”Șapte dintr-o lovitură” – o variantă modernă cu Tesla în rolul principal

In doar cinci zile de la publicarea unui comentariu despre avertismentul echipei Tesla pentru viitorul imediat (Norii negri se adună și pentru Tesla?), s-au scris sute de articole și mii de comentarii, născute de cele mai năstrușnice minți ce se tăvălesc cu plăcere în mocirla din media socială.

Povestea dușmanilor înverșunați ai firmei americane, ce a declanșat competiția modernă în domeniul electrificării transportului rutier, se concentrează pe scăderea valorii acțiunilor și a averii personale a liderului. Nu cred că este cazul să-i plângem de ”milă financiară” lui Musk, cât despre scăderea valorii pe bursă, aceasta este reală, cel puțin mai reală decât numeroșii ”Tesla killeri” anunțați periodic de aproximativ aceleași surse.

Valoarea Tesla pe bursă încă reprezintă de aproape de trei ori pe cea a colosului clasat pe locul II, Toyota, la data publicării acestui articol. Poate și mai uluitor, pentru cei ce-și imaginează Tesla ca un boutique din Silicon Valley, este că 689.42 miliarde USD reprezintă suma valorilor următorilor șapte clasați, listă ce include, pe lângă Toyota și BYD, toată floarea din deutsche Automobilindustrie, plus Stellantis. Asemănarea cu povestea Croitorașului cel Viteaz nu poate fi scăpată…

Ce legatura au aceste informatii cu pașnicul nostru proiect?

Este bine de știut că în aceste vremuri cu dobânzi ridicate, sursele de finanțare ale unor proiecte uriașe, așa cum și-a propus Tesla: lansări de modele noi, construcția de noi fabrici și extinderea celor existente, depind de costul ”împrumuturilor”.

La actuala valoare bursieră, Tesla, la nevoie, poate acumula sume uriașe de pe piața de capital prin vânzare de acțiuni, un aspect care dă încredere investitorilor și proprietarilor Tesla că firma ne va bucura încă mulți ani cu modele dorite de un număr tot mai mare de cumpărători pe tot globul.

Model 3 în cadrul proiectului Electromobilitate

Din cele două echipe, SR și LR, formate pe baza cunoscutului Model 3, competiția colegială internă de comunicare a datelor a fost câștigată săptămâna aceasta de echipa Standard Range.

Marius – Câmpina

16 – 22  OCTOMBRIE  2023

 • km parcurși – 1125
 • kWh consumați în Drive – 148,5
 • kWh consumați în staționare – 25
 • consum mediu – 13,2 kWh/100 km
 • durată deplasare – 974 minute
 • viteza medie – 69,3 km/h
 • temperatura medie a aerului – 16,2 grade Celsius
 • kWh încărcați – 149,1
 • cost încărcări – 0 lei

90% din parcursul acestei săptămâni a fost realizat în călătoria la Sofia, unde am participat la evenimentul EV Fest. 

Pentru încărcare am folosit rețeaua El Drive, de la care am beneficiat de un credit de 200 lei pentru România și 80 BGN pentru Bulgaria, mai mult decât suficient pentru a acoperi costurile acestei călătorii. În Sofia, am încărcat o dată la SuperCharger, tot fără costuri.

Alex D. – Săbăreni

Datele de la începutul lunii sunt următoarele:

Am încărcat numai de la panouri acasă, iar mașina a fost folosită doar pentru naveta zilnica Săbăreni-București și retur.

Alex G. – București

Săptămâna trecută am avut doar drumuri în București și Ilfov.

Perioada : 16 – 22 Octombrie

 • Km parcurși : 359 km 
 • Consum mediu : 13.8 kWh/100km
 • Consum total : 50 kWh
 • Încărcare : 90 kWh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.