la peste 25.000 exemplare. In 2022, înmatriculările de automobile 100% electrice (BEV) au reprezentat 9.1% din total celor din România, reprezentând aproape o dublare a ratei de adoptare față de anul 2021 (5.2%).

Fără îndoială este puțin, comparativ cu parcul auto tradițional format din vehicule cu motoare termice. După ce aruncăm o privire la statisticile din ultimii cinci ani și situația de la sfârșitul anului 2022, în țările europene cele mai avansate pe calea mobilității electrice, sunt numeroase motive de optimism.

După publicarea rezultatelor finale pentru anul trecut în China, Europa și pe plan global (reprezentate în tabel la nivelul primelor 11 luni din 2021) vom actualiza Curba S de adoptare a noilor tehnologii (sau de difuzare a inovației) la finalul anului 2022.

Împreună cu toți promotorii mobilității electrice din țară, echipa noastră va continua să prezinte datele obținute săptămânal din exploatarea celor 21 modele 100% electrice (după ce ni s-au alăturat un Fiat 500e și un Volvo XC40), plus două PHEV și un HEV utilizate pentru teste comparative, ca sursă de inspirație pentru cei interesați de automobile electrice disponibile pe piața din România.

Dacă nu găsiți informațiile dorite în cele peste 2500 articole scrise de 76 autori și publicate în primul an în revista online 24auto.ro, iar începând din februarie 2019 pe blog, scrieți-ne la rubrica de comentarii, pe adresa office@electromobilitate.com sau în media socială. Ideal este să așterneți în cuvinte propriile experiențele trăite alături de modelul electric condus pe termen lung, devenind o călăuză pentru toți cei aflați în căutarea adevărului despre automobile electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.