Schimbare de gardă la Volvo Cars și implicațiile asupra electrificării gamei de modele

Începând din 21 martie Volvo Cars are un nou lider Jim Rowan, dar Hakan Samuelsson, fostul CEO, va rămâne în istoria acestei perioade tumultuoase, de transformare radicală a industriei auto, un pilon de stabilitate și vizionar respectat.

Colaborarea cu Geely, după achiziția Volvo Cars de către cel mai mare grup auto privat din China, a dus la producția gamei de modele cu cel mai mare succes global al firmei suedeze și a pus fundația pentru transformarea întregului portofoliu, cu mobilitatea electrică în vizor:

Suntem determinați să fim primul producător premium cu întregul portofoliu de vehicule electrificate. Acesta este angajamentul nostru clar pentru reducerea amprentei de carbon și îmbunătățirea calității aerului în orașele noastre.

Hakan Samuelsson, președintele Volvo Cars, martie 2018

Clasamentele înmatriculărilor europene la zi, pe principalele piețe pentru automobile electrice în Europa, stau mărturie transpunerii consecvente în practică a declarațiilor din urmă cu patru ani. Două exemple:

Norvegia și Suedia

Pe pretențioasa piață norvegiană (imaginea din stânga), Volvo – Polestar este singurul producător premium care a reușit să plaseze trei modele in Top 20.

Pe teren propriu, în Suedia, doua modele, XC 40 și Polestar 2, se afla pe pozițiile 4 și 5 în prezent.

Succesul financiar

Cotarea Volvo Cars pe Bursa suedeză (29 octombrie 2021) a fost un semnal de stabilitate și încredere în propriile puteri, cum de altfel a fost și formarea unui JV destinat producției exclusive de modele electrice, bazat pe structura fostului tuner Polestar.

Evaluarea firmei, achiziționate în 2010 de la Ford pentru 1.8 miliarde USD, la aproximativ 20 miliarde USD este o mărturie de necontestat a succesului sub bagheta lui Hakan Samuelsson. Cele peste 2.3 miliarde euro rezultate din vânzarea de acțiuni către fonduri de investiții și investitori privați, reprezintă o sursă importantă de finanțare pentru proiectele viitoare, pe calea electrificării întregii game de modele.

Viziunea electromobilistică

Dincolo de succesele economice înregistrate de Volvo cu Hakan Samuelsson la conducere timp de un deceniu, rămân luările de poziție vizionare și extrem de convingătoare pro-electromobilitate, atunci când alți lideri oscilau între neîncredere sau ostilitate.

Răsfoind articolele dedicate acestui mare conducător al industriei auto, constatăm o convingere de nestrămutat că tranziția spre o tehnologie mai eficientă, care utilizează la nivel superior resursele limitate disponibile, este calea de urmat.

„Viitorul este electric” și în același timp avertismentul despre Piedicile în calea electrificării au fost poziții clare, definite cu ocazia decernării titlului de Personalitate auto a anului (World car person of the year) in 2018, atunci când Hakan Samuelsson declara:

Astăzi este o adevărată bătălie să iți asiguri furnizori pentru acumulatori, fiindcă toată lumea declară că va produce automobile electrice. Ai nevoie de parteneriate puternice și de investiții considerabile, pentru a-ți asigura acumulatorii necesari până în 2025. Vor fi necesare noi fabrici de acumulatori în Asia, Europa și SUA.

Patru ani mai târziu, când toți marii producători auto și furnizorii se întrec în lansarea anunțurilor despre noi fabrici pentru acumulatori pe toate continentele, viziunea lui Hakan Samuelsson este îmbrățișată de un număr tot mai mare de executivi din industria auto.

Odată cu tragedia din Ucraina, eliminarea dependenței de sursele de energie din Rusia au dat un nou imbold tranziției spre surse de energie regenerabilă și electrificării transportului rutier. Cum va continua Jim Rowan, noul CEO Volvo Cars, succesele obținute sub conducerea lui Hakan Samuelsson, vom afla în următoarea decadă agitată a industriei auto.

Pentru mai multe detalii despre Jim Rowan: Venirea lui Jim Rowan la cârma Volvo este strâns legată de transformările așteptate în industria auto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.