Echipa Kona – La revedere Brotacului!

Întâmplarea face că anul trecut, când directorul de vânzări de la Casa Auto, dl. Dan Budurlean, m-a anunțat că a sosit primul lot de Kona electrice la Timișoara, un exemplar de culoare verde intens a reușit să îmi fure imediat privirea.

Nu aveam atunci de unde să știu, că în timp ce mă învârteam încântat în jurul mașinilor, Brotacul a fost livrat primului fericit proprietar timișorean, cu atât mai puțin că vom deveni colegi de cursă lungă în cadrul proiectului Electromobilitate.

Privind înapoi la luna iunie 2020, când relatam cu bucurie că patru noi modele s-au alăturat veteranilor proiectului pornit la drum în 2018, îmi amintesc cu plăcere de succesiunea rapidă a evenimentelor, după perioada înghețată a primului lock-down, luminată doar de livrarea Peugeot-ului 208 pentru Laura.

A urmat sosirea primului Ozone 3, întâlnirea cu Paul și Violeta la Sibiu, apoi rocada Ionică – Kona și un mesaj de la Attila, prin care mă înștiința că este proprietarul Brotacului din pozele mele și ar fi interesat să colaboreze la proiect „dacă mai este loc pentru a treia Kona în garajul vostru virtual”.

Bineînțeles că l-am întâmpinat cu brațele deschise, fără să știm că în 2020 Kona avea să devina cel mai popular model din echipa noastră, cu șapte exemplare, răspândite în toată țara.

Participarea Ko(a)nelor la ElectRoMania editia a III-a

Dar dincolo de informațiile săptămânale transmise timp de mai bine de un an, așa cum este înțelegerea cu fiecare participant la proiect, Klara și Attila au adus în echipa noastră experiențele acumulate cu un Smart Forfour electric, la care s-au adăugat cele cu Kona și un mod de viață electrificat din convingere, de la automobile pana la cositoarea de iarba.

Cazul de utilizare

Brotacul are viață ușoară cu Attila, fiindcă beneficiază de încărcare acasă și la serviciu, aflat la doar trei km de locuință. Cele câteva încărcări rapide au fost ocazionale, pe parcursul unor călătorii mai lungi. Cu toate acestea, în perioada de iarnă, a dovedit cât de practic este un automobil electric, care poate fi pre-încălzit indiferent dacă este parcat afară sau într-un spațiu închis.

Tratamentul delicat de care s-a bucurat Brotacul, a fost răsplătit cu lipsa oricăror probleme tehnice, chiar dacă recall-urile oficiale și zvonistica din jurul acumulatorilor au generat câteva momente de neliniște proprietarilor.

In condițiile drumurilor foarte scurte, cu răcire sau încălzire maximă, dar și a încărcării convenabile acasă și a gratuității de la serviciu, curba de consum realizată de Attila cu Brotacul este tangentă la valorile maxime realizate de echipa Kona.

Cu toate acestea bilanțul lui Attila este favorabil:

După un an de înregistrare date, 8814km cu 16.98 kWh/100km, am ajuns la concluzia că dacă plăteam fiecare kilowatt cu 2 lei, costul consumului mediu pe 100 km se compară cu… Matizul deținut de mine între 2007-2016 🙂

Alăturat este screenshot-ul cu sumarul consumului (măsurat din plin în plin) după 71.000 km.

Mașina a avut aceleași condiții de exploatare: urban aproape zilnic și câteva drumuri mai lungi cu destinația la ~300km.

Matiz consum mediu: 6.7 L/100km × 5.5 lei/L = 36.9 Lei/100 km.

Kona electric consum mediu: 17 kWh/100km x 2 lei/kWh = 34 Lei/100 km.

Diferența: Kona electric este total în altă clasă din toate punctele de vedere (spațiu, putere, dotare, siguranță, șamd.) comparat cu Matizul 😀

La comentariile lui Attila am adăugat faptul că socoteala de mai sus pentru Kona este făcută în cazul cel mai defavorabil ( 2 lei/kWh) și că emisiile directe ale micuțului Matiz au generat peste 11 tone de CO2 pe durata utilizării, un aspect foarte important pentru Klara și Attila, așa cum am mai scris (Educație prin exemplu – Klara si Smart-ul ei electric) și au mărturisit în articole publicate pe parcursul ultimului an:

La revedere Brotacului!

La ceremonia virtuală de absolvire a participării la proiectul Electromobiltate, le mulțumim lui Attila și Brotacului pentru contribuția valoroasă la educarea celor interesați de mobilitatea electrică, prin prezentarea unui caz de utilizare aparte și a discuțiilor extrem de interesante purtate în comunitate.

Suntem siguri că vom auzi în continuare de aventurile electrice ale familiei Bereczki alături de Kona si Smart! Drumuri bune line, curate și tăcute în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.