Introducere
Săptămâna 7 (13-19.02) a fost marcată de evenimentul de la Vatra Dornei.
Evenimentul atras 17 vehicule electrice, de la mici la mari, singurul disponibil din echipa ID.3 și Megane fiind Marcel (CJ) la volanul ID.3-ului.
Chiar dacă am văzut din comentarii, că multă lume nu înțelege cum au reușit să ajungă 17 mașini electrice într-un loc fără stații rapide și nici nu au realizează că mașinile au ajuns la locul de întâlnire fără fum, sunt convins că toți ceilalți au apreciat discuțiile cu proprietarii, care au strâns zeci de mii de kilometri cu electricele.
Discuțiile cu toți colegii implicați în proiect și cu invitații noștri sunt mai valoroase decât discuțiile cu 99% dintre dealerii auto, dar știți de ce? Pentru că un posesor EV cu peste 30.000 km parcurși îți poate răspunde la orice întrebare legată de mașinile electrice, infrastructura de încărcare și fiabilitatea mașinilor, bazându-se pe experiența proprie.
În special dacă vreți să achiziționați pe viitor o mașină electrică, nu ratați următoarele evenimente.
Informații despre evenimentele viitoare vor fi comunicate curând.
Noi informații din serialul dedicat eficienței la încărcare găsiți la final.
Datele din echipă
În săptămâna 7, echipa ID.3 a parcurs 1.920 km cu un consum mediu de 15.8 kWh/100km, în timp ce Megane-ul condus de George (AR) a parcurs 260 km cu un consum de doar 14.3 kWh/100km.
Așa cum puteți vedea mai jos, consumurile ID.3-urilor sunt afișate ca un dinte de fierăstrău, în special linia albastră (a mea), fiind influențate mai mult de temperatura exterioară decât de deplasarea mai alertă.
Călin (CJ) – ID.3
Săptămâna trecută am parcurs doar urban 81 km cu un consum mediu de 18.9 kWh/100km, împărțite egal pe durata celor șapte zile (începând cu temperaturi apropiate de 0 ° C crescând către 10°C ). Altfel nimic de adăugat.
Atașez câteva poze din Sirmione și Verona, plus un preparat tradițional (Bigoli al ragú).
Mi-ar plăcea foarte mult un eveniment la Timișoara având în vedere că e capitală culturală europeană.
Marcel (CJ) – ID.3
Mai jos datele pentru săptămâna 13-19/02:
- Distanța parcursă: 1450 km,
- Consum: 15.37 kWh/100km,
- Încărcări: 232.52 kWh,
- 4xAC 42.35 kWh,
- 7xDC 190.17 kWh,
- Cost încărcări: 138.54 Ron.
Distanțele lungi confirmă o stabilizare a consumului în jurul valorii de 15 kWh/100km.
Kilometrii parcurși se împart între naveta săptămânală și întâlnirea de la Vatra Dornei.
Detalii într-un articol care va urma.
George (AR) – Megane E-tech
Datele Megane-ului pentru perioada 13-19.02.2023:
- 260 km parcurși;
- consum mediu 14.3 kWh/100km;
- marea majoritate a kilometrilor parcurși la navetă pe temperaturi de -5 și 5 grade, excepție trip de 62 km din 18.02, când temperaturile au urcat și noaptea la peste 0 grade;
- se poate vedea într-una din poze trip pe data de 18.02.2023, când temperatura a urcat, cum consumul scade la 13.2 kWh/100km;
- nici o problemă în continuare;
- 0 costuri de încărcare în continuare.
Alex (B) – ID.3
În săptămâna 7 (13-19 februarie) am parcurs 389 km cu un consum de 16.9 kWh/100km.
Puțin ajutat de vreme, dar și de cei 180 km parcurși în afara orașului, am reușit să obțin un consum extrem de prietenos.
Cu ID.3-ul nu te plictisești.
Vă povesteam de un update care se tot străduiește să se instaleze de mai bine de o lună, cel mai probabil e un update pentru hărțile navigației, momentan fiind blocat la 22.12 (anul.luna).
Luni, la începutul săptămânii, ca niciodată, merg să iau niște lucruri din mașină pe la ora 12:00. Surpriză! update-ul gata să fie instalat, dar eu, pentru că țin la informațiile transmise către comunitate, întâi scot telefonul să fac o poză.
Cum s-au aliniat planetele, telefonul meu a accesat camera în secunde, dacă nu zeci de secunde, și… mesajul cu update-ul a dispărut de pe ecran! Well done VW și well done și eu, poză îmi trebuia!
Pierderile la încărcare cu ID.3 – episodul 3
Am continuat verificarea pierderilor la încărcare, de data aceasta pentru încărcarea la 11 kW.
Pierderile au fost cu puțin puțin mai mici decât cele de la încărcarea de 5.5 kW.
După 29 kWh încărcați din stație, 26.91kWh au ajuns în baterie, ceea ce înseamnă că pierderile au fost de 7.2%.
Singura limitare a lanțului format din stația enelX de 2×22 kW, cablul trifazat de 20 A (conform datelor marcate pe el) și OBC-ul de 11 kW, a fost chiar cel din urmă, OBC-ul limitând curentul la 16 A pe fiecare fază.
Această sesiune de încărcare a fost făcută în condiții ideale, încărcarea de la 15% la 67%, temperatura în baterie de aproximativ 20 grade C, iar temperatura exterioară de 10 grade C.
Menționez aceste lucruri pentru dacă aș fi încărcat la o temperatură mai mare, bateria ar fi trebuit să fie răcită, OBC-ul s-ar fi încălzit și ar fi necesitat să fie răcit, iar culmea, chiar și cablul se poate încălzi simțitor pe timp de vară la încărcarea la 11 kW, iar acolo unde se generează căldură, se adaugă și pierderi.
Cu alte cuvinte, George a pariat pe încărcarea cea mai eficientă.
Și a avut dreptate!
În încheiere
Voi lua o mică pauză de la articolele săptămânale, însă voi ține evidența la fel ca și până acum a tuturor informațiilor de interes despre ID.3.
Să nu ezitați să ne lasați comentarii dacă informațiile prezentate de noi sunt neclare.
Să ne auzim cu bine!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.