Tesla, Volvo, IONIQ, VW și Kia – grăbite spre primăvară

Capul de afiș al săptămânii trecute a fost întâlnirea posesorilor de mașini electrice de la Vatra Dornei, marea majoritate dintre ei fiind participanți în proiectul Electromobilitate. Din Grupa Mare am avut cate un reprezentant al fiecărui producător din titlu, cu excepția Volvo și în plus, în premiera, o Kia EV6 venită de la Suceava.

Kia EV 6 este bazată pe aceeași platformă dedicată pentru modele 100% electrice a grupului Hyundai-Kia, denumita E-GMP (Electric-Global Modular Platform) și cu toate ca are dimensiuni și performanțe foarte apropiate de IONIQ 5, designul le diferențiază substanțial.

Ne-ar face mare plăcere să aflăm cât mai des despre experiențele alături de EV 6 și Mustang Mach-e, singurele modele disponibile în România care ne lipsesc din garajul virtual, din cele șase clasate în Top 20 global din 2022: Model Y, Model 3, ID.4, IONIQ 5, EV 6 și Mach-e.

Consumul mediu săptămânal

Temperaturile mai ridicate din ultima perioadă au adus și consumuri mai mici, pentru toți colegii, față de săptămâna anterioară.

Singura excepție este valoarea comunicată de Tibi, care a parcurs cu Kia Niro un drum de la București la München, un traseu cu multă autostradă, patru persoane cu echipamentul de schi la bord, plus schiurile pe mașină.

Dan – Volvo XC40, București

Pentru XC40, săptămâna 13-19 Februarie a fost constituită în cea mai mare parte din drumul de la Straja, Lupeni – înapoi spre București. În săptămâna anterioară, la dus București-Straja am urmat un traseu prin Târgu Jiu pentru a familiariza cu diferitele locații ale stațiilor de încărcare. La întors am urmat un traseu ceva mai scurt prin Novaci.

Încărcările pe traseu au fost două la număr, una la Râureni, Râmnicu Vâlcea și una la Pitești, cu o durata totală de încărcare de 40 minute (aprox. 30 minute Râureni și 10 minute Pitești. Pe parcursul drumului, în cea mai mare parte, am avut o vreme favorabilă de aproximativ 10 grade. De altfel, acest fapt se reflectă puternic și în consumul final care include și ceva drumuri interurbane spre weekend.

Data Start 13-Feb-2023
Data Sfârșit 19-Feb-2023
Temp Min Condus [C] -2
Temp Max Condus [C] 17
SOC Start [%] 73
SOC Sfarsit [%] 75
Distanța Parcursă [km] 518
Consum Mediu [kWh/100km] 21.6
Viteza Medie [km/h] 51
Nr Încărcări AC 3
Încărcări AC [kWh] 45.62
Nr Încărcări DC 3
Încărcări DC [kWh] 82.60
Total Încărcări [kWh] 128.22
Cost Total Încărcări [RON] 241.78
 

Săptămâna nu a fost lipsită de peripeții. Ajuns acasă, încărcătorul personal de AC nu a mai vrut încarce decât la 1.3 kW (adică 6A monofazat). Noroc  e unul de calitate, cu suport și proiectat în România. Da! Românii de la Lektri.co care nu numai au fost super responsive și cu răbdare, dar sunt foarte receptivi la feedback! Am stat de vorbă cu ei, am schimbat contacte și am depanat situația.

Altfel, acum am strâns suficiente date de mers în condiții nefavorabile (spre precare în unele instanțe) pentru ev-uri și în special pentru XC40. 
 
Și pentru că mă apropii vertiginos de primii 10.000 km parcurși voi reveni în curând cu un articol dedicat.
Cel puțin până acum mă declar mulțumit cu alegerea făcută!
 

Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara

Va mulțumesc tuturor celor implicați in evenimentul si intalnirea e la Vatra Dornei!!! M-am bucurat să mă revăd cu toți și să mă cunosc live cu o parte din voi. 

Îi mulțumesc și lui Mihai pentru efortul de a organiza evenimentul la Vatra Dornei și de a lua legătura atât cu autoritățile cât și cu presa locală, pentru promovarea turismului electric, liniștit și fără fum!
 
Despre întâlnire:
Numărul participanților a fost neașteptat de mare (17 EVs), având în vedere condițiile meteo cu cod portocaliu pentru vânt și pentru unii, distanța mare până la Vatra Dornei. Cu toate acestea, ca de obicei, atmosfera și discuțiile au fost bune și constructive.
 
Cu toate că nu am avut foarte mulți vizitatori, viceprimarul din Vatra Dornei cred ca are acum 2nd thoughts despre achiziția unui PHEV (acesta era planul inițial), mai ales după discuția despre EVs și plimbarea cu Model Y Performance.
 
În același timp, sper să fi convins și administratorii pârtiei Veverița că instalarea stațiilor de încărcare, chiar și de putere mică (3-7 kW) este necesară și binevenită într-o asemenea locație.
 
Doamna Mihaela Buculei (Radio România Actualități) a fost încântată de mașinile electrice, de evenimentul nostru și mai ales de proiect! Nimic nou sub soare, nu-i venea să creadă că suntem independenți și nefinanțați de vreo putere mondială din domeniu. Fiind fan al mărcii Hyundai, a dorit să facă o plimbare cu IONIQ 5 și a fost o bună experiență, atât pentru dânsa cât și familia și prietenii invitați.
 
Despre consum: 
În perioada 13-19 Februarie, IONIQ 5 a parcurs 1220 km cu un consum de 21.1 kWh/100km.Viteza medie a fost de 50 km/h. Un consum surprinzător de bun, având în vedere că pentru mai bine de 1100 km am purtat o cutie de bagaje pe plafonul mașinii.
 
Viteze de autostradă am avut doar pe porțiunea Timișoara-Sebeș, unde consumul a fost cu aproximativ 1,5-2 kWh/100km mai mare, decât fără cutie. 
 
Traseul urmat a fost Timișoara-Sebeș-Bistrița-Vatra Dornei-Târgu-Mureș-Râmnicu Vâlcea-Craiova. Pe porțiunile de drum național/județean unde s-a putut, am condus mai sportiv, așadar consumul putea fi și mai mic, însă mă declar mulțumit. A fost o bună pregătire pentru drumul spre Italia pe care îl începem mâine, cu patru persoane și bagaje pentru o săptămână la schi.

Luni am avut programare la Hyundai Craiova pentru update-ul de precondiționare a bateriei, pe care nu am avut ocazia să îl încerc, luni fiind 15 ℃ la Craiova. 
 
Nu știu unde am pierdut 5 km din raportare, dar distanța reală este cea din poza atașată, de la bord. Costurile pentru acest parcurs au fost 414 RON (34 RON/100km).

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Datele din săptămâna 07 (13.02-19.02 sunt următoarele:

  • Distanța parcursă: 382.2 km
  • Tip traseu: 15% autostradă, 40% drum național, 45% oraș
  • Viteza medie: 39.1 km/h
  • Consum mediu raportat de mașină: 19.8 kWh/100km
  • Consum mediu calculat: 19.9 kWh/100km

Energie obținută de la panourile solare: 2.0 kWh.

Ovidiu – Tesla Model Y Performance, București

Săptămâna trecută MYP a parcurs 420 km cu un consum total de 89 kWh și media de 21.2 kWh/100km. Drumuri doar prin oraș prin aglomerația specifica.
 
Teslamate ne raportează un consum ușor mai mare, 22.2 kWh/100km cu o viteza medie de 18 Km/h și temperatura medie exterioară de 7 grade, mult peste media obișnuită:

Cristian – Tesla Model Y Performance, Brașov

Vreau să încep prin a mulțumi tuturor celor prezenți weekendul trecut la Vatra Dornei pentru timpul fain petrecut împreună și plăcerea de a vă cunoaște sau revedea. Deși nu ne-am bucurat de o vreme prielnică sper ca norocul să fie de partea noastră la următoarea întâlnire.
 
Săptămâna trecută temperaturile au crescut destul de mult (în special în a doua parte), fapt sesizabil și în dinamica consumului. Media traseului spre Vatra Dornei și înapoi de doar 13.8 kWh/100km m-a entuziasmat teribil. Aștept cu nerăbdare venirea primăverii pentru a descoperi eficiența maximă a mașinii.
 
Datele săptămânii 13-19 sunt următoarele:
– 1375 km parcurși
– 15.6 kWh/100km consum mediu
– 214 kWh consumați în timpul condusului
– 262 kWh consumați în total, inclusiv pierderi de încărcare, precondiționări, sentry mode și alți consumatori staționari (aproximativ 48 kWh)
– 156.3 kWh încărcați acasă – 122 lei
– 52.12 kWh elmotion Piatra Neamț – 62.65 lei
– 53.8 kWh Renovatio – 133.8 lei
– 23.1 lei cost mediu/100 km
 

Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca

Săptămâna trecută am făcut 536 km, cu un consum mediu de 18,8 kWh/100 km, drumul spre Vatra Dornei și înapoi spre Cluj fiind cel mai consistent.
 
În dimineața de sâmbătă, am plecat spre Vatra Dornei cu 94 % în baterie, încărcând pe drum la Bistrița 18.48 kWh la o stație rapidă a Enel-X, asta pentru a evita încărcarea la destinație, ajungând la Vatra Dornei cu un consum de 20,9 kWh/100 km. Până la urmă, am mai adăugat și acolo încă 17 kWh, la o stație Type 2, a EVSpot, care din păcate nu livra decât 8 kWh/h.
 
Am plecat în coloană pentru deplasarea spre Vârful Rarău, iar consumul de la Pojorâta până la punctul de întoarcere a fost de 48,8 kWh/100 km, unde diferența de nivel a fost de peste 700 de metri pe cei 14 km de urcare.
 
Deoarece noi am fost cazați acolo, nu am mai participat la coborârea în coloană pentru a putea compara rezultatele.
Duminică dimineața am plecat cu bateria la 60%, „consumul” pe coborâre, de fapt energia recuperată, fiind de -23,2 kWh/100 km, iar procentul SOC în baterie a urcat, datorită recuperării, la 62%.
 
Am ajuns la Cluj cu bateria la 11% și un consum afișat pe bord de 14 kWh/100 km.
De aici au început întrebările în gândurile mele, cum să fac cu 49 % din baterie de 77 kwh, adică să zicem 36,5 kWh (după cum spune carscanner), 226 de km cu consum de 14 kWh/100km, pentru că matematica ar fi spus că aș fi consumat cam 32 kWh, fără să pun la socoteală regenerarea celor 2% din baterie.
 
Așa că am verificat și Tronity, care calculează trip-urile după procentul din baterie, probabil înmulțit cu capacitatea declarată de 77 kWh, și a dat un consum de 16,6 kWh/100 km și 37,7 kwh consumați.Emoji
Rămâne de văzut pe mai departe ce e cu aceste diferențe, dar probabil și temperaturile mai mici au avut un efect.
 
Costurile au fost 48,49 lei la EnelX (2,47 lei/KWh) și 24,20 lei la EVSpot (1,38 lei/kWh), total de 72,69 lei, care au dus cheltuielile pe această săptămâna la valoarea de 13,56 lei/100 km.
 
Deși este tot mai greu de găsit stații gratuite, faptul că Primăria Cluj încă păstrează gratuitatea încărcărilor, iar majoritatea dintre acestea se fac în oraș, duce totalul cheltuielilor de la achiziție (349,33 lei) pe cei 34.750 km parcurși până acum la o valoare insignifiantă, adică 1 leu/100 km.
 
Despre întâlnire numai de bine, pentru faptul că am reușit să ne cunoaștem cu mai mulți dintre noi, dar vremea mai rece a fost probabil una din cauzele apatiei locuitorilor.
 
Sau, poate mașinile electrice au devenit o prezență care nu mai este wow, și nu mai sunt o raritate, astfel încât oamenii să mai fie interesați de ele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.