Război sau revoluție? China a pornit pe calea unui război cu poluarea acum mai bine de zece ani. Unii au ajuns să o numească revoluție. Ba chiar una globală! Săptămâna #39 și vizita recentă la Deva au reaprins o flacără pentru mine.
Sunt de felicitat administrațiile publice care au înțeles că electrificarea se face cu rost. Reamintim Reșița cu flota electrică de la primărie și infrastructura de stații de încărcare. Sau comuna Ciugud cu investițiile în panouri, stațiile de reîncărcare a mașinilor electrice și microbuzul electric pentru elevi (link). Exemplele pot continua inclusiv cu Deva. Să o luăm pe îndelete.
Reducerea poluării în aglomerații urbane
Am spus în dese rânduri că nu există o soluție unică/miraculoasă la criza climatică prin care trecem. Depinde de noi, de fiecare în parte, să ne aducem contribuția cu ceea ce putem la reducerea poluării din jurul nostru. Mașina electrică este o soluție, în funcție de cazul de utilizare.
Printre soluții sunt și electrificarea transportului de persoane și cel de mărfuri.
În orașele mari trecerea de la motoare pe combustie la cel electric va aduce beneficii pe termen mediu și lung. Cel mai important beneficiu, cel pe termen lung, este sănătatea noastră a tuturor. Orice investiție ar trebui făcută pentru a preveni, nicidecum pentru a trata.
Dacă tramvaiul și troleibuzul implică lucrări de amploare, pentru autobuzul electric nu avem nevoie de șine sau cabluri. Infrastructura de încărcare se poate implementa mai ușor.
Astfel, avem mai multe exemple în țară, iar cel mai recent observat e Deva. Acum da, ne-am asortat în poză, dar a fost o reală bucurie să văd autobuzele albastre de diferite dimensiuni prin oraș. Și, cum ziceam, nu e un exemplu singular. Erau 845 de autobuze și microbuze electrice la finele lui 2023 in România. Trebuie încurajată mobilitatea electrică în special în aglomerările urbane.
Taximetriștii și transportul de persoane alternativ. Aici sigur rentează din punct de vedere costuri, motiv pentru care vedem tot mai multe ”electrice” în serviciu. Trendul din vest, despre care am scris în seria Kona la două mări, pare să fie adoptat și la noi. Reamintesc doar, pe scurt, în Hamburg am văzut preponderent taxiuri electrice.
Transport de mărfuri
Aici avem curierii cu mașini ceva mai mari, care se deplasează din poartă în poartă. La finele lui 2023 avem un număr de 1.035 de autovehicule pentru transport de mărfuri în țară. Le observăm din ce în ce mai des pe drumuri.
În schimb cu traficul greu e mai greu 🙃
Doar 12 autotractoare număram la finele lui 2023. O imagine surprinsă la începutul lui august in Oradea și o discuție cu greutățile create de lipsa infrastructurii accesibile pentru acest tip de vehicul.
Pentru a încărca în locații din oraș ești nevoit să lași remorca, drumul la stație printr-un oraș aglomerat de cele mai multe ori, înapoi după remorcă și așa se pierde timp prețios. Că se poate si altfel, vom reveni cât de curând.
Războiul Chinei cu poluarea
Datele colectate de către departamentul de energie a Universității Chicago prin proiectul Air Quality Life Index ne spun că la acest moment China e a 13-a țară din punct de vedere al poluării. Din cele 252 cercetate în proiect. România ocupă locul 87 în acest index.
Cam așa a arătat China de-a lungul anilor. Ne amintim cu toții imaginile apocaliptice cu smog-ul din marile orașe și nu numai. Acum e plin internetul de before și after. Și ne uităm cu jind la procentul de 42% în documentul focus pe China al AQLI.
Iar acest 42% este pentru ultima actualizare, august 2023. Locuitorii Chinei au câștigat în cei zece ani de război cu poluarea peste 2 ani de viață și vor câștiga alți 2 ani dacă ajung să respecte recomandările OMS. Drumul nu e ușor, cu siguranță. Cum au realizat asta? Probabil cu o strategie, cu perseverență și determinare.
Flotele de mașini sunt într-o schimbare dinamică după cum s-a observat pe pagina noastră de Facebook.
Las și un articol despre transportul public din China, realizat de BBC.
Au avut și ei scăderi și vom mai vedea altele, dar pare că acestea „sperie” doar scepticii. Ei doresc electrificarea, dar nu la noi 😂
Care o fi calea spre un aer respirabil? Atenție puțin! China a redus la jumătate particulele în suspensie (PM2.5) în zece ani.
Noi am putea să fim în această perioadă de timp mult mai aproape de recomandarea OMS. Trebuie să realizăm o scădere de la 13.67µg/m3 (în 2022) la 5µg/m3 (recomandarea OMS pentru PM2.5), lucru care pare mai facil de realizat la acest moment.
Doar că la noi e mai greu cu partea de conștientizare! Nu ne-a fost ascuțit în școală spiritul critic și nici cel civic. Ne-ar ajuta să ne uităm critic la RAR, atunci când alege să acorde calificativul de „bun tehnic” în orice condiții. De ce să ne batem singuri cuie în talpă?
Săptămâna #39
După o așa introducere lungă pe alte meleaguri, să revenim cu picioarele pe pământ și să luăm la purecat #konițele. Poartă și ele un mic război cu cei care le numesc „fiare” … de călcat 🙃
Un parcurs de peste 3.000 km și un consum mediu de 13.6 kWh/100km. Puțin sub cel de săptămâna trecută.
Aproape 1°C înregistrat în diminețile din săptămâna #39 peste cele din săptămâna #38. Asta dacă vom căuta o explicație la consumul mai mic. Doar că, cum ne-am obișnuit la EV, o singură pistă nu e suficientă. Pot fi și alte explicații pe care s-ar putea baza o scădere de consum. Mai ales că avem trei creșteri de consum și o scădere.
Un fapt sigur se observă pe graficul domeniului de consum. Toamna e aici și chiar dacă vor fi diferite țopăieli domeniul de consum ne va indica direcția ca în ultimii 5 ani de monitorizare.
Aceste „fiare” cu peste 231.000 km parcurși la acest moment ne-au scutit deja mediul înconjurător și plămânii de câteva tone de gaz și particule. Vedem în continuare datele prezentate de voluntarii din proiect.
Daniel (CJ)
În săptămâna 23-29 septembrie Kona a acumulat următoarele date:
Gabriel (MS)
Săptămâna #39 a arătat așa:
- distanță parcursă: 834.3 km
- consumul mediu: 13.6 kWh/100 km
- încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Luni – Vineri: Naveta la lucru.
- În weekend plimbări prin zonă.
Marius (CS)
O săptămână cu un număr de 1185,1 km parcurși. Consum 14,9 kWh/100km. Cost încărcări 222,87 lei. Kilowați încărcați 186,97. Încărcări făcute la stațiile din Reșița, Sibiu și pe autostradă.
Pe lângă naveta zilnică și un drum de Reșița-Timișoara-Sibiu.
Dani (AR)
Pentru Kona avem:
- distanta parcursă: 351,8 km
- consum mediu: 11.3 kWh/100 km
- costuri de încărcare: 0 lei.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂